Куба

Куба и Карибите - това съчетание просто извиква асоциации за кубалибре, салса, и почивка на невероятните плажове на Варадеро, за пренасяне в други измерения; Ако мечтаете за колорит и карибска емоционалност, музика и безкрайни плажове като пудра захар, за бягство от всичко, за гмуркане сред приказен подводен свят, за уюта на колониални градчета, запазили спомена за отдавна отминали времена и епохи, за идилията на Робинзон Крузо и пищната феерия на "Тропикана", за безкрайността на плажовете Варадеро, Кайо Коко и Кайо Ларго, зе безбройни малки островчета, пръснати като перли в топлите Кариби, за прекрасния Гуардалавака, Сантяго и елегантната Хавана, за дъх на пури и ром, за хората, запазили своята детска наивност- за всичко, което е очаровало първо Колумб, а после Хемингуей - то Куба е Вашият избор за почивка; А че в Хавана нощният живот е "най-горещ" в целите Кариби - можете да се доверите на преценката на великия автор на "Старецът и морето".

Куба живее в друго измерение, но със сигурност ще остави следа във вашето. С отмирането на деня и последните слънчеви лъчи, сюреалистичното спокойствие на коприненобелите пясъци отстъпва на звуците на нощния живот и неговите изкушения...

Предимства: Хавана е най-големият и оживен град в Карбиския басейн и водещ търговски център в страната. Няма как да не останем впечатлени от завладяваща енергия и легендарната романтична атмосфера на кубинската столица. През годините Хавана е преживяла какво ли не, но днес я свързваме със страстните салса и мамбо танци, кубинските пури Cohiba, рома Havana Club, Че Гевара…и какво ли още не.

Подходящо за: Любители на музиката и танца, на кубинските пури и коктейли

Официално име: Република Куба

Местоположение: Кубинският архипелаг, състоящ се от Куба - най-големия остров в Антилите и още 4195 острова с е разположен в западната част на  Карибско море на входа на Мексиканския залив. Намира се изцяло в Тропика на Рака. Поради стратегическото му местоположение е наричан “Ключ към Новия свят”. На север протокът Флорида отделя Куба от САЩ, а на изток Наветреният проток я разделя от остров Хаити. Най-близкият и южен съсед е остров Ямайка. Латиноамериканската островна държава с излаз на Карибско море, Мексиканския залив и Атлантическия океан.

Площ: 109 886 km²

Столица: : Хавана (Ciudad de La Habana - произнася се Сиудад де ла Абана) е столицата на Куба и най-голям град в страната и на Карибите - население 3 710 100 жители, от тях 3 073 000 са бели.

Религия: Най-многобройни (около 50 %) са католиците.

Климат: горещ и влажен тропичен-пасатен, като средната годишна температура в Куба е + 29°С. Средната годишна температура на водата е + 26°С.

Време за пътуване: Подходящ за туристически посещения е периодът от ноември до април, когато температурите са по-ниски (24-30 градуса), а валежите са минимални. Влажността на въздуха е висока.

Визов режим: Българските граждани трябва да имат издадена виза от съответното кубинско посолство или туристическа карта, която могат да си набавят от туроператорите при закупуването на туристически пакет. Паспортът трябва да е с валидност шест месеца от влизането в страната. Препоръчително е да има поне две празни страници за полагане на съответните печати.

Език: официален език е испанският. Някои кубинци в градовете говорят руски, английски и френски. Най-разпространеният чужд език е английският. Свещениците на религия „сантерия“ използват езика йоруба като богослужебен език.

Национална валута: Валутата в Куба първоначално може да ви се стори малко объркваща, тъй като в обращение са два вида кубинско песо. Куба притежава две официални валути: кубинско конвертируемо песо (CUC) и национално песо (Мonedanacional или MN); Кубинското песо (цени в CUР) е валутата, в която местните хора получават заплатите си и с която можете да си купите ограничен брой стоки като хляб и зеленчук. Ако искате обаче да седнете в кафене, да пазарувате в супермаркет или да платите на такси, ви трябва другата валута - конвертируемо песо (CUС). От 2004 г. в Куба е забранен щатския долар, поради което не можете да пазарувате в долари в страната, а при обмяната им в конвертируемо песо (CUС) ви удържат 10% такса. Тази стъпка е предприета в отговор на затягането от страна на САЩ на икономическите санкции спрямо острова. Сега кубинците, чуждите граждани и туристите могат да пазаруват в магазините само с местна валута – конвертируемото песо(CUС).

Оптимални часове в полет: Около 15 часа с прекачване

Електричество: в Куба електромрежата е с напрежение 110 волта. Щепселите и контактите не отговарят на европейските стандарти. Затова е нужен адаптер, който е по-добре да носите със себе си. В много от модерните хотели напрежението е 220 волта.Прекъсванията на тока са чести, но повечето хотели са снабдени с генератори.

Хигиена: Течащата вода не може да се използва за пиене, миене на зъбите или правене на лед, ако не е предварително преварена. Препоръчва се използване на бутилирана минерална или изворна вода. Не трябва да се ядат сурови плодове и зеленчуци без да бъдат измити и/или обелени непосредствено преди консумацията. Храната трябва да се сготвя добре и да се консумира още топла. Сготвената храна не трябва да бъде в контакт със вода или лед, мокри или нечисти прибори и др. Следва да се избягва храна закупена от улични продавачи.Полезно е да имате със себе си мокри кърпички и салфетки.

Ваксини: Не се изискват никакви ваксини. Тъй като климатът е влажен, може да си носите репелент срещу комари, но дори и да нямате, ухапванията им не са опасни.

Забранени за внос в Куба са наркотици, лекарства, оръжие и експлозиви, порнографски материали, литература, която може да се смята за подривна, лесно развалящи се храни, радио предавателни станции, безжични микрофони, радио и TV-предаватели, системи за данни (Router, switches, etc), GPS-апарати, сателитни антени и приематели, и всякакви малки електрически уреди, които имат значителен разход на електрическа енергия. Подобни предмети се конфискуват без компенсиране.

Покупки и сувенири

  • Пури в Куба – Най-известната марка кубински пури е Cohiba, тя е и най-скъпата. Купувайте пури само от веригата държавни магазини Casa del Habano или официалните магазини за кубински изделия, където качеството е гарантирано. Ако някой се опитва да ви продаде пура на улицата, вероятно е фалшива или много нискокачествена, дори привидно да има всички отличителни белези на оригиналните. Имайте предвид, че можете да изнесете безмитно до 50 броя тютюневи изделия от Куба (т.е. 50 къса цигари или 50 пури, или 50 пурети). Всичко останало трябва да декларирате.
  • Кубински ром – Най-известната марка, за която ще чуете много истории и се продава навсякъде, е „Хавана Клуб“. Има няколко исторически бара в Хавана, свързани с миналото на кубинския ром и популярни коктейли като Дайкири и Мохито. Имате право да изнесете свободно до 1,5 литра (две стандартни бутилки) алкохол от Куба.
  • Сувенири и магазини в Куба –едно от малкото неща, които можете да си купите (освен ром и пури), са изделия и украшения от черен корал. В съчетание със сребро изглежда особено ефектно. Хубави са също така изделията от черупка на костенурка, особено гривните и шнолите. Когато купувате изделия от крокодилска кожа, искайте от продавача лиценз за износ, тъй като в противен случай сувенира ще ви бъде иззет от митническия контрол. Въпросните лицензи се издават по принцип само в магазините, и макар че на пазара изделията от крокодилска кожа струват 3-5 пъти по-евтино, там не се издават лицензи за износ.