Латвия

Макар не много известна дестинация за обикновения турист, Латвия става все по –предпочитано място за отдих или активна почивка. Съчетанието между достъпен лукс и разнообразието от забележителности, превръщат Латвия в интересна дестинация.
 
Предимства: Страната разполага с най-дългата крайбрежна ивица измежду балтийските си съседки и това значително допринася за развитието на морските курорти. Половината от територията на страната е покрита с гори, а 10% е от защитени местности.
Подходящо за: Любителите на морския туризъм, природата и традициите.
 
Официално име: Република Латвия
Местоположение: Тя граничи с Балтийско море и е една от трите балтийски държави, заедно с Естония и Литва, с които граничи на север и на юг съответно. Съседите ѝ на изток са Русия и Беларус.
Площ: 64 589 km²
Столица: Рига
Религия: Населението е предимно християнско, разделено между лутеранска, католическа и руска православна църква. Друга религия е „диевтури“, чиито исторически корени се основават на митологията от предхристиянската епоха.
Климат: Умерен
Визов режим: В страната се влиза с валиден към момента на излизане международен паспорт или лична карта. Пътуващите за Република Латвия български граждани ( приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти) не се нуждаят от виза.
Език: Латвийският език е официален, но руският също е широко разпространен.
Национална валута: евро (EUR)

Култура
Латвийската култура се отличава с голямо богатство, развито благодарение на благоприятното географско положение на Латвия. През последното хилядолетие абсорбира фолклорната традиция и европейския и световен опит, като в същото време запазва типичните латвийски традиции и особености. Езическите традиции все още се почитат в много домакинства, особено по селата, където много добре е запазена самобитната култура – например на празника на лятното слънцестоене или Еньовден. На този ден на всички хълмове в Латвия се запалват огньове, на които хората с песни и празненства прекарват най-късата нощ на годината. Великден и Коледа се празнуват два пъти – като християнски празник и като езически. В същото време в Латвия се спазват традициите на християните и евреите, елементите на германските и славянските култури.
 
Кухня
В основата на традиционната латвийска кухня са селскостопански продукти, a разположение на морския бряг дава възможност за разнообразяване на гастрономията с морски дарове от Балтийско море. Въздействието върху формирането на кулинарните традиции на гастрономията оказваха особености на кухните на съседните страни, и следователно в съвременната латвийска кухня може да се намери много общо с националната естонска, немска, руска, беларуска кухни.
 
Рига
Рига е столицата на Латвия и главен търговски, културен, индустриален и финансов център на страната. Разположен е на двата бряга на река Даугава, точно където тя се влива в Балтийско море. Рига е най-големият град в трите Балтийски държави и е третият по големина град, разположен на Балтийско море след Санкт Петербург и Стокхолм.