Мианмар

Официално съюз Мианмар, познат още като Бирма, е най – голямата страна като географска площ в Индокитай. Една непозната култура, до скоро недостъпна, би била интересна за всеки. С богатото си културно наследство, интересната си история и древни цивилизации, Мианмар привлича все повече туристи. Едни от най-впечатляващите неща в Мианмар са будистките храмове, златните пагоди и живописни села.

Предимства: Мианмар не е токова известа дестинация и все още се развива туризмът в страната. Точно затова може да се усети начина на живот на местните. В Мианмар ще намерите прекрасни плажове и ще може спокойно да се отдадете на заслужена почивка.

Столица:  Найпидо

Форма на управление: Президентска Република

Местоположение: Страната граничи с Китай на североизток, с Лаос на изток, Тайланд на югоизток, Багладеш на запад, Индия на северозапад и залива на Бенгал на югозапад. Една трета от периметъра на Мианмар е непрекъсната брегова линия.

Площ: 676 577,2 km²

Религия: Будизъм – 89%, други - 11%

Най-голям град: Янгон

Климат: Тропичен

Средни температури – януари (13°C, 27°C ), юни (26°C, 34°C)

Визов режим: Необходимо е да имате валиден международен паспорт, със срок на валидност не по-малко от шест месеца от датата на влизане в страната. Българските граждани, пътуващи за Мианмар, могат да получат виза в посолството на Мианмар в Белград. Българските граждани, пристигащи в Мианмар на международните летища в Янгон и Мандалей, могат да подадат заявление за виза при пристигане за краткосрочен престой – съответно до 70 дни - за бизнес виза; до 28 дни - за входна виза; до 24 часа - за транзитна виза.

Не се изисква специална ваксина при влизане в страната.

Език: Бирмански

Национална валута: Кият (MMK)

Телефонен код: 95

Найпидо

Найпидо (Naypyidaw) е столицата на Мианмар. Намира на 2 мили от Пинмана и на около 200 мили от Янгон – предишната столица. Официално Найпидо е провъзгласен за столица на 27 март 2006г. По-голямата част от града все още се ремонтира и се очаква да е приключен 2012г. Найпидо означава „кралска столица“ или „седалище на краля“. Името от бирмански означава „кралски град на слънцето.“ Найпидо има кратка история, тъй като конструирането на града започва през 2002г. Най-малко 25компании са работили по този проект.

Янгон

Янгон е най-населеният град в Мианмар и административен център на област Янгон. До ноември 2005 г. е бил столица на държавата. В Янгон има най-голям брой сгради от колониалните времена в Азия и има уникално градско ядро от колониалната епоха, което е непокътнато. Градът е дом и на позлатената пагода Шведагон, която е най-свещената будистка пагода на Мианмар. Мавзолеят на Бахадур Шах II също се намира в Янгон.

Забележителности:

  • Пагодата Шведагон – високата 98 метра ступа в центъра на Янгон е най-свещената пагода в Мианмар
  • Баган – столицата на старото Бирманско кралство, където през Средновековието са построени повече от 4000 храма
  • Планината Попа – Мианмарският „Олимп”, считано за светилище на боговете.
  • Манастира Швенандау (Shwe Nan Taw), известен като „Златният палат”, известен с уникалните си дърворезби.