Лаос

Намиращата се на кръстопът Лаос и до днес пази огромна част от традициите си, които често се оказват изгубени в бързо развиващите се съседки в региона ѝ. Тук все още можете да откриете хора, които живеят по същия начин, както са живели предците им преди столетия, а къщите, построени върху пилони и огромните, тучни полета изглеждат сякаш са излезли от снимачната площадка на някой филм. Вълшебният Луанг Прабанг ще ви изненада с гледки на стотици монаси, бързащи за молитва в своите традиционни роби и безброй будистки храмове, неотстъпващи по нищо на тези в Тайланд и Виетнам например. И въпреки това, Лаос не е толкова погълната от туристи, както своите съседки. Всъщност страната води класациите по екотуризъм с множество защитени местности и възможности да усетите как живеят местните в малките селца. Ритъмът на живота тук е много по-различен – все пак това е Lao People's Democratic Republic, a съкращението PDR може да означава точно това, или пък „please don’t rush“ (моля, не бързайте), както се шегуват местните.

Предимства: Можете да организирате своето пътешествие до Лаос, като го комбинирате с която  да е друга страна в региона: Виетнам, Камбоджа, Тайланд. Същевременно тя е доста различна от съседките си и ще ви даде един много по-различен, автентичен поглед към природата, населението, кухнята и духа на Индокитай.

Подходящо за: Лаос е задължително място за пътешествениците, които странят от космополитния дух на тривиалните дестинации и петзвездния лукс. Любителите на природните красоти ще се изгубят сред зелените хълмове и оризовите полета. Будистките храмове ще ви възхитят със своята архитектура, а малките селца ще ви покажат, че има места, на които времето наистина е спряло.

Официално име: Лаоска Народнодемократична Република

Местоположение: Намира се в Югоизточна Азия и граничи с Мианмар и Китай на северозапад, с Виетнам на изток, с Камбоджа на юг и с Тайланд на запад.

Площ: 236 800,0 km²

Столица: Виентян

Религия: будизъм

Климат: Тропичен, силно повлиян от мусоните. Дъждовният сезон продължава от май до ноември, следван от сух сезон от декември до април.

Време за пътуване: От ноември до февруари, когато времето е сухо, но не прекалено горещо.

Луанг Прабанг

Ориентировъчни средни температури по месеци

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VІІ

VІІІ

ІХ

Х

ХІ

ХІІ

През деня Cо

28

31

34

35

34

33

32

31

32

31

29

27

През нощта Cо

14

15

18

21

23

24

24

24

23

21

18

14

Визов режим: Българските граждани могат да получат туристическа виза на граничните контролно-пропускателни пунктове на страната. Необходимо е да притежавате международен паспорт, валиден най-малко до шест месеца от датата на пътуване.

Език: лаоски

Часова зона: GMT +7

Национална валута: кип

Оптимални часове в полет: Над 18 часа, с прекачване.