Аржентина

Че Гевара, Евита, Перон, сребро, танго, Марадона, неуспешен валутен борд... Всеки от тези символи е достатъчно основание за едно специално пътуване в страната, чието име значи сребро… Аржентина на безкрайни пампаси, редуващи се с величествени планински върхове и водопади; Аржентина на глетчерите – Патагония; Аржентина на Тангото; Аржентина на пищните субтропически паркове и резервати, на феноменалните водопади Игуасу, но и Аржентина на романтичните рибарски селища, на богатото историческото наследство и на гордите гаучоси…
 
Предимства: Несъмнено Аржентина е земя на контрастите, толкова „дива и необуздана”, колкото изтънчена е нейната столица - Буенос Айрес, не случайно наречен заради голямото си влияние в испаноговорящия свят на Латинска Америка "Атина дела Плата". Многолик, динамичен пристанищен град, който в продължение на векове ревниво пази репутацията си на местна "врата към света".  Този неповторим град има свой собствен облик, несравним с никой друг по света.
Подходящо за: Аржентина е страната на богатствата - дълги плажни ивици, безкрайни пустини, красиви водопади, огромни мегаполиси. Известна без съмнение с тангото и футбола си, Аржентина е подходяща за всеки от футболните запалянковци до страстните танцьори през любителите на природата.

Официално име: Република Аржентина
Столица: Буенос Айрес
Местоположение: Аржентина е разположена в югоизточната част на Южна Америка. Страната граничи с Чили на запад и с Уругвай, Парагвай, Бразилия и Боливия на север и изток. Аржентина разполага с 4 725 км. бреговата линя с Атлантическия океан.
Часова зона: Часовата разлика на Буенос Айрес с България е 4 ч. назад.  Часовата зона, в която попада Аржентина е /Гринуич/GMT-3. На 30.12.2007 г. в страната е въведено “лятното време”, което започва от октомври и свършва през март. В този период часовникът се превърта един час напред.
Територия:  с площ 2 766,9 хил.кв.км. Аржентина е 8-мата по големина страна в света и 2-ра в Южна Америка. Към територията й се включват няколко малки острова и източната част на остров Огнена земя, който поделя с Чили. Освен това Аржентина продължава да оспорва собствеността върху Фолкландските острови с британците. Топографията й е повлияна от географското положение и може да бъде разделена на 4 основни района: Андите на запад с най-висок връх в Южна Америка „Аконкагуа” - 6960 м., плодородните равнини на север - Гран Чако и междуречието на Парана и Уругвай, централна Пампа - Лаплатската низина и полупустинното плато Патагония на юг.
Население: 40,5 млн. души /2008, юли/. Повече от 85% от аржентинците имат европейски произход и са потомци на испанци, италианци, португалци, немци, славяни и други. Индианското население е около 15%, част от тях представители на местните племена – мапучес, коллас, тобас, матакос, които живеят в крайните южни и северни части на страната.
Религия: В Аржентина има пълна свобода на вероизповеданията. Болшинството от населението (93%) са християни и католици, около 2% протестанти, и още около 2% изповядват индуизъм.
Официален език: Официалният език е испански, но в ежедневието се използва разговорният - Ла Плата (диалект на испанския). Използват се повече от 17 местни езици и наречия. Най-известният от тях е „Лунфардо” – жаргон, зародил се сред престъпния свят в Буенос Айрес през 19-20 в. Характерни за него са заемките от италианския език и размяна местата на сричките. Понастоящем той се чува най-често в разговорния език на жителите на аржентинската столица и Монтевидео; особено добре е съхранен в текстовете на аржентинските танга. В туристическите райони широко се използват немски, английски, френски и италиански езици.
Визов режим: От 29.08.2006 г. българските граждани, притежаващи обикновени паспорти, могат да пребивават краткосрочно на територията на Република Аржентина без визи до 90 дни в рамките на 6 месеца. Паспортите трябва да с валидност минимум 6 месеца след дата на приключване на пътуването.
Климат: три климатични пояса (тропичен, субтропичен, умерен). Средните януарски (летни) температури на север са 28 градуса Сº, на юг 10 градуса Сº, а юлските (зимни) - съответно 18 и 1 градуса Сº. В северна Аржентина климатът е тропичен - летата са горещи и влажни, а зимите са по-студени и по-сухи. В централна Аржентина климатът е субтропичен, летата са горещи с много чести гръмотевични бури (в този район е паднала една от най-силните градушки на света) и хладни зими. Южните региони, в които климатът е умерен - летата са топли, а зимите - студени със валежи от сняг в планинските райони. В западна Аржентина са разположени Андите с по-хладен в сравнение с останалите райони климат. Температурните рекорди в Южна Америка са измерени точно в Аржентина. Най-високата температура в Южна Америка е +49,1°C и е измерена в северна Аржентина през 1920. Най-ниската температура в Южна Америка е -39°C и е измерена в южна Аржентина през 1972. За жителите на северното полукълбо Аржентина предлага възможността да се порадват два пъти на лятото, макар че страната може да се посещава целогодишно. 
Кога да пътувате: Аржентина е подходяща дестинация през цялата година. Сезоните тук са обратно на тези в Европа. Лятото е най-подходящото време да посетите Патагония и южните Анди. Зимата е подходяща да пътувате в северозападните части, тъй като дъждовете са по-малко. Пролетта и есента са времето да посетите Буенос Айрес. Предпочитано място от поклонниците туристи е езерният край, разположен в централните части на аржентинските Анди в националния парк Нахуел Хуапи. За един от най-добрите курорти пък се смята Барилоче – ски център през зимата е ски център, прекрасно място за риболов и спокоен отдих през лятото.
Национална валута: Основната валута в Аржентина е аржентинското песо (ARS)  = 100 сентавос. Има банкноти от 2, 5, 10, 20, 50 и 100 песо и монети от 1, 5, 25 и 50 сентавос. Важно е да обърнете внимание, чe песос се отбелязва със знак $ (S с една вертикална черта), докато ам. долари се означават като $ (S с две вертикални черти), U$D или U$s. Щатският долар е най-често използваната чуждестранна валута. В туристическите райони много от цените са обявени и можете да заплатите в тази валута. Въпреки това препоръчваме да обмените и известно количество песо в дребни банкноти и монети. Кредитните карти и АТМ автоматите са широко разпространени в Буенос Айрес и по-големите градове. Приемат се Visa, American Express, Diners Club, Mastercard. Добре е да попитате предварително за начислявани такси върху сумата, когато заплащате с карта. Въпреки това препоръчително е да имате известна сума в брой. На летищата и в хотелите по правило курсът е много по-неизгоден, така че добре е да не обменяте големи суми там. Препоръчваме да обмените пари в някое от обменните бюра централните части на големите градове. Трудно ще обмените пътнически чекове извън Буенос Айрес – дори и те не са широко приети.
Храна: Аржентинската кухня е смес от национални традиции и многобройни чуждестранни рецепти донесени от европейските преселници. Видимо от пръв поглед е че преобладават продуктите приготвени на грил и скара – „Асадо”. Практически на всеки ъгъл може да намерите ресторанти „Чурраскарии” или „Париляда”, които са специализирани в продуктите, приготвени по този начин. Тук се готвят много зеленчукови блюда, но в голямата си част те се поднасят като гарнитура или като част от сложно ястие. Салатите са необичайна смес от зеленчуци, растително масло и продукти от животински произход – месо, колбаси, яйца, морски продукти и риба. Навсякъде може да поръчате популярното в цяла латинска Америка рагу със зеленчуци „Салтадо” или царевична каша с различни допълнения, студената испанска супа приготвена от домати и краставици „Гаспачо” – често лютива, зеленчуково пюре и всевъзможни видове пици. Визитна картичка на Аржентина, обаче, остава говеждото. Опитайте „Емпанадас” – тестени специалитети с месо, „Карбонада” криола, „Тортас фритас” в комбинация с мате.
Напитки: Традицоинните местни напитки са чай "мате", черно бразилско и колумбийско кафе. Питието, което се радва на най-голям успех сред местните е матето, диворастящо дърво, от чиито листа се приготвя особен, горчив чай със стимулиращ ефект, подобен на кафето и множество положителни качества. Матето се възприема не само като напитка, която помага на хората да са бодри и тонизирани, но и като ритуал, традиция, която ги обединява. Пие се топло, а когато се сервира студено се нарича "Tereré". Не се учудвайте ако кафето Ви има лек плодов вкус или аромат – аржентинците смесват кафето с прясно изцеден плодов сок преди поднасяне. Това е нещо много различно и заслужава да бъде опитано. Минималната възраст за консумация на алкохол е 18 г. Ако чуете „Агуардиенте - Aguardiente” – огнена вода, това означава ще се пие алкохол.  От алкохолните напитки вината имат най-голяма популярност. Сортовете "Малбек" (червен) и "Торронтес" (бял) са широко известни и зад пределите на страната. Уиски и джин местно производство също се славят със своите качества. Разбира се трябва да опитате и местната бира - „Сервеса”.
Нощен живот: Нощният живот се е превърнал вече в култура. Улиците и заведенията на Буенос Айрес са пълни до около 6 ч. сутринта. Ще видите от млади до възрастни. Най-модните редовни посетители на клубовете не пристигат по-рано от 3.00 ч. сутринта. Може би по-спокойните дни са понеделник, сряда и неделя. В централната част ще откриете огромно разнообразие от барове, ресторанти, заведения, модерни и артистични, за всички вкусове и възрасти. Районът на Палермо се смята столицата на нощния живот и забавленията в Буенос. Ако пък търсите типични барове с танго и оркестър – районът на Сан Телмо е Вашето място.
Пазаруване: От Аржентина си заслужава да купите изделия от кожа и вълна, обувки, ръчно изработени украшения, сувенири. Не забравяйте да събирате всички касови бележки и да ги запазите до напускане на страната. Не купувайте електроника – тя е предимно вносна и ще платите повече. Може да напазарувате в пищните бутиците на Барио Норте. Ако пък свободното Ви време съвпадне с неделя – прекарайте я при открития пазар за антики San Telmo – ъгъла на „Defensa” и „Humberto Primo” – в района ще намерите много художествени галерии, бутици и ресторанти. Повечето магазини за кожа, както и за чанти и кожени изделия са локализирани в района на Plaza San Martín. Разнообразни дрехи и аксесоари могат да се намерят в целия град на всякакви цени: на улица Avenida Santa Fe и Cabildo Avenue. Един от големите молове е Abasto de Buenos Aires (Corrientes 3727). Интерес може да представлява и магазин „El Gato Negro” на Avenida Corrientes 1669, близо да ъгъла на Rodriguez Pena – предлага огромно разнообразие от чай, кафе, подправки и билки. 
 
Порядки:
  • Аржентинците са много любопитни – задават много лични въпроси, дори без да Ви познават, старайте се да отговаряте любезно, без да давате много информация. Освен това, те очакват същото отношение и от Ваша страна – ако не задавате много въпроси, за тях това означава липса на интерес.
  • Аржентинците са големи почитатели на футбола. Избягвайте да носите фланели с имена на футболисти или на футболна тематика, която не е свързана с аржентинския футбол.
  • При посещение на религиозни обекти съобразявайте изискванията за облекло, както и забраните за използване на фотоапарати и камери.
  • Не сравнявайте аржентинското "dulce de leche" или аржентинското месо – освен ако няма да го похвалите… и то силно.