Германия

Германия може лесно да задоволи изискванията и на най-претенциозния турист, независимо дали се интересува от култура, история, природни забележителности, възможности за релакс или забавление. Ако досега не сте се замисляли за Германия като за следващата ви ваканционна дестинация, крайно време е да го направите.
 
Предимства: Какво се сещате когато чуете Германия? Октоберфест нали? Добре познатият Октоберфест, който всъщност започва през септември, е една от най-големите атракции на Мюнхен. Може да опитате чудесна бира, немски наденички и да се забавлявате в компания на хора от цял свят.
Подходящо за: Страната е известна преди всичко с неповторимата си бира и силно развитата си автомобилна индустрия. Германия може да предложи на своите туристи огромно разнообразие от природни красоти, някои от най-приятните зимни курорти в света, важни исторически забележителности, приказни замъци и оживен нощен живот.
Официално име: Федерална република Германия

Местоположение: Граничи със Северно море, Дания и Балтийско море на север, с Полша и Чехия на изток, с Австрия и Швейцария на юг и с Франция, Люксембург, Белгия и Нидерландия на запад.
Столица: Берлин
Площ: 357 021 кв. км
Население: 82 314 900 души.
Религия: протестанти (33%), католици (33%)
Време за пътуване: Най-подходящи месеци за пътуване до Германия са от април до юни и от септември до ноември. Климатът е умерен, преходен от морски към континентален. През лятото може да се наблюдава бърза смяна от слънчево към дъждовно време. Средни температури септември  от 11 до 20о С.
Визов режим: Виза за български граждани не се изисква.
Език: Немски
Часова зона: +1 GMT. Часовата разлика с България е 1 час назад.
Национална валута: Евро
Телефонни услуги:  Код на Германия – 0049
Култура: Германия има зачителен принос към световното културно наследство, страната е също така известна като das Land der Dichter und Denker (страната на поети и мислители). В Германия са родени композитори като Бетховен, Бах, Брамс, Шуман и Вагнер; поети като Гьоте, Шилер и Хайне; философи като Кант, Хегел, Маркс, Ницше; теолози като Лутер и Бонхофер; писатели като Хесе и Грас; учени като Айнщайн, Борн, Планк, Хайзенберг, Херц и Бунзен; инженери и изобретатели, сред които Ото, Даймлер, Бенц, Дизел и Линде. Също много художници, например ренесансовият Албрехт Дюрер, сюрреалистът Макс Ернст, експресионистът Франц Марк, концептуалистът Йозеф Бойс и неоимпресионистът Георг Баселиц. В миналото немският език е бил сред най-говорените езици в Европа и все още е един от най-изучаваните след английски и френски. Много исторически личности, въпреки че не са немци, имат значително влияние върху немската култура. Такива са Волфганг Амадеус Моцарт, Франц Кафка и Коперник. След 1970 г. немската култура отново се развива с бързи темпове, основно музиката и изобразителното изкуство, и център на това развитие е столицата Берлин. Германия също така е известна с многото си опери.
 
Кухня: Поради нарастващия международен туризъм днес немската кухня е популярна далеч зад пределите на страната. Макар и да се готви по традиция богато и питателно, все повече хора предпочитат за закуска мюсли или пълнозърнест хляб, а на обяд една салата. Сред младежите и работещите, които на обяд имат малко време за ядене, все по-популярно става бързото хранене (Fast Food). Германия е богата на регионални специалитети. Така например съществуват различни ястия от свинско месо, между другото ребърца (преди всичко във Франкфурт на майн), свинска пържола с кнедли (най-вече в Мюнхен) или шунка (Северен Рейн – Вестфалия). Обедът е основното хранене. Към 19.00 часа се вечеря, най-често сандвичи и различни салати. Разнообразни са както ястията, така и напитките. Традиционни лозаро-винарски райони са например Долна Франкония, където виното се пълни в тумбести бутилки, Баден-Вюртемберг или Рейнграбен. В Халертау се отглежда хмел, който е необходим за пивоварството. В гостилници и кръчми се сервира на маса. Не е разрешено да се да се сервира или продава алкохол на младежи под 18 години. Малолетни могат да посещават питейни заведения само придружени от възрастен, но не получават алкохолни напитки. Работното време е доста различно. Гостилниците в курортните и почивни центрове и в големите градове по правило са отворени целодневно до към полунощ или до по-късно. Само в Берлин и Хамбург няма задължителни по закон часове за затваряне. Национална напитка е бирата, която се предлага с всякаква възможна степен на сила и вкус. Има многобройни леки пилзенски пива, а също и силна тъмна бира. Особено ободряваща е баварската житна бира или светла бира. Отлични специалитети са баварската замразена бира Bayrisches G'frornes, “Mumme“ (сладко-горчива бира без хмел) от Хановер, “Altbier” от Дюселдорф, “Koelsch” от Кьолн, тъмната или светла бира бок от Берлин и Кьострицката черна бира от Саксония. През лятото многобройни летни бирарии приканват да отседнеш в тях. Мюнхенският октомврийски празник е най-известният бирен фест в света.
 
Официални празници: В Германия има 9 общоприети празника. Повечето от тях имат християнска основа: Разпети Петък, Велики Понеделник, Възнесение Христово, Педесетница и Коледа. Празници без религиозна връзка са: Нова година, Денят на труда и Денят на Обединението. Има и празници, които са действащи само в отделни провинции или региони. В някои по скоро протестански провинции се празнува Денят на Реформацията (31. октомври). В католическите провинции - Тяло Господне и Вси Свеии (1. ноември)
Заедно с всички недели празниците се считат за "дни за почивка от работа и душевно възвишение" („Tage der Arbeitsruhe und der seelischen Erhebung“.
 
Берлин
Някогашната разделена столица на Германия, днес е един от най-богатите на субкултури градове в света, където всеки ще намери своята среда. Мишмашът от исторически събития и съвременна арт среда са причината да се рекламира пред туристите като Град на свободата. Бранденбургската врата, Райхстага, замъкът Шарлотенбург са сред емблематичните забележителности в града, но дори и да се отдадете на безцелни разходки из малките арт и модни магазинчета или да се впуснете да изследвате местната кафе и бирена сцена, Берлин винаги ще ви вдъхнови да опитате нещо ново.
 
Хамбург
Хамбург е вторият по големина град в Германия (след Берлин), седмият - в Европейския съюз и най-населеният сред градовете, които не са столици на държавите членки. През 2010 година населението на града възлиза на около 1 781 741 души. Хамбург е един от най-големите пристанищни градове в Европа, разположен на мястото, където р. Елба се влива в Северно море. Заради голямото значение на пристанището за цялата страна, в Германия градът често е наричан "Врата към света". Хамбург е един от основните индустриални центрове на Германия. Това е градът с най-много мостове в Европа, както и най-зеленият град в Германия, който може да се похвали със собствен химн.
 
Мюнхен
Мюнхен е център на германската провинция Бавария и е третия по големина град в страната след Берлин и Хамбург. Намира се на река Изар. Мюнхен е популярна туристическа цел. Има ред важни музеи и галерии, сред които изпъкват трите пинакотеки: Старата, Новата и Пинакотека на модерното изкуство. Преди Първата световна война той е средище на художниците от групата Синият конник (Der Blaue Reiter).
Други известни туристически атракции са Английската градина (парк в центъра красиви трасета за джогинг, езера, кафенета и дори нудистки площи), музея на науката Deutsches Museum и богато украсения часовник с движещи се фигури на фасадата на Кметството. Може би най-голямата атракция в Мюнхен е двуседмичния панаир Октоберфест. За първи път се провежда на 12 октомври 1810 г. в чест на сватбата на принц Лудвиг и принцеса Тереза фон Сакс-Хилбургхаузен. Празненствата приключват с конни състезания и в следващите години били продължени и доразвити в бирения фест, познат днес.
Други известни сгради в Мюнхен са Фрауенкирхе (Катедралата „Св. Богородица“) и Олимпийската кула, радио- и телевизионно съоръжение в някогашното олимпийско градче. Фрауенкирхе е една от най-впечатляващите сгради в центъра. Веднага се разпознава по двете си куполни кули, завършващи подобно на минарета, едната малко по-висока от другата.
 
Кьолн
Кьолн е четвъртият по големина град в Германия, намиращ се в западната част на страната и най-големият в регион Северен Рейн – Вестфалия. Разположен е на двата бряга на река Рейн. Населението е малко над 1 млн. жители.
Един от най-старите градове в Германия пази много архитектурни паметници, най-известният от които е прочутата Кьолнска катедрала. Строежът на съоръжението е започнал през 1248 г. и продължил до 1437 г., а на по-късен етап е довършен през периода 1842 – 1880 г. Готическата постройка е основна туристическа атракция в близост до реката и недалеч от Централната гара. Кулата се издига на 157 м. височина и за известно време през XIX в. е била най-високата сграда в света. Днес катедралата е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.