Бали, Индонезия

Райският остров Бали в последните години се превърна в топ дестинация, очаровайки до еднаква степен любителите на екзотиката, авантюристите и търсачите на духовното. За никого не е тайна, че сред най-изкушаващите неща в Бали са невероятно красивите брегове и техните плажове, излезли сякаш от мечтите ни. Тук ще откриете фин бял пясък, обграждащ тюркоазени лагуни, но също и брегове, покрити с едри черни песъчинки, които са колкото учудващи, толкова и съблазнителни.

Неслучайно наричат Бали „Островът на хилядата храма“. Те са толкова много и толкова различни, разположени на безброй локации из острова, че целия престой едва ли ще ви стигне да обиколите и най-забележителните. Някои от храмовете са се превърнали в най-разпознаваемите забележителности на Индонезия, особено заради красивите места, на които са построени. Повечето датират от векове, но в тях все още се провеждат празненства и други активности.

Предимства: Островът предлага безброй възможности както за релакс, така и за активна почивка. В Бали всеки плаж има свой „характер“: има плажове за сърфисти, спокойни плажове за семейства, закътани плажове за влюбени двойки и модерни плажове с ресторанти и барове, разбира се. Хотелите и заведенията за хранене също са разнообрази, а цените им отговарят на всеки стандарт.

Подходящо за: Плаж, гмуркане, сърф, йога практики, трекинг, любителите на духовното и езотеричното.

Официално име: Бали

Местоположение: Част от островната държава Индонезия, Бали се намира в сърцето на Индонезийския архипелаг. Това е най-големият архипелаг на Земята и се намира в Югоизточна Азия и Океания, между Индийския и Тихия океан.

Площ: 5 633 km2

Столица: Денпасар

Религия: Огромна част от населението са хиндуисти (90,38%), но има също така християни, мюсюлмани, християни и будисти.

Климат: Островът се намира близо до екватора, а климатът е тропически и целогодишно топъл. Температурите са между 20 и 33 градуса по целзий, а влажността около 85%. Проливни дъждове валят от декември до май, заради влиянието на мусоните, но обикновено преминават бързо. От юни до септември влажността е по-ниска, а вечерите са прохладни. 

Време за пътуване: Целогодишно.

Ориентировъчни средни температури по месеци

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VІІ

VІІІ

ІХ

Х

ХІ

ХІІ

През деня Cо

31

31

31

32

31

31

31

31

31

32

31

31

През нощта Cо

24

24

23

23

23

22

21

22

23

23

24

24

Средна температура на водата

28

28

28

28

28

28

27

27

28

28

28

29

Визов режим: Българските граждани пътуват с валиден международен паспорт (минимум 6 месеца) и еднократни визи за туристически престой, които важат 30 дни. Те могат да бъдат удължени на място в Индонезия за още 30 дни.

Език: балийски, индонезийски

Часова зона: UTC+8

Национална валута: Индонезийска рупия

Оптимални часове в полет: Над 20 часа, с прекачване

Освен тучните зелени хълмове, водопадите, кристалните води на езерата, плажовете, храмовете и едни от най-красивите залези в света, Бали ще ви предложи незабравима кулинарна авантюра. Местните приготвят всичко с много подправки, пресни зеленчуци, риба и месо. Разбира се, модерните ресторанти предлагат и храни, типични за други части на планетата. Ще се изненадате да разберете, че някои от най-добрите се намират именно тук и предлагат микст от местна и световна кухня.