Йордания

Йордания - едно пътешествие през вековете, притегателна сила за всеки приключенец

Безспорно първата асоциация, която всеки прави при споменаването на Йордания, е древният град Петра. Червеникавият град, някога столица на Набатея, в миналото процъфтявал като важна част от древните търговски маршрути. Той е обграден от високи планини и е достъпен през тясно дефиле, а забележителните му, изсечени в скалите сгради са запазени непокътнати. Йордания има вековни традиции спрямо пътешествениците. Още от древността камилски кервани превозвали всевъзможни стоки, а набатейските търговци, римските легионери, османските армии и кръстоносците, преминали през тази земя, оставили след себе си впечатляващи монументи. Тези паметници, включително римските амфитеатри, замъците на кръстоносците и християнските мозайки, години наред вдъхновяват търсачите на автентични приключения и духовни богатства.

Предимства: Йордания има богата история и заради стратегическото си местоположение върху нея свой отпечатък са оставили редица народи. Тук можете да посетите редица църкви, дворци, амфитеатри, да се отдадете на релакс край бреговете на Мъртво море или на джип сафарита в пустинята.

Подходящо за: Авантюристи и любители на нетрадиционните ескскурзии, религиозния туризъм.


Официално име: Хашемитско кралство Йордания.

Местоположение: Намира се в Близкия Изток и граничи със Сирия на север, с Ирак на североизток, със Саудитска Арабия на изток и юг, и с Израел и Западния бряг на запад. Има излаз на Мъртво море и залива Акаба.

Площ: 89 341 km²

Столица: Аман

Религия: ислям

Климат: Сух субтропичен климат на изток, средиземноморски на запад.

Време за пътуване: целогодишно

Температури:

Ориентировъчни средни температури по месеци | Аман

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

 

VІІ

VІІІ

ІХ

Х

ХІ

ХІІ

През деня Cо

14

18

21

28

30

35

 

36

36

34

27

22

17

През нощта Cо

3

4

7

9

11

14

 

17

17

16

12

9

4

Визов режим: Българските граждани пътуват с валиден международен паспорт, чийто срок покрива престоя им в Йордания. Нужни са и визи, които могат да бъдат получени чрез Почетното консулство на Йордания в София или на самите йордански гранични пунктове. Издават се еднократни входни визи, шестмесечни многократни входни визи и шестмесечни многократни транзитни визи.

Език: арабски

Часова зона: GMT +2

Национална валута: йордански динар

Оптимални часове в полет: Около 3 часа и 10 минути (без прекачване).

Любопитно: Ако пътувате през Wadi Rum по залез няма да е трудно да разберете защо Лорънс Арабски е бил влюбен в тази земя на обветрени пейзажи и червени дюни. Но пустините на Йордания далеч не са всичко, което тя предлага - тук ще видите солено море в най-ниската точка на Земята, стръмни каньони, оазиси с палмови дървета и експлозии от цветя, обагрили стръмни хълмове. Няма как да пропуснем и Петра - древният град на Набатея, заключен сред стръмните пясъчници на Вади Муса. След като Йохан Лудвиг Буркхарт донася със себе си разказите за древния розово-оранжев некрополис в Европа, Петра се превръща в притегателна сила за всеки приключенец. Скалите оформят впечатляващи пейзажи, а заедно с монументите, изградени в тях, те ще ви дарят с гледки, които никога няма да забравите.