Оман

Родината на Синбад Мореплавателя е една модерна и развиваща се страна. Оман все още не е от популярните дестинации, преливащи от туристи. Разполага с над 2900 км брегова ивица и по нищо не отсъпва на всеизвесните плажове. Освен за прекрасна почивка на плажа, туристите в Оман могат да се насладят и на пустинни оазиси, тъй като повече от 75% от страната е пустиня.

Предимства: Когато пътуваш из страната имаш чувството, че си на Марс – пустиня, червен пясък и скалисти планини.
Подходящо за: Любителите на арабската култура, кухня и архитектура, на недокоснатата природа, прекрасните плажове и некомерсиалността.
Официално име: Султанат Оман
Столица: Маскат
Местоположение: Държава в Югозападна Азия, разположена на югоизточния бряг на Арабския полуостров. На северозапад граничи с Обединените арабски емирства, на запад със Саудитска Арабия и на югозапад с Йемен, както и с Арабско море на юг и изток и с Оманския залив на север.
Визов режим: За да бъдете допуснати в Оман, оставащият срок на валидност на паспорта Ви, считано от датата на влизане, трябва да е най-малко шест месеца. Българските граждани, наред с гражданите на повечето държави от ЕС, както и на някои други страни могат да получат еднократни визи с едномесечна валидност на входния гранично-пропускателен пункт в Оман.
Население: 3 001 583 души
Религия: Мюсюлмани
Език: Арабски
Климат: Тропичен, горещ и сух; Средни температури - януари (21°С); юли (32°С)
Телефонен код + 968
Национална валута: Омански риял (OMR)