Египет

В света не съществува съвременна държава с по-богата и древна история от Египет. Тя е дом на цивилизация, датираща повече от 5 000 години, а хората са населявали земите й от преди повече от 250 000 години. Своята следа в историята й са оставили редица царства и династии, славни фараони, но и завоеватели от съседни империи.

Без съмнение великите фараони са първото нещо, с което свързваме Египет днес. Белези за техните несметни богатства и подемът, до който извели своите царства, могат да бъдат видени и до днес. Пирамидите в Гиза, Сфинксът, гробниците в Долината на царете и десетките храмове на различни божества са притегателна сила за туристите, които се стичат в Египет, за да се докоснат до това, което останало като наследсво от Древен Египет. Трите пирамиди, намиращи се в Гиза, издигнати за фараоните Хуфу (Хеопс), Хефрен и Микерин, са единственото от Седемте чудеса на античния свят, запазено и до днес.

Предимства: Невероятно богатата история на Египет и благоприятните условия за релакс превръщат страната в топ дестинация за екскурзии и почивки, или съчетание от двете. Намира се сравнително близо до България и през пролетния и есенния период има редовни чартърни полети до столицата Кайро и популярния курорт Хургада.

Подходящо за: Страната разполага с първокласни курорти на брега на Червено море, подходящи за луксозна почивка. Гмуркането в Червено море е незабравимо изживяване. Кайро, Луксор, Асуан са задължителни места за посещение за туристите, които държат да се докоснат до древната история на Египет. Залюбителите на екстремните изживявания са сафаритата по пясъчните дюни на Сахара, както и ездата на камили.

Официално име: Арабска Република Египет

Местоположение: Египет е разположена в Северна Африка, като малка част попада и в Азия, с излаз на Средиземно море и Червено море. Суецкият канал разделя страната на африканска и азиатска част. Граничи с Либия на запад, Судан на Юг, ивицата Газа и Израел на изток.

Площ: 1 010 407,87 km²

Столица: Кайро

Религия: 94% от населението са мюсюлмани, 6% са християни.

Климат: Климатът на север е субтропичен, а в останалата територия - тропичен пустинен, с резки денонощни колебания на температурата. През по-голяма част от годината небето е слънчево и без валежи.

Време за пътуване: Най-благоприятните периоди за посещение са през есента, пролетта и зимата. През лятото температурите са изключително високи и тогава туристическият сезон е слаб.

Хургада

Ориентировъчни средни температури по месеци

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VІІ

VІІІ

ІХ

Х

ХІ

ХІІ

През деня Cо

24

24

25

28

32

34

38

37

36

33

28

26

През нощта Cо

11

10

12

17

20

24

24

26

24

20

17

12

Средна температура на водата

22

21

22

23

26

29

30

30

29

 26

25

24

Шарм Ел Шейх

Ориентировъчни средни температури по месеци

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VІІ

VІІІ

ІХ

Х

ХІ

ХІІ

През деня Cо

24

26

28

29

33

36

38

38

36

34

29

26

През нощта Cо

10

10

13

17

21

25

25

26

23

20

16

12

Средна температура на водата

21

21

21

22

24

25

26

27

27

 26

24

22

Визов режим: Българските граждани трябва да имат задграничен паспорт с валидност поне 6 месеца след датата на влизането в страната. Виза се полага преди пътуване в посолството на Египет в България или на международното летище при пристигане. Визата е валидна в рамките на 3 месеца за престой не повече от 30 дни.

Език: арабски

Часова зона: GMT +2 (Няма часова разлика със София)

Национална валута: египетска лира

Оптимални часове в полет: Около 2 часа.

Кайро

Основан през ІХ век, името му означава “непобедимия”, най-големият град в Африка е център на арабския свят, с 21 млн. жители, обединяващ древната цивилизация и модерните достижения на ХХI век. Строителството на града е започнало преди 14 века, в близост до древната крепост “Вавилон”. Малко са градовете по света с такова богатство на исторически забележителности. Край Кайро се намира първата столица на Древния Египет – Мемфис. Най-внушителни от забележителностите са пирамидите на фараоните Хеопс, Хефрен и Микерин, издигнати на платото Гиза, а пред тях загадъчно се усмихва Сфинксът. Египетският музей, разположен в центъра на Кайро, е най-известният в света. В него е експонирана най-богатата музейна колекция за Древния Египет.

Хургада

Хургада е най-известният от египетските курорти на Червено море. Намира се на 500 км. от Кайро. Основан в началото на века като малко рибарско селище, сега Хургада е световноизвестен морски курорт със стотици съвремнни хотели, туристически селища, ресторанти, атракционни заведения и др. По брой на хотелите Хургада заема едно от първите места в света. Предлагат се всички видове морски спортове – ветроходство, сърфинг, водни ски, подводен спорт и др.

Шарм Ел Шейх

Това е един от най-престижните и скъпи курорти на Червено море. Разположен е в южната част на Синайския полуостров и в превод означава  залива на шейховете. Курортът е известен с нощния си живот, тук има много дискотеки, нощни клубове, казина и шоу-програми. Шарм Ел Шейх е едно от най-добрите места за гмуркания. Кристално чистата вода, богатият подводен свят и голямото количество коралови рифове създават идеални условия за дайвинг както през лятото, така и през зимата. Коралите са под държавна защита и всяко тяхно унищожаване е строго забранено.

Александрия

Градът носи името на своя основател Александър Македонски. По времето на Птоломей I, управлявал Египет след смъртта на Александър Македонски, градът се превръща в център на елинската култура.

Луксор

Луксор е съвременното име на града, а древното, известно още от Омирово време е Тива – старата столица на фараоните. Неговото величие е свързано предимно с Новото Царство, когато всеки фараон е строил собствен разкошен дворец. За по-голямо удобство туристическите обекти се разделят на две групи: на десния бряг, където е бил разположен “Градът на живите”, а на левия – “Градът на мъртвите”.

Асуан

Днешният град Асуан в древни времена е бил част от изчезналата държава Нубия. Край града се намира стената на язовир “Насър” – най-големият в Близкия изток и Африка. Асуан е важен стопански и енергиен център. В езерото на Асуанския язовир има острови с исторически обекти, някои от които се появяват само след спадане на нивото на водата. Предвижда се те да бъдат преместени, така както бяха преместени в началото на 60-те години храмовете на Рамзес II и съпругата му Нефертари в Абу Симбел.