Литва

Литва - скритото съкровище на балтийските страни. Смесица от впечатляващи природни красоти и прекрасна архитектура - стари замъци и ренесансови сгради, високи католически църкви в старите части на градовете. Всичко това превръща посетителите на Литва в пътешественици през времето.
 
Предимства: Литва е известна още и като страната на щъркелите. Тя е дом за около 50 000 щъркела.
Подходящо за: В Литва има няколко обекта в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, включително Kernave – област с древни крепости и археологически обект, както и стария град на Вилнюс, който е сред най-големите стари градове в Европа.
Официално име: Република Литва
Местоположение: Тя е най-голямата от трите балтийски държави. Граничи с Латвия на север, с Беларус на югоизток, с Полша на юг, с Балтийско море на северозапад и с Русия на югозапад посредством Калининградска област.
Площ: 65 300 km²
Столица: Вилнюс
Религия: католици
Климат: преходен – от морски към континентален.
Визов режим: В страната се влиза с валиден към момента на излизане международен паспорт или лична карта. Пътуващите за Република Литва български граждани (приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти) не се нуждаят от виза.
Език: Литовски
Национална валута: Литас (LTL)

Страната е включена в класацията на Forbes "3 Top Travel Destinations for 2015". Една от забележителностите на страната е Хълмът на кръстовете в Шяулияй. Той е изкуствено създаден и представлява могила, която е буквално покрита с хиляди кръстове, оставяни от поклоници, посещавали мястото през годините.