Дубай

Превърнало се в синоним на думата лукс, Дубай е едно от най-интересните и посещаваните от туристи емирства на ОАЕ – над 17 млн. души всяка година избират да се потопят в неподправения дух на Близкия Изток именно тук. До 2020 година тази цифра трябва да стигне и дори надскочи 20 млн. души на година или поне такава е целта на властите. Именно политиката на местните управляващи, в комбинация с благоприятното местоположение за търговия и транспорт на стоки, и не на последно място – нефтът, открит на територията на Дубай, превръщат емирството в силата, която е днес.

До средата на миналия век Дубай вече бил главна част от ОАЕ (очертавайки се като едно от по-богатите емирства, заедно с Абу Даби) и активен търговски център, но откритите през 1966 г. нефтени находища дават огромен тласък на икономиката. Приходите от нефт позволили развитието на икономическа и социална инфраструктура, които са основата на съвременното общество. Образованието, здравеопазването, пътищата, жилищното строителство и социалните грижи за жените били приоритети. Голяма роля за това развитие играе далновидността и отдадеността на тогавашния  владетел шейх Рашид бин Заид Ал Мактум, който се погрижил постъпленията от нефт в Дубай да бъдат оползотворени по най-добрия начин. Неговата работа била продължена от сегашния владетел, шейх Мактум бин Рашид Ал Мактум.

Предимства: В последните години Дубай е доста популярна и дори комерсиална дестинация, което в никакъв случай не е отрицателен фактор за туристите. Напротив – до емирството има редовни полети на нискотарифни компании, а организираните пътувания също са изгодни. Можете да използвате Дубай като отправна точка за да разгледате и останалите държави от ОАЕ.

Подходящо за: Всички търсачи на лукса в най-истинския му вид ще го открият тук. От гората от небостъргачи и ултра модерни петзвездни хотели, през огромните молове, пълни с последните колекции на най-големите дизайнери, до красивите градини, пристанища и плажове, Дубай ще предложи интересни преживявания на всеки. Комбинирайте посещението си с джип сафари в пустинята, яздене на камили или разходка из автентичната стара част на града, с нейните пазари (суки) за всякакви стоки, но най-вече подправки и злато. Градът е изпълнен с модерни небостъргачи като Емирските Кули, луксозния 7-звезден хотел Бурж Ал Араб, превърнал се в символ на Дубай, както и небостъргача Бурж Дубай. Не бива да се забравят и напредващите проекти за изкуствените острови, най-големите в света - трите Палмови острови в Джумейра, Джебел Али и Дейра, Остров на света и Дубайска брегова линия.

Официално име: Емирство Дубай

Местоположение: Намира се на крайбрежието на Перскийския залив, като на юг и югозапад граничи с емирство Абу Даби, а на север и изток с емирство Шарджа. Западната му граница е Перскийският залив с брегова линия от 72 км.

Площ: 1287 кв. км

Столица: Дубай

Религия: ислям

Климат: Горещ пустинен. Лятото е горещо, ветровито и влажно, с най-топли месеци юли и август, като средната дневна температура е 41 C, но понякога надхвърля дори 48 C. Средната нощна температура е 30 C.  През януари, най-студеният месец, средната температура е 14 C. Дъждовете често падат под формата на кратки, но обилни порои, като в последните години средното количество валежи се увеличава. Пясъчните бури са често срещани.

Време за пътуване: Най-доброто време за посещение е от ноември до април, когато температурите са поносими и приятни.

Визов режим: Гражданите на ЕС, които пътуват за емирствата, са освободени от визи (ако престоят в емирството не надхвърля 90 дни). Те трябва да разполагат с международен паспорт с валидност минимум 6 месеца към момента на пътуването.

Език: арабски

Часова зона: UTC+4

Национална валута: ОАЕ Дирхам

Оптимални часове в полет: Около 5 часа.