Френска Полинезия

Няма да сгрешим ако кажем, че Френска Полинезия е най-голямата фантазия на всеки пътешественик. "Земята на многото острови" е събрала в себе си онова усещане за лукс и екзотика, което не може да бъде пресъздадено от никое друго място на земята. Популярните къщички, събрали в себе си 5 звезден лукс и уединение, са мечтано място за двойките, решили да си подарят наистина незабравим меден месец. Великолепните изумрудени води и усамотени заливчета, разкошните бели плажове, буйната тропическа растителност и кристални водопади, пъстроцветните рибки, екзотичните ухания на цветя, нежните изгреви и златните залези отдавна са превърнали Таити, Моореа, Хуахине, Бора Бора, Рангироа, Папеете... в синоним на "рай на земята".

Може би най-ценното сред вълшебните богатства на полинезийските острови са хората. Темпото им на живот е бавно, а философията им "айа реа реа" буквално означава „Не се притеснявай“! Това е таитянският начин на живот.

Предимства: Островите и луксозните хотели, построени сред буйна растителност, предлагат уединение и перфектни условия за петзвездна почивка. Тук е трудно да сгрешите с избора на хотел или ресторант. Неслучайно Бора Бора и Таити са предпочитани дестинации на звезди и милионери.

Подходящо за: Меден месец или специална романтична ваканция. Тук ще се насладите пълноценно на времето, прекарано с любимия човек. Безкрайните възможности за гмуркане и различни водни спортове няма да ви оставят да скучаете. Ако пък предпочитате спокойствието, можете с часове да се излежавате под лъчите на жаркото слънце.

Официално име: Френска Полинезия

Местоположение: Отвъдморската територия на Франция със статут на департаменте част от региона Океания в Тихия океан. Състои се от 5 отделни островни архипелага: Тубуай, Туамоту, Дружествени острови, Маркизки острови и Гамбе. Те са формирани от общо 118 острова, но само65 от тях са населени, като преобладаващото мнозинство живее по крайбрежието. Административен център на Френска Полинезия е град Папеете на остров Таити, най-големият и най-населеният остров.

Площ: 4167 km²

Столица: Папеете

Религия: Протестантство

Климат: Климътът на островите е тропичен и се характеризира с два сезона: влажен и сух. Влажният период е известен като полинезийско лято и тогава температурите са над 27 C, влажността е много висока, често има бури и валежи. Сухият период е полинезийската зима и съвпада с туристическия сезон. Температурите се движат между 24 и 28 C, валежите са малко.

Време за пътуване: От май до октомври, като месеците юли и август са най-предпочитани. Тогава количеството на валежите е най-ниско.

Таити

Ориентировъчни средни температури по месеци

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VІІ

VІІІ

ІХ

Х

ХІ

ХІІ

През деня Cо

30

30

30

30

29

28

28

28

28

29

29

29

През нощта Cо

23

23

23

23

22

21

20

20

21

21

22

23

Средна температура на водата

28

28

28

28

27

27

26

25

26

 26

26

27

Визов режим: Изисква се валиден международен паспорт и представяне на билет за връщане. Български граждани не се нуждаят от виза при престой до 3 месеца.

Език: Френски и таитянски. Всяка островна група също има свой език. Английският е разпространен, особено в туристическите зони.

Часова зона: GMT: -10 (Таити); GMT: -9 (Гамбиер); GMT: -09:30 (Маркизки острови)

Национална валута: Френски тихоокеански франк (XPF)

Оптимални часове в полет: около 24 часа

Таити, често наричан "Остров на любовта", е най-големият от 118-те острова, известни под името Френска Полинезия. Площта на острова е 1042 кв. км. Планинските върхове достигат повече от 2235 метра. Зелени долини, тропически гори, водопади, спускащи се към реки и потоци, полета с цветя. Столицата на Таити и останалите острови Папеете е оживен град с бутици, ресторанти, нощни клубове и барове, галерии, музеи, магазини за черни перли. Не може да не се посети "Lagoonarium" - най-голямата в света подводна обсерватория в естествена околна среда, в която могат да се видят хиляди риби, типични за тропика, както и атракцията - хранене на акули. Днес само при споменаване на името на Гоген всички незабавно се сещат за Таити. "Отивам в Таити. Това е малко островче в Тихия океан, където човек може да живее спокойно, без да се притеснява за пари. Искам да забравя всички лоши неща, които са ми се случили, и да умра някъде там, без никой да разбере. Искам да бъда свободен, за да рисувам, а славата въобще не ме интересува.", казва великият художник. И осъществява изконната си мечта да изучи и нарисува истинските таитянци.

Моореа е само на 17 км от Таити. Всеки турист, посетил този остров, остава поразен от великолепните лагуни и вулканичните възвишения, които се отразяват в тюркоазените води на заливите Опуноху и Кук. Невероятните букети от тропически цветя са причина островът да бъде наречен "Остров градина". Планинските склонове са покрити с ананасови плантации, а кристалните води на лагуните обливат плажовете с бял пясък. Само след няколко дни прекарани на Моореа, човек се изпълва с вътрешен покой, наслада и истинско щастие. Неописуемо преживяване е да присъствате на традиционна таитянска сватба в Тики вилидж - място, където е съхранена автентичната атмосфера на островите от преди няколко столетия. Таитянската сватба е един неописуем празник, в който се преплитат традиции, култури и легенди. Моореа е идеалното място за начинаещи любители на подводното гмуркане.

Хуахине - "Островът джунгла" е уникален със девствените си гори, в които може да се предприеме сафари с джип или разходка с мачете. Събужда се авантюристичният дух и изживява мечтата си за покоряване на джунглата. Това, разбира се, не е свързано с никакви опасности, тъй като единствените обитатели на острова са пъстроцветните птици. Всъщност Хуахине се състои от два острова - Голямо Хуахине и Малко Хуахине. Двата острова са свързани с тесен провлак и са заградени от коралова огърлица. Вътре зад бариерата на рифа има малки островчета motu, където растат невероятни дини и пъпеши. Пътят, който в по-голямата си част не е павиран, лъкатуши 32 км около двата острова и минава през малки селища, където 4480-те жители живеят в скромни, но колоритни къщи. Островът впечатлява и със своите археологически паметници, свидетелстващи за древна полинезийска цивилизация. Хуахине представлява истинско предизвикателство за хората с дух на откриватели.

Бора Бора е без съмнение най-известният и най-завладяващият остров на Френска Полинезия. Открит е през 1777 г. от Джеймс Кук. Бора Бора е известен като "Есмералдовата лагуна" - най-красивата в света. Нещо, което никой не може да оспори. Изумруденият цвят на водите омагьосва очите. Всеки, видял това чудо веднъж, копнее по него цял живот. В средата на острова се извисяват планината Отеману и възвишението Паихиа. От плажовете с копринен бял пясък тръгват пътеки, които водят до възвишенията на острова. Оттам се разкрива възхитителна гледка. Тук на острова можете не само да наблюдавате, но и да участвате в спектакъла по хранене на акули и морски скатове.

Рангироа - "земя и море", е разположен на 370 км от Папеете. Рангироа е най-големият атол на архипелага Туамоту и е с най-богатата морска фауна. Кораловият остров е истински рай за търсачите на подводни приключения, които смело могат да се срещнат очи в очи с различни видове пъстроцветни риби. На брега също ви очакват изненади - птичи колонии, археологически паметници, девствени плажове, покрити с корали и фин бял и розов пясък. Всичко това прави атмосферата на Рангироа неповторима.