Гърция

Гърция не случайно е считана за "летен рай" - чисти плажове, тюркоазени води и вкусна морска храна. С над 300 слънчеви дни годишно Гърция е идеалното място за вашата почивка.

Предимства: Гръцки са над 3000 о-ва в Йонийско, Средиземно и Егейско море. По - големи са Крит, Евбея, Родос, Лесбос, Хиос, Тасос, Корфу. Голяма част от територията е заета от ниски и средно високи планини. Най – висока точка – Олимп с връх Митика – 2917 м.

Подходящо за: Любителите на пресни морски деликатеси, сърф, гмуркане, плажни забавления и неземна красота.

Официално име: Гръцка република

Местоположение: Страната заема южната част на Балканския полуостров.

Площ: 131,90 хил.кв.км. заедно с прилежащите ù острови

Столица: Атина

Религия: Християнство – 97,5%, Мюсюлмани – 1,3% и др.

Климат: Субтропичен, средиземноморски. Средните температури за януари са от 4 до 120С, за юли от 25 до 270С.

Време за пътуване: Най – подходящи месеци за пътуване до Гърция са от април до юни и от Септември до Ноември.

Визов режим: Българо-гръцката граница може да бъде преминавана с валидни българска лична карта, паспорт или временен паспорт. Особености при влизане в държавата няма.

Език: Гръцки

Плажове: Гърция очарова своите гости с безкрайните си плажове с обща дължина от 13,676 км., бял, фин пясък и тюркоазени води.

Национална валута: Евро (Еuro)

Оптимални часове в полет: Полетът до Атина е около 1 час и 15 мин., до Каламата е около 1 час и 30 мин., а до Хания е около 1 час и 35 мин.

Солун

Солун е един от най-старите европейски градове, вторият по големина в Гърция с население над 1 000 000 души. На северозапад е заобиколен от ниски хълмове, на югоизток е отворен към залива Термайкос. Дължината му достига 12 км. Преди осоноваването му през 315 г. пр.н.е. Градът бил кръстен на неговата съпруга Тесалоники, сестра на Великия Александър Македонски. Оттогава Солун се превръща в основен търговски и пристанищен център. По време на римския период Солун е посетен от Св. Павел, който проповядвал непозната по тези ширини христянска религия. По време на византийския период Солун е втори по важност след Константинопол културен и артистичен център в цялата империя. От особено значение в този е делото на братята Кирил и Методий, които създават кирилицата и ограмотяват славянските племена.

Халкидики

Отличителният тривърх полуостров Халкидики прилича на тризъбеца на Егейско море. Бреговете му се простират на 500 км прекрасни плажове, хълмове тънещи в планинска зеленина и гъсти гори. Намиращ се само на един час от Солун, вторият по големина град в Гърция, Халкидики е един природен рай, незасегнат от модерното развитие. Той също е земя на контрастите, където на вид безкрайните плажове се сливат с идилични пещери оформени от драматични каменни формации, и въздухът е наситен с аромата на боровите гори простиращи се до самия бряг. И от всяка страна заобиколен от море - тюркоаз срещу белия пясък, синината на дълбочините - се обединяват и в същото време разделят тесните остриета на Касандра, Ситония и Атос.

Крит

“Там, където митовете оживяват...”

Крит – един от най-известните острови на Света. Ежегодно го посещават милиони туристи, привлечени от лазурното море, мекият средиземноморски климат, невероятната природа, прекрасните плажове и  - разбира се – не на последно място – археологическото наследство и богатото историческо минало.

Брегът е насежен с множество заливи и лагуни, горите се спускат почти в морето, прорязани от високи стръмни скали, редуващи се с широки копринено пясъчно бели ивици.

Кипър

Кипър е остров с почти безгранична разнообразност. Островът отдавна е известен като слънчева, пясъчна и морска дестинация ... но е и нещо много повече. Разходете се нагоре в планината, за да откриете за себе си приятно свеж въздух, хладни нощи, напоени с аромата на борови дървета и диворастящи билки, цъфтящи плодови дървета в плодородни долини, които трябва да видиш, за да повярваш , че съществуват - череша, ябълка, круша, слива, бадем. Планините са осеяни с живописни малки села, където истинското кипърскo гостоприемство е в изобилие, където магарето е високо ценено превозно и товарно средство, и където можете да опитате селско нектарно вино, недокоснато от химична или механична обработка.

Кавала

Кавала е град в Северна Гърция, най-важното пристанище в Източна Македония и Тракия и център на област Кавала. Градът е третия по-големина в Гърция и в него живеят 136 000 местни жители. Кавала, столицата и пристанището на едноименната префектура, са особено живописни  със силно изразен източен характер. Живописните селища, космополитната столица, природните места, историческите забележителности и гостоприемните местни жители ще ви очароват.

Лефкада

Ако мечтаете да изкарате една незабравима почивка, мястото е остров Лефкада - очарователен остров, заобиколен от бели скали  и тъмносиньо море. Освен с всичко друго, Лефкада ще Ви завладее и със своята девствена природа, белите си плажове сред лазурното море. Според легенда островът е бил сватбен подарък от бащата на Орфей за бащата на Пенелопа. Името на Лефкада (означава "бяло") идва от забележителните стръмни бели скали на нос Лефката, който се намира на южния бряг на острова. Островът е културен център на Йонийския регион с много исторически забележителности. Плажът на Василики се счита за един от най добрите в света за почитателите на водните спортове. Плажовете са покрити с пясък и ситни камъчета.

Санторини

Ако трябва да посочим наистина най-впечатляващото място в Гърция, изборът би бил труден, но....много хора биха посочили Санторини. Най-забележителния и красив остров от групата на Цикладите е свързан същевременно и с една от най-трагичните страни на човешката история – изригването на вулкана Тира /тогавашното име на острова/, унищужило под слой лава и вулканичен прах критско – микенската култура.

Именно на този вулкан дължим строгата красота на острова, неговите стръмни черни отвесни скали и черния пясък на плажовете.

На човешкото присъствие вече се дължи друга от основните характеристики на острова – а именно красивите контрасти между тъмносините води, сините покриви и снежно –белите къщи. Синьо-бялото, станало емблематично цветово съчетание за Гърция, дължим на Санторини.

Тасос

Зеленият остров - така най-точно може да се опише Тасос. Най-близкият до България гръцки остров (намира се на около 320 километра от София) е разположен в Бяло море на около четири часа с кола от столицата. Привлекателен е с малките си, чисти и закътани плажове, обилна зеленина, хълмист терен, гостоприемни жители, отлично вино и великолепен пчелен мед. Мраморът е другата забележителност на Тасос, изнася се в цял свят.

Закинтос

Закинтос (на гръцки: Ζάκυνθος) е третият по големина от Йонийските острови в Йонийско море. Закинтос е с процъфтяващ туризъм и е една от най-популярните туристически дестинации в Гърция. Построено е международното летище "Дионисиос Соломос" (по името на автора на гръцкия национален химн) и множество хотели и квартири. Предпоставка за него са природните и исторически забележителности, както и приятелското отношение на местните жители. Най-голямата забележителност - Заливът на Лагана - обявен през 1999 за Национален парк, за запазване на местата за гнездене и за отглеждане на потомството и за опазване на застрашените морски костенурки Caretta caretta. В един от заливите на острова те снасят яйцата си.