Албания

Разположена между две велики Антични цивилизации – Елинската и Римската, Албания наследява безценно културно наследство, което се разкрива сред археологическите и природните паркове, замъците и крепостите.
 
Предимства: Албания е една от най-евтините страни за туризъм в цяла Европа години наред според американската преса. Там 15 евро ще заситят и най-бездънния стомах, а нощувките в доста добри хотели не са повече от 40-50 евро на вечер.
Подходящо за: Интересните места в страната— най-големият амфитеатър на Балканите, най-древното и дълбокото езеро в Европа, прекрасни планини и крепости, дълги крайбрежни ивици и много други исторически и природни чудеса. Подходяща за уикенд ваканция, за морски приключения с прекрасни плажове и тюркоазена вода, за планински туризъм и още.
Официално име: Република Албания
Местоположение: Граничи с Черна гора на север, Косово на североизток, Северна Македония на изток и Гърция на юг. Има излаз на Адриатическо море на запад, както и на Йонийско море на югозапад.
Столица: Тирана.
Големи градове: Освен столицата Тирана, в която живеят около 520 000 души, главните градове са Дуръс, Елбасан, Шкодра, Вльора и Корча, а пример за по-малък град е Кавая.
Площ: 29 176 km2
Официален език: албански. Широко разпространен е италианския.
Религия: След окупирането от османците, мнозинството от албанците е мюсюлманско (70%). Ислямът си остава основно вероизповедание, въпреки че религията е била забранена по време на комунизма. Другите вероизповедания в страната са източно православие (20%) и католицизъм (10%).
Климат: умерен континентален
Визов режим: Българските граждани могат да влизат, преминават и пребивават на територията на Република Албания без виза, до 90 календарни дни в рамките на 180 дни с валидни задгранични паспорти или лични карти. Срокът на валидност на документите за самоличност трябва да изтича най-малко три месеца след датата на влизане в страната.
Часова зона: + 1 час. Спрямо България Албания е 1 час назад. Или ако в България е 12:00 ч., в Албания е 11:00 ч. 
Национална валута: лек (ALL), 1 албански лек = 100 киндарки.
Природа: Релефът на Албания е предимно хълмист и планински, като най-високият връх е висок 2753 м. Страната има най-вече континентален климат, със студена зима и горещо лято.
История: В днешна Албания са се намирали няколко гръцки колонии, а по-късно там е разположена част от римската провинция Илирик. След като попада под властта на няколко различни държави, тя става част от Османската империя през 1478 г. След Балканската война, Албания обявява своята независимост от Османската империя през 1912 г., но в страната продължават да бушуват размирици. След като е окупирана от Италия по време на Втората световна война, съпротивата, която е главно комунистическа и се води от Енвер Ходжа, завзема властта, когато италианците си тръгват.
До 1990 г., или пет години след смъртта на Ходжа, Албания е изключително изолирана комунистическа държава, която има минимален контакт дори с другите комунистически държави. Въпреки възникналата многопартийна демокрация, страната има проблеми с икономиката, организираната престъпност, както и с многото албански бежанци от Косово.
От 1 април 2009 г. Албания е член на НАТО.
 
Берат
Берат (Berat) е град в Албания, който се намира на десния бряг на река Осум. Населението на града е около 65 000 жители, а площта му е 6,3 кв.км. Берат е административен център на окръг и област Берат. Старият град е част от списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство заради своите стари къщи, датиращи от началото на XVIII век. Берат е познат и като „град на хиляди прозорци“, тъй като всички къщи от старият град са разположени по склоновете на планината и „гледат“ към новия град.
Той е забележителен албански град с невероятно красиви сгради, които са обект на интерес от архитектурна и историческа гледна точка. Боровата гора над града, намираща се на склоновете на извисяващата се планина Томор, осигурява изключителен фон над града.
Най-известни къщи в града:
Първата къща е на семейство Хаджихистаса: особено висока художествена стойност има чардакът, който е разположен в центъра на къщата. Много интересни са също каменните стълби и галерията, оформена с аркада и покрита със сводове. За строежа на арките и сводовете е използвана оригинална и майсторска техника.
Втората е къщата на Дуд Мушаджи: рядък пример за жилище с чардак в предната част. Тя е двуетажна, с правоъгълен план. Чардакът е разположен в средата, а от двете му страни има по едно помещение.
Разхождайки се из града можете да видите още много такива примери на този вид архитектурни съкровища - жилищните къщи.
           
Дуръс
Дуръс (Durrës) е най-древният град в Албания и бивша нейна столица. Разположен е на Адриатическо море и е най-голямото пристанище в Албания. Градът е морски курорт, предпочитана дестинация за почивка на много местни и чужденци. Намира се в близост до столицата Тирана (30 минути по автомобилен път), има възможност да се стигне и с влак.
Най-известната забележителност в града р Амфитеатърът, построен през II в. пр. Хр., който е измежду най-големите паметници на Античността. Той е единствен по рода си в Албания. Основаването на Дуръс, град, споменаван от писатели и историци, датира от 627 г. пр. Хр. През V в. сл. Хр. амфитеатърът престава да бъде използван по предназначение (а именно - гладиаторски битки). През VI в. на върха на амфитеатъра е построен погребален параклис, посветен на Св. Асти – първият епископ и мъченик на Дуръс. Там могат да се видят забележителни мозайки – свидетелство за първите християни в града. Амфитеатърът е пострадал много от грабежи. Днес част от арената е заета от съвременни къщи. Подготвени са проекти за реставрация и рехабилитация на обекта, за да бъде интегриран като важен символ на градското развитие. Заобиколен от важни археологически обекти, разположен близо до Археологическия музей, представящ голям брой ценни археологически находки, амфитеатърът ще играе значителна роля в бъдещето на културния туризъм в Албания.
Интересни забележителности са още руините на крепостната стена, джамията Фатух, културния център, както и старите военни бункери около плажа.
 
Тирана
Тирана е основана през 1614 г. и става столица на Албания на 8 февруари 1920 г. Разположен е на река Лана и е главният индустриален и културен център на Албания. След падането на комунизма през 1991 г. столицата на Албания бързо увеличава своето население поради многото жители идващи от селата в града за да търсят работа. Днес населението на Тирана наброява малко над 1 млн. души.
Противоречията на историята внасят колорита на столицата, грееща в оранж и розово. Просторни булеварди, наред с паметници от различни епохи – Джамията на Етем бей, паметникът на албанския национален герой Кастриоти Скендербег и централният площад Скендерберг, Часовниковата кула, Дворецът на културата.
Опитайте лефер и ципура и типичното тиранско ястие, което се готви в саханче от извара и телешки дроб.
От тук можете да направите екскурзия до Аполония - наречена от Цицерон “голям и значим град”. Руините на древния Римски град ни връщат повече от две хилядолетия назад във времето. Тук във философската школа е учил Октавиан Август; и пак тук е последната битка между Цезар и Помпей.