Камбоджа

Първото нещо, което изниква в ума на всеки пътешественик при споменаването на Камбоджа, без капка съмнение е Ангкор Ват, смятан за най-големият религиозен паметник в света. Храмовият комплекс годишно привлича хиляди туристи, стичащи се тук да се полюбуват на емблематичната му архитектура и да посрещнат изгряващото над комплекса слънце. И въпреки това Камбоджа си остава една от най-неизследваните държави в Югоизточна Азия. Тук туристите могат напълно да се потопят в начина на живот на местните. Дори и днес в Камбоджа може да се срещнете човек, който никога не е гледал телевизия, което говори много за техния бит. Въпреки това, кхмерите са много усмихнати, приветливи и гостоприемни, и са смятани за най-красиви сред азиатците.

Предимства: В последните години Камбоджа е сред топ дестинациите в Азия и пътуващите често я комбинират с Виетнам, Лаос и Тайланд. Това прави пътуването до този регион на континента изключително изгодно, тъй като в рамките на десетина дни туристите могат да видят най-доброто от държавите на Индокитай. Дестинацията не е скъпа, но въпреки това хотелите и ресторантите предлагат изключително качествено обслужване.

Подходящо за: Пътуването в Камбоджа е невероятно кулинарно изживяване за почитателите на азиатската кухня и по-специално на морските дарове и различните видове екзотични риби. Ако се интересувате от будистката религия, задължително трябва да видите Ангкор Ват, разположен в старата столица Ангкор Том. Придодните красоти в страната също не са една и две, но може би най-ярко се откроява езерото Тонле Сап – сладководен басейн, всъщност комбинация между езеро и река.

Официално име: Кралство Камбоджа

Местоположение: Страната е разположена в Югоизточна Азия, на полуостров Индокитай и граничи на юг с Тайландския залив, на запад с Тайланд, на север с Лаос, и на изток с Виетнам.  

Площ: 181 035 km²

Столица: Пном Пен

Религия: Около 14 млн. души. 90% от от тях са кхмери (кусокорай), а чам - ислямски народ, представляват най-значителното малцинство.

Климат: Страната попада в тропичния климатичен пояс, като има два основни сезона: сух и дъждовен. От май до октомври духа югозападният мусон, носещ със себе си влажен въздух и през периода септември-октомври валежите са значителни. Североизточният мусон духа югозападно към брега и предизвестява сухия сезон. През януари и февруари валежите са минимални.

Време за пътуване: Най-благоприятен период е декември – януари - нивото на влажност във въздуха е достатъчно ниско и валежите са малко вероятни.

Пном Пен

Ориентировъчни средни температури по месеци

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VІІ

VІІІ

ІХ

Х

ХІ

ХІІ

През деня Cо

32

33

35

35

34

34

33

33

32

31

30

30

През нощта Cо

22

23

24

25

25

25

25

25

24

24

23

22

Сием Реап

Ориентировъчни средни температури по месеци

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VІІ

VІІІ

ІХ

Х

ХІ

ХІІ

През деня Cо

32

33

35

35

35

34

32

32

32

31

31

31

През нощта Cо

20

21

26

25

25

25

25

25

25

24

22

20

Визов режим: Българските граждани трябва да имат валиден задграничен паспорт и виза. Визи се издават и на летищата в Пном Пен и Сием Риеп срещу такса от 20 щатски долара /едномесечна туристическа виза/ или 25 щатски долара /едномесечна бизнес виза/. Препоръчително е получаване предварително на виза или електронна виза по интернет.

Език: кхмерски

Часова зона: GMT +7

Национална валута: Камбоджански риел

Оптимални часове в полет: Над 18 часа, с прекачване

Великия град Ангкор Том, намиращ се на днешната територия на Камбоджа, е основан от най-великия строител - крал Джаяварман VII, който обединява княжествата и създава кхмерската империя. Градът е заобиколен от 8-метрови стени, образуващи перфектен квадрат. Тук ще видите будисткият храм Байон - великолепен архитектурен шедьовър от XII век, последното огромно култово съоръжение, построено в Ангкор и видимо от далеч със своите 54 кули, символизиращи 54-те провинции на кхмерската империя. Всяка от кулите е украсена с 4 лица на Авалокитшвара - Богът на Добротата и Милосърдието. Огромните 216 каменни лица са ориентирани към 4-те посоки на света.

Ангкор Ват е един от най-известните храмови комплекси в света, с обща площ 2 кв.км. Построен от крал Сурияварман II, през XIIв. - време на разцвет на кхмерското кралство, като хиндуистки храм, посветен на Вишну. Сътворен е в стила на Дравидската архитектура, съгласно древните хиндуистки представи за света - централната му кула наподобява пирамида, а 5-те кули символизират 5-те върха на митичната планина Меру - дом на Боговете. Външните му защитни стени са символ на планините, заобикалящи света, а огромният ров с ширина 190 метра символизира океана. Стените вътре са украсени с 2-метрови каменни барелефни сцени от хиндуистката митология и военните подвизи на краля, а над 2000 апсара танцьорки украсяват второто ниво на храма. Фигурите най-добре се открояват преди залез, когато слънчевите лъчи падат върху тях. Построен с цел да бъде кралски храм, по-късно става мавзолей на Сурияварман II.