Исландия

Ако някога се озовете на място, на което пейзажите напомнят повече на тези от непозната планета, отколкото на Земята, а имената на забележителностите е трудно да бъдат произнесени, то няма съмнение – в Исландия сте!

За толкова малък остров и население малко над 300 000 души, Исландия е изключително разнолика страна. Напук на името (Iceland – от англ. Ледена земя), тук ще видите много повече от сняг и лед. Разбира се, ледниците са едно от най-големите и богатства, но същото важи за гейзерите, топлите лагуни, езерата, величествените водопади, и знаменитите черни плажове, превърнали се в място за снимки на научно-фантастични саги. И Северното сияние, разбира се! Мистичните зелени светлини Aurora Borealis са нещо характерно за Исландия и едно от основните неща, които като магнит привличат пътешествениците към северните ширини.

И докато през зимата върху небосклона танцува Сиянието, през лятото над него властва Среднощното слънце. В периода май-юли в Исландия не настъпва нощ или поне не такава, каквато я познаваме. Слънцето залязва само за три часа, а липсата на пълен мрак превръща усещането, че сте попаднали в приказна страна, още по-осезаемо.

Предимства: Островът не е голям, но затова пък предлага изключителен набор от забележителности и активности. Столицата Рейкявик ще ви впечатли със своя динамичен начин на живот, множество музеи, ресторанти и барове. Исландците са изключително Ако винаги сте мечтали да видите Северното сияние, Исландия е вашата дестинация. Има местни гидове, които са се специализирали в „търсенето“ му.

Подходящо за: Любителите на природните забележителности тук ще се почувстват като в рая: национални паркове, действащи вулкани, геотермални извори, планини и езера ви очакват. Тук можете да плувате в топли лагуни, докато навън е смразяващ студ, да наблюдавате китове и милионите тъпоклюни кайри, типични за острова. В парковете има много възможности за трекинг, по езерата можете да се повозите на лодка, да разгледате причудливите пещери и дори да се гмуркате на мястото, където се срещат тектонските плочи на Европа и Америка.

Официално име: Исландия

Местоположение: Намира се в северната част на Атлантическия океан, между Гренландия и Шотландия, и на северозапад от Фарьорските острови.

Площ: 103 004,0 km²

Столица: Рейкявик

Религия: Протестанство

Климат: В Южна и Централна Исландия е умерен морски, повлиян от северноатлантическото течение, с меки зими и прохладни лета. В Северна Исландия климатът е субполярен.

Време за пътуване: Пролет, лято, есен.   

Рейкявик

Ориентировъчни средни температури по месеци

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VІІ

VІІІ

ІХ

Х

ХІ

ХІІ

През деня Cо

2

3

4

6

9

12

13

12

10

7

3

2

През нощта Cо

-3

-2

-2

0

4

7

7

8

5

2

-1

-2

Визов режим: Българските граждани нямат нужда от виза, за да посетят Исландия. Можете да пътувате с лична карта или международен паспорт, валидни минимум три месеца след датата на връщане.

Език: исландски

Часова зона: UTC +0

Национална валута: Исландска крона

Оптимални часове в полет: Над 10 часа, с прекачване.

Любопитно

Исландия е остров, образуван изцяло от вулканична дейност и днес е дом на множество действащи вулкани. Вероятно най-известният е Ейяфятлайокутъл, чието изригване през 2010 г. обеазува огромен облак от пепел и затрудни работата на повечето европейски летища.  Най-големият вулкан на острова е Хванадалсхнукюр, но най-често посещаваният е Хекла, в чийто кратер има две езера.

Гейзери и термални извори има в изобилие, а водата е една от най-чистите в света. Тази природна даденост позволява на исландците да я използват както за отопление на домовете си, така и за развлечение. Басейни с топла водата можете да откриете на много места, свободни за използване от местното население. Лагуните и по-специално Синята лагуна са се превърнали в една от основните забележителности, които туристите посещават.