Италия

Италия - може би най-обичаната страна за всички пътешественици. Често оприличвана на „ботуш”, в тази уникална държава можеш да намериш всичко, от което се нуждаеш: да видиш Папата, да минеш по римски път, да се насладиш на прекрасна храна и още по хубаво вино, да се потопиш в света на модата, да се разходиш по каналите с гондола, да храниш гълъбите, да разгледаш малките китни градчета в Южна Италия и да се насладиш на почивка на морето с чисти плажове и прекрасни пейзажи.

Предимства: Италия разполага и с множество острови един от друг по-красиви, романтични и носещи легендарното средиземноморско очарование. Всички те имат прекрасни пясъчни плажове, чисти тъмносини морски води пълни с риба, средиземноморски гори, чист въздух и здравословен климат.

Подходящо за: Любителите на винения туризъм, на хубавата храна, романтиците и любителите на модатата.

Официално име: Република Италия

Местоположение: Разположена е в южна Централна Европа, върху полуостров, намиращ се в Средиземно море. Към територията на Италия спадат островите Сицилия, Сардиния и Корсика.

Площ: 301 хил.кв.км.

Столица: Рим

Религия: Римокатолицизъм.

Климат: Умерен. В северните части зимата е студена и влажна, а лятото топло и сухо; в южните части зимата е мека, а лятото сухо и горещо.

Време за пътуване: Целогодишно

Визов режим: Българските граждани пътуват в Италия само с лична карта.

Език: Италиански

Национална валута: Евро (EUR) 

Оптимални часове в полет: Около 1 час и 50 мин.

РИМ

Разпложен на крайбрежието на р.Тибър, между Апенините и Тиренско море, “Вечният град” Рим някога е бил административен център на мощната Римска империя. Днес той e седалище на италианското Правителство и Министерския съвет, но истинският бизнес и финансов център на Севера остава Милано.

Легендарното създаване на Рим се свързва с имената на Рем и Ромул. Принцеса Реа Силвия, похитена от Бога на войната Марс, ражда двама близнаци и ги оставя на произвола на съдбата. Реката Тибър ги отнася до хълма Палатин, където една вълчица се грижи за тях, докато съвсем случайно един овчар не ги открива. По-късно Ромул убива Рем, преди да основе Рим върху блатистата местност на седемте хълма. Годишнината от основаването на Рим – 21 април 753 пр.н.е. е обявен за национален празник.

На западния бряг на реката се намира Ватикана, духовен център на римската католическа църква и официалната резиденция на Папата.   

ВЕНЕЦИЯ

Венеция (Venice – англ. и Venezia – итал.) е град в Северна Италия и е столица на автономния регион Венето. Градът се простира на площ от 412 кв.км. Самият град включва 118 малки острова, които образуват Венецианската лагуна в Адриатическо море. Соленоводната лагуна се простира между устията на реките По и Пиаве. Градът е разделен на по – малки части наречени сестиери: имената им са Кан ареджио (Cannaregio), Дорсодуро (Dorsoduro), Сан Поло (San Polo), Санта Кроче (Santa Croce), Сан Марко (San Marko) и Кастело (Castello).

Венеция е известен още като „Кралицата на Адриатика“, „Град на водата“, „Град на мостовете“ и „Град на светлината“. Няма друг град като Венеция - има 180 канала, 450 моста и великолепни дворци. Около най-големия от всички Канале Гранде има над 170 красиви сгради датиращи от XIII до XVIII век.

ФЛОРЕНЦИЯ

Флоренция – пищният град, е име дадено от римляните на това селище, основано през I век сл. Хр. по бреговете на река Арно, в подножието на Фиезоле, етруско селище, останките на което се виждат на хълма над града.

Културното и историческо влияние на Флоренция (Firenze - на италиански) е поразително. Удивителните сгради, огромните галерии и пълните със съкровища църкви красноречиво говорят за любовта на флорентинците към показността. Дълго след като се е появила на политическия и икономически хоризонт, Флоренция запазва елегантния си облик: силуетът й с всички онези червеникавокафяви покриви и величествени куполи, е наистина живописен.

ВЕРОНА

„Два рода равно знатни от Верона,

чиято красота е тук пред вас…“

(Уилям Шекспир, „Ромео и Жулиета“, пролог)

Вероятно най-малката столица на любовта е станала прочута заради трагедията на страдфордски бард, за когото не се знае със сигурност кога е роден и затова често бъркат рождената му дата със датата на неговата смърт.

Две са нещата, които в най-голяма степен са виновни за популярността на Верона. Първото е името Жулиета. Второто е балконът й. И в пряк, и в преносен смисъл. Точно както Моцарт продава във Виена, Гауди в Барселона, а Дракула в Румъния, така и Жулиета продава във Верона. Статуята й, по-известна като "Изтърканата гърда", е отговорна за просташко-похотливите усмивки на хиляди тийнейджъри по света, които се редят на дълги опашки, за да усетят трепета от докосването на женска гръд, различна от тази на майките им, пък била тя и метална.

Във Верона на 5 април 1857 е роден Александър I Батенберг - първият български княз (1879-1885). Градът е дал на света и любимия писател на Сандокан и изобщо на тигрите от Монпрацем – Емилио Салгари, роден на 21 август 1862 г.

ПИЗА

Пиза (Pisa) е столица на провинцията Пиза в Централна Италия. Пиза се намира на мястото, където се вливат реките Арно и Серкио в Лигурийско море и образуват лагуна. Наклонената кула в Пиза - Torre pendente di Pisa (кой не е чувал за нея) - наклонена е на югоизток под ъгъл от 5,5 градуса. Най - високата й точка е на 56,7 м. Кулата е едно от зданията на площада Piazza del Duomo, известен още като площада на чудесата. Там се намират катедралата на Пиза (Duomo), баптистерията (Baptistery) и Camposanto Monumentale (в превод Гробище паметник).

МИЛАНО

Главният град на Северна Италия и вторият по големина в страната, разположен в близост до река По в равнините на Ломбардия, най-населеният и развит италиански регион и един от най-развитите в Европа. Градът е известен с модните си къщи, с автомобилните заводи Alfa Romeo и двата футболни гранда АК Милан и ФК Интер, с традиционния коледен козунак, наречен Panettone. Сърцето на града е огромната катедрала в неоготически стил – Дуомо, станала известна от филма на Виторио Де Сика „Чудото в Милано“. Строежът ѝ започва през 1386 г. и е продължил до 1820 г., висока е 108 m и 158 m дълга. В непосредствена близост до „Дуомо“ на същия площад Пиаца дел Дуомо е и прочутата покрита галерия на Виктор Емануил във форма на кръст с остъклени тавани, където се намират най-известните модни магазини и заведения. От другата им страна е разположена Ла Скала – един от най-престижните световни оперни театри.