5-ти ГКПП с Гърция

09.09.2010г.

Днес, на 9 септември 2010г., се откри 5-ти Граничен контролно- пропускателен пункт "Ивайловград - Кипринос".

Датата съвпада със 130-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. На откриването присъстваха президентите на България и Гърция - Георги Първанов и Каролос Папуляс. В тържеството се включиха също Пловдивският митрополит Николай и гръцкият Дамаскин от Димотика, министри, депутати, областни управители, кметове на общини.

Изграждането на контролния пункт Ивайловград - Кипринос и обслужващата инфраструктура към него е финансирано от Република Гърция. Със средства от държавния бюджет на Република България е изграден съвместния граничен преход и довеждащата му инфраструктура. Граничният пункт осъществява пътна връзка на градовете Ивайловград, Крумовград и Момчилград в България по второкласен път ІІ-59 с Димотика, Орестяс и Александруполис в Североизточна Гърция, и Одрин - Република Турция, със Свиленград и Хасково през територията на Република Гърция.

През пункта Ивайловград - Кипринос ще могат да преминават леки коли, автобуси и лекотоварни автомобили без тирове. Контролът ще се осъществява от български и гръцки служители.