Франция

Франция известна като страната на любовта и виното. Едно е със сигурност е ясно, когато говорим за Франция трябва да присъства вълшебната думичка любов, защото е любима дестинация за влюбените от цял свят. Но не е само това. Годишно тя се посещава от 50–60 млн. туристи. Най-старите находки от първобитните хора са открити в пещерата Ласко, южна Франция. От римляните има доста обекти по долината на река Рона, в Арл – амфитеатри, акведукти. На река Гард е най-големият в света 3 етажен акведукт. Град Авиньон има амфитеатър и дворец на Римските папи. Най-богат е Френският Рененанс. А по долината на река Лоара има 40 замъка.
 
Предимства: Страната, дала на света шампанското, ястията, сготвени в касерол и сиренето Камемберт е прочута най вече с уникалната по рода си национална кухня; ще намерите безброй места, за да задоволите капризите си. Но Франция е не само място за ядене и пиене, колкото ви сърце иска, има много други неща в тази очарователна страна освен първокласната кухня.
Подходящо за: Франция се нарежда на челни позиции във всички класации за романтични места. Поезия, проза, музика, изкуство, с една дума всичко - цялата френска култура сякаш е движена от едно единствено чувство - любовта. Изключително подходяща страна за меден месец, за романтично пътуване или предложение за брак.
 
Официално име: Република Франция
Местоположение: Франция заема части от Западна и Югозападна Европа. Тя граничи с Монако, Андора, Германия, Испания, Италия, Белгия, Люксембург и Швейцария
Площ: 643 801 km²
Столица: Париж
По-важни забележителности в Париж са: Айфелова кула, двореца Лувър, двореца Версай,Триумфалната Арка, Катедралата Нотр дам, Дома на Инвалидите, Бялата църква Сакре Кьор, пл. Конкорд, Шанс Елизе, кв. Дефанс, Пантеона, о-в Сите и много други
Визов режим: Виза за български граждани не се изисква. Пътува се само с лична карта.
Език: Официален език е френският
Часова зона: +1 GMT. Часовата разлика с България е 1 час назад
Климат: Климатът е умерен. Прогноза по време на Вашия престой: максимална температура около 20 градуса, променлива  облачност, слаб дъжд
Национална валута: Евро
Религия: Католицизъм
 
Облекло: Препоръчваме носенето на връхни дрехи и удобни обувки. Носете чадър.
Музеи: Париж е град с богата история и много исторически забележителности и музеи. Съветваме Ви да си закупите специален пропуск за музеите, който може да бъде с различна продължителност на ползване от 1 до 6 дни. Ориентировъчната цена е  както следва: за 35 евро за 2 последователни дни, 50 евро за 4-ри последователни дни, 65 евро за 6 последователни дни. С него имате безплатен достъп до 65 музея и паметника в Париж и околността (без Айфеловата кула и музея на восъчните фигури Гревен). Преимуществото му е, че Ви дава свободен и неограничен достъп и до всички постоянни изложби и може да се купи предварително от всяка по-голяма метро станция, касите на музеите, книжарниците FNAC, някои магазини. Картата е особено полезна, когато има опашки (с нея минавате без да чакате) – опашки стават обикновено в Лувъра и музея Орсе. Имайте предвид, че пропускът не позволява безплатен достъп до гостуващи изложби и беседи с екскурзовод.
Нощен живот: Нощем улиците и заведенията на града се оживяват, както от многобройните туристи така и от самите парижани. В района на "Elysee Montmartre" и "La Cithea" има множество барове с жива музика, посещавани от млада аудитория. Тяхното работно време обикновено е между 21:30 и 05:30ч. За да влезете в дискотека трябва да сте облечени добре, да отидете по-рано и е желателно да сте в по-голяма компания, иначе вероятността да не Ви пуснат вътре е голяма. Повечето клубове са отворени до 05:00-06:00ч. Препоръчваме да посетите някое от вариететата, където може да опитате изискани специалитети докато наблюдавате изящните изпълнения на балета: Лидо, Мулен Руж, Бел Епок, Крейзи Хорс.
Кухня: Лазурният бряг е известен с чудесната си кухня и интересен нощен живот. Може да се насладите на изисканата кухня в някое от многобройните заведения за хранене - елитни ресторанти, типични френски ресторантчета, брасерии, заведения за бърза закуска. Ако не Ви изкушават френските специалитети, ще намерите изключително голямо разнообразие на блюда от международната кухня, като италианска, латиноамериканска, виетнамска, арабска и др.