Абу Даби

Най-голямото по площ и вероятно най-богатото от Обединените Арабски Емирства (ОАЕ), Абу Даби понякога отстъпва по популярност на набиращото все повече слава емирство Дубай. Но не му отстъпва по никакви други критерии! Тук ще откриете типичната за тази част на Близкия Изток невероятно модерна архитектура, небостъргачи и ритъма на големите, съвременни градове.

Луксът е второто име на Абу Даби. Тук можете да видите един от броящите се на пръсти седемдневни хотели в света - The Emirates Palace. Мраморът, използван в строителството му, е внесен от 13 различни държави. Джамията Шейх Зайед пък е най-голямата във всички емирства и третата по големина в света - може да побере до 40 000 поклонници. Други забележителности, които си струва да бъдат видени са Дворцовата крепост, мостовете Мустафа и Мата и крайбрежният булевард.

Подходящо за: туристи, които мечтаят да усетят автентичния арабски дух и магията на Близкия изток, културен туризъм, шопинг.

Официално име: Емирство Абу̀ Да̀би

Местоположение: Най-южното от Емирствата, Абу Даби се простира на юг до оазиса Лиуа, където са едни от най-големите пясъчни дюни, а на изток – до древния оазис Ал Айн. Граничи с Дубай и Южния залив на север, с Оман на изток и със Саудитска Арабия на запад и юг.

Площ: 67 340 кв. км.

Столица: Абу Даби

Религия: ислям

Климат: Сух и горещ. Най-топли са месеците юли и август, като средните максимални температури надхвърлят 48 C. През януари и февруари средните минимални температури са между 10 и 14 C. Дъждовете често падат под формата на кратки, но обилни порои. Пясъчните бури са често срещани.

Време за пътуване: Най-доброто време за посещение е от ноември до април, когато температурите са поносими и приятни.

Ориентировъчни средни температури по месеци

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VІІ

VІІІ

ІХ

Х

ХІ

ХІІ

През деня Cо

25

27

29

33

38

40

42

42

40

36

31

26

През нощта Cо

16

17

20

21

24

27

30

31

29

22

20

18

Средна температура на водата

22

21

23

25

27

30

31

32

32

 31

27

25

Визов режим: Гражданите на ЕС, които пътуват за Абу Даби, са освободени от визи (ако престоят в емирството не надхвърля 90 дни). Те трябва да разполагат с международен паспорт с валидност минимум 6 месеца към момента на пътуването.

Език: арабски

Часова зона: UTC+4

Национална валута: ОАЕ Дирхам

Оптимални часове в полет: над 7 часа, в зависимост от прекачванията и престоя