Малдиви

Малдивите са островна държава в Индийския океан, състояща се от 26 атола, обединяващи 1190 коралови острова, които се простират на територия от 90 000 квадратни километра. Това прави Малдивите една от най-разкъсаните и разпръснати на голяма територия държави в света.

Островите са мечта за всички любители на гмуркането и това е една от водещите причини Малдивите да са топ дестинация за пътешественици в последните години.

Предимства: Тюркоазено сини лагуни и уединените островчета.

Подходящо за: Любителите на романтиката и необятната красота. Топ дестинация за сватбени пътешествия.

Официално име: Република Малдиви

Местоположение: Островна държава, намираща се на югозапад от Индия и на около 700 км югозападно от Шри Ланка. Те са най-малката азиатска държава и по население, и по територия.

Площ: 298,0 km²

Столица: Мале

Религия: Ислям

Климат: Климатът е тропически морски. Тук цари вечно лято. Средната температура на въздуха е +28 -30°С (нощен минимум — около +25°С) целогодишно, а на водата около 24–27°С.

Време за пътуване: Прелестните Малдивиски острови са подходящи за посещение по всяко време на годината.

Визов режим: Входяща виза за българи не е необходима. Безплатна такава се полага на летището при пристигане. Изисква се валидност на задграничния паспорт минимум 6 месеца от датата на влизане. При влизане в страната трябва задължително да притежават ваучер за платено хотелско настаняване, да притежавате билет за обратно връщане и да можете да докажете, че разполагате с минимум 25 щ.д. на ден  за времето на престоя ви.

Език: Дивехи, силно повлиян от арабския.

Национална валута: Малдивска руфия (MVR)

РазплащанеЩатският долар е най-често използваната чуждестранна валута. Разплащания могат да се осъществяват в евро, британски и италиански лири, но при малко по-неизгодни курсове.

Оптимални часове в полет: Около 12 часа с прекачване.

Сувенири: От Малдивите се закупуват челюсти от акула, плетени кошници от палмови листа, изделия от дърво, саронги, кокосово масло, тръстикови килимчета. Забранено е от страната да се изнасят черни и червени корали, изделия от броня на костенурка черепахового панциря, раковини от бисерни миди.

Питейна вода: Препоръчва се основно консумация на бутилирана минерална вода.

Национални особености: На Малдивите е забранено чужденците да обикалят и да стъпват на различните острови. Може да посещават само тези, които са разрешени от правителството за туристи. При влизането в джамия краката и раменете трябва да са покрити. Общоприетия начин за поздрав е ръкостискането.

Гмуркане: Малдивите са един от най-богатите на корали и морска фауна региони в света. Гмуркането е възможно единствено в периода декември – март, когато няма силни вълнения и видимостта е кристално чиста до 30м дълбочина. Температурата на водата е 280 С. Може да се гмуркате по бански, но Ви препоръчваме да наемете 3 мм неопренен костюм,с помощта на който ще предпазите тялото си от охлаждане. На всеки остров срещу допълнително заплащане се предлагат курсове по гмуркане, както за начинаещи, така и за напреднали.

Ако сте любителите на подводното гмуркане можете да упражнявате любимия си спорт през цялата година. Съществува едно основно златно правило, което може да ви бъде от полза: през периода от май до ноември, животът в рифа е много по-разнообразен и има по-добра видимост от западната страна на всеки атол, а от декември до април – от източната му страна. Сезонът на сърфистите е от март до октомври – тогава курортите предлагат най-изгодни цени. Ако искате да прекарате известно време в столицата Мале или в други обитавани острови, имайте в предвид, че е добре да избягвате празника Рамазан, тъй като местното население е мюсюлманско и по това време ще се натъкнете на затворени ресторанти и не чак толкова сърдечно гостоприемство както през останалото време от годината.

ВАЖНО: При напускане на Малдивите, на летището се заплащат 12 щ. долара на човек държавна такса. Приемат се само щатски долари, а не тяхната равностойност в други валути.