Доминиканска република

Пури, ром, какао и… енергично меренге гъделичкат сетивата ви…
 
В сърцето на Карибите, Доминиканската република е една от най-популярните туристически дестинации тук. Предлага изобилие от безкрайни плажове с фин пясък, изумрудени води, луксозни хотели и удивителни курорти.
 
Страната е благословена с повече от 1600 км брегова ивица и едни от най-добрите плажове в света. Освен това е голф дестинация номер 1 на Карибите и в Латинска Америка, изкушавайки ценителите с 25 дизайнерски игрища.
 
За любителите на водните спортове се предлагат отлични условия за сърф, каяк, уиндсърф, шнорхелинг и подводно гмуркане. Ако това не е за вас - не се притеснявайте! Може просто да се излежавате на плажа под сянката на някоя палма с карибски коктейл в ръка.
 
Предимства: хотели и комплекси от световна класа, петзвездно обслужване и богат All Inclusive
Подходящо за: младоженци, любители на водни спортове
 
Официално име: Доминиканска Република
Местоположение: Доминиканската република е държава, разположена в източната част на остров Хаити, която обхваща редица малки острови от групата Големи Антили. Най-близките съседни страни са Куба на северозапад, Ямайка на запад и Пуерто Рико на изток. На север е Атлантическият океан, на изток - проливът Мона, а на юг - Карибско море. На запад единствената сухоземна граница е с Хаити. Страната обхваща 2/3 от остров Хаити - вторият по големина остров в Карибско море, което я прави втората най-голяма държава в Карибския регион.
Площ: 48 442 кв. км
Столица: Санто Доминго
Религия: Католицизъм
Климат: Доминиканска република има влажен, тропически климат. Североизточните пасати, които духат от Атлантическия океан през цялата година, правят горещината поносима. Това е страна с вечно лято. На практика там няма друг годишен сезон, както и да се наричат формално сезоните. Температурата през годината варира от 19°C до 34°C. Най-топлите месеци са от юни до септември, като август е най-горещият. През лятото сутрин температурите са около 21°C, а по обед около 32°C. Зимата температурата е около 18°C. Дъждовният сезон продължава от месец май до края на месец юли, а сезонът на ураганите е от юни до ноември.
 
Време за пътуване: Целогодишно посещавана дестинация. Високият сезон е от средата на декември до февруари.
Ориентировъчни средни температури по месеци І ІІ ІІІ ІV V VІІ VІІІ ІХ Х ХІ ХІІ
През деня Cо 28 28 28 29 30 31 32 32 32 31 30 29
През нощта Cо 19 19 20 21 22 22 23 23 22 22 21 20
Средна температура на водата 26 26 26 27 29 29 29 29 30 29 28 27
 
Визов режим: Изисква се международен паспорт с валидност минимум шест месеца след датата на връщане и поне две празни страници. За български граждани не се изисква виза за престой до 30 дни в Доминиканската република с цел туризъм. Попълва се туристическа карта при влизане и при излизане от страната и се заплаща такса съответно от 10 USD и 20 USD.
Език: Испански
Часова зона: (GMT: -4) Доминиканска република не използва лятно часово време.
Национална валута: Доминиканско песо (DOP)
Оптимални часове в полет: около 14 часа
 
Кухня: Традиционната креолска кухня е съчетание от европейски, африкански и карибски традиции с използване на местни продукти. Типичните доминикански ястия са Ла Бандера (ориз, месо, боб, зеленчуци и пържени зелени банани), Сан Кочо (приготвя се в бульон с различни меса и зеленчуци), риба с кокосов орех, Мангу (пюре от горски банани, сервира се за закуска), Пиньонате (десерт от мляко и кокос).
 
Основните туристически места са La Romana, Puerto Plata, Punta Cana и колониалният център на Santo Domingo, обявен за част от световното културно наследство през 1990г.