Англия

Англия е най-големият по територия и население съставен историко-географски район в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и заема южните две трети от остров Великобритания. Великобритания често се бърка с Англия или с цялото Обединено кралство.
 
Предимства: Англия е изключително лесна за разходка, като най-популярните туристически дестинации са добре свързани с влакове и автобуси. Или можете да шофирате между точките на интерес върху добре планирана система от магистрали.
Подходящо за: Англия предлага почти безкрайни възможности за неща, които да виждате и правите. Страната има очарователна история, вълнуващи градове и богати културни традиции. Историческите обекти са на всеки ред, от праисторически мегалити и древни римски обекти до векове-стари замъци и градски центрове, датиращи от Средновековието.
Официално име: Кралство Англия
Местоположение: На север граничи с Шотландия, а на запад с Уелс, също части на Обединеното кралство. Останалите граници са морски – със Северно море, Ирландско море, Атлантическия океан и Ла Манш.
Площ: 130 279 km²
Столица: Лондон
Религия: Преобладават протестантите, които се отнасят към Англиканската църква. Има също така католици, мюсюлмани, индуисти, сикхи и юдеи.
Климат: мерен, океански, влажен с мека зима и прохладно лято. Средната температура за януари от 3 до 7 градуса Сº, юли от 11 до 17 Сº.
Визов режим: Българските граждани могат да пътуват до Англия с лична карта и/или паспорт. По изключение може да се влезе и с временен паспорт, издаден от българско дипломатическо представителство в чужбина.
Език: Английски
Часова зона: UTC 0
Телефонен код: +44
Национална валута: Британска лира /паунд (GBP), 1 GBP = 100 пенса.
 
Историята на Англия
Историята на Англия започва през праисторията. Тогава там са изградени мегалитни монументи като Стоунхендж. Продължава през периода на римско владичество от нашествието на Юлий Цезар през 54 – 55 година пр.н.е. (или започването на римската инвазия през 43) до 410, когато римляните напускат английските земи. След това до 495 настъпва криза, която се преодолява при нашествието на англосаксонците в края на 5 век и началото на 6 век. Към това време се отнася управлението на легендарния крал Артур. Следва периода на англосаксонските кралства – т.нар. хептархия, обединили се през 10 век. През 1066 норманите нахлуват в Англия, разбиват местните при Хейстингс, и поставят началото на англонорманския период. През 1154 Плантагенетската династия измества норманските управници и започва епохата на английските династии. През 1337 започва т.н. Стогодишна война, за освобождаване на английските територии във Франция. След като извоюват тотални победи при Креси и Поатие, англичаните губят при Формини и така започва поредица от загуби, прекъсната единствено от битката при Азенкур, в която победата е за Англия. След края на династията Стюарт, управлявала векове наред Шотландия и поела управлението над Англия между 1603 и 1642, през 1649, се създава Английската република, съществувала между 1649 и 1653 и отново между 1659 и 1660. Между 1653 и 1659 в Англия е установен протекторат начело с лорд-протектор. За целия период на протектората има двама лорд-протектори – Оливър Кромуел (1653 – 1658) и Ричард Кромуел (1658 – 1659). Не след дълго монархията е възстановена с Реставрацията през 1660 г. В началото на 18 век Англия окончателно завладява Шотландия и заедно с присъединения през 16 век Уелс се превръща в кралство Великобритания, която след това с присъединяването на Ирландия прераства в Обединено кралство Великобритания и Ирландия. Обединеното кралство съществува и до днес като Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, като изменението в името се дължи на откъсването на Ирландската република в началото на 20 век.