Израел

Израел - свещената земя, съчетала древност и съвремие

Както можете да предположите, името на съвеременната държава на евреите идва от Стария завет. В него Яков, приеман за родоначалник на народа, е преименуван на Израил след своя битка с ангел или самия Бог. Израил буквално означава "Който се бори с Бога". Преди създаването на Израел през 1948 г. на базата на резолюция на ООН след Холокоста и гоненията, на които евреите са подложени от Хитлер, името на страната се използва в преносен смисъл и означава тяхната общност, независимо къде са намират по света. Днес Израел е единствената еврейска държава в света. И макар да е изцяло разположена в Азия, често е приемана като част от Европа, особено по отношение на различни спортни събития и конкурси.

Предимства: Страната има богата история и съчетава в себе си контраста на древни традиции и съвременни, развиващи се градове. Има редовни полети от България с различни авиокомпании, включително и low-cost. Тук ще откриете първокласни ресторанти, а местната кухня е особено подходяща за вегетарианци. Можете да посетите Израел по всяко време от годината.
Подходящо за: Религиозен туризъм - Йерусалим е град, смятан за свещен от юдеи, християни и мюсюлмани. Тук се намира и Божи гроб - главното светилище за християнския свят. Можете да се насладите и на почивка край бреговете на Средиземно, Червено и Мъртво море, които предлагат безкрайни плажни ивици. Плуването в Мъртво море е незабравимо изживяване, заради прекалената му соленост, която няма да ви позволи да потънете.

Официално име: Парламентарна република Израел
Местоположение: Страната е разположена на брега на Средиземно море. Има брегова линия 255 км, от които със Средиземно море - 188 км, Мъртво море - 106, и Червено море - 11 км. Граничи с Ливан, Сирия, Йордания и Египет.
Площ: 20 770 km²
Столица: Йерусалим
Религия: юдаизъм - 82%, ислям - 13%, християнство - 5%.
Климат: Субтропичен, средиземноморски, в падината Гхор и на юг - преходен към тропичен, сух.
Време за пътуване: Целогодишно.
 
Ориентировъчни средни температури по месеци І ІІ ІІІ ІV V VІІ VІІІ ІХ Х ХІ ХІІ
През деня Cо 18 19 20 23 26 29 30 31 29 28 23 20
През нощта Cо 11 12 12 14 18 20 24 24 24 22 14 11
Средна температура на водата 16 16 17 19 21 23 26 26 25 23 20 17
 
Визов режим: Българските граждани пътуват с международен паспорт, валиден 6 месеца от предполагаемата дата на пътуване, както и с документ, доказващ целта на пътуването, и самолетни билети със заверени дати за отиване и връщане.
Език: Иврит и арабски
Часова зона: GMT +2
Национална валута: Шекел
Оптимални часове в полет: Около 2 часа и 30 мин. (директен) и 4 часа и 30 мин. (с прекачване)

Любопитно: За евреите съботата е ден за почивка. Тя настъпва при залез слънце в петък, и завършва след залез слънце в събота. По същия начин настъпват всички национални празници. По време на съботите и празниците целият градски транспорт (освен такситата) спира работа. Според еврейските религиозни закони са забранени за ядене свинското, заешкото и раците. Месото и млечните продукти не се смесват. Евреите не употребяват много твърд алкохол, основно се пие вино.