Португалия

Португалия е страната на виното, кафето, корка и ... петела.  В Португалия има за всекиго по нещо. Една от най-сърдечните и романтични дестинации в Европа. Посетиш ли я веднъж се влюбваш безвъзвратно в средиземноморската кухня, ароматните вина, красивите замъци и спокойните градчета.

Предимства: Лесно достъпна с директен полет, богата история и неповторима кухня

Подходящо за: Нощен живот и развлечения. Вечер може да отидете на кино, театър, изложба или концерт. Нощните клубове също предлагат забавления за всеки вкус и джоб. Нощният живот кипи с всичка сила в района на Bairro Alto и Alcântara Docks. Барове с жива музика са Clavi di Nos на улица do Norte (Bairro Alto). За феновете на джаза работи Hot Clube de Portugal (Praça da Alegria). В много ресторанти може да се насладите на фадо – музиката (програмата започва около 22.00 ч.). Ако обичате хазарта вечер може да поиграете в някое от многобройните казина в курортите или големите градове.

Официално име: Република Португалия

Местоположение: Pазположена в западната част на Пиринейския полуостров. На изток граничи с Испания, а на юг с Атлантическия океан. На запад и югозапад остават Азорските острови и о-в Мадейра.

Площ: 92 391 km2

Столица: Лисабон

Религия: Преобладаваща част от населението са римокатолици – 97%, протестанти – 2%, други– 1%.

Климат: Субтропичен, Средиземноморски - Не бива да ви притеснява, ако се събудите, а небето е пълно с облаци. Това е нормално сутрешно явление за брега на океана. Обикновено преди обяд слънцето е изгряло и можете да му се наслаждавате на някой шезлонг до басейна на хотела, на чистата и доста дълга плажна ивица.

Визов режим: Няма визов режим, изисква се лична карта или задграничен паспорт, валидни минимум 6 месеца от датата на връщане. За лица под 18 год., пътуващи без родители или само с един от тях, се изисква нотариално заверена декларация от другия родител.

Ваксини – Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в Португалия.

Часова разлика – минус 2 часа (в Португалия 10:00 ч. = в България 12:00 ч.)

Език: Португалски. Много от по-възрастните португалци говорят френски език, а по-младите говорят английски език. В много заведения може да се разберете и на руски език.

Национална валута: Евро. Навсякъде може да се заплаща с дебитна/кредитна карта.

Оптимални часове в полет: Полетът е с авиокомпания България Еър, директно до столицата на Португалия - Лисабон. Продължителността му е около 4 часа. В самолета можете да се подкрепите с безплатен сандвич и кафе. 

Електричество: 220 – 380 волта. Не се нуждаете от адаптор.

Спешна помощ: В случай, че се нуждаете от незабавна помощ, позвънете на 112.

Заразни заболявания: В Португалия не съществуват огнища на заразни заболявания. При влизане в страната не се изискват имунизации. Препоръчително е пътуващите за Португалия български граждани да имат ваксина срещу туберкулоза. Следва да се има предвид, че в рамките на Европейския съюз Португалия е една от страните с висока степен на заразявания от СПИН на глава от населението.

 

ЛИСАБОН

Разположена на брега на пълноводната река Тежу непосредствено преди вливането й в Атлантическия океан, португалската столица е един от най-красивите градове по западното крайбрежие на Европа. Градът съществува от преди повече от две хиляди и петстотин години. Най-ранното селище на това място е създадено върху хълма Монсанто от финикийците и е укрепено по-късно от картагенците. И древногръцките търговци използват селището, за да проникнат в за­падната част на Иберийския полуостров.

За първи път древното име на града Олисипо се споменава в „Диа­лозите" на Платон, писани през IV в. Пр.Н.Е. Римското владичество, последвало картагенското, е оставило трай­ни следи не само в живота на града, но и при формирането на порту­галската народност и език в древната земя на Лузитания.

Център на града е оживеният площад „Росио", от който на североизток се отправя дългата почти километър и широка 60 метра главна съобщителна артерия на Лисабон „Авенида да Либердаде" - „Булевард на свободата" - засенчен от палми и южна зеленина. От двете страни на красивата и тържествена алея, също потънали в зеле­нина, са едни от най-представителните сгради на столицата. Богати къщи и малки дворци, чийто изискан барок тук там е повлиян и от характерния за португалската архитектура стил мануелин.

На голям площад в горния край на „Авенида да Либердаде" се из­дига паметникът на маркиз Ди Помбал. Зад паметника е паркът в ан­глийски стил „Едуард VII", а недалеч от него, на „Авенида ди Берна" - внушителната супермодерна сграда на фондацията „Калуст Гулбен-киян", една от главните културни институции в португалската столи­ца.

 

СИНТРА

Град Синтра е разположен на около 40 км северозападно от Лисабон, недалеч от океана, в подножието на планински склонове. Релефът на града създава особен микроклимат – когато в Лисабон  е горещо, в Синтра е прохладно. Ето защо още през 16-ти век португалските крале пренасят в Синтра лятната си резиденция. След кралете следват аристократите, а през 19-ти век започват да се заселват  и богатите. Те започват да превръщат именията си, разположени на 3 км едно от друго, в гигантски екзотични паркове, приличащи повече на гори. Всичко това им отнема десетилетия, но резултатът надминава всички очаквания. Планинските склонове се покриват с гъсти вековни гори с невероятна растителност. Сред гората се издигат замъци, построени от принца и сър Кук в средновековен стил.

Върху естествено разхвърляните скали на планинското възвишение се издига приказният дворец Пена (Palacio Nacional da Pena), в който майсторски се вплитат португалският Мануелин и късната го­тика. В двореца Пена посетителят загубва реална представа за конкретните архитектурни форми и детайли, а дворецът и вековният парк край него го връщат сякаш в далечното минало. Ненапразно ве­ликият английски поет Джордж Байрон в поемата си „Чайлд Харолд" го нарича „Славния Еден", а композиторът Рихард Вагнер пресъздава обстановката в последната си творба операта „Парсифал" под влияние на необикновено ярките си впечатления от двореца Пена.

Националния дворец в Синтра (Palacio Nacional de Sintra) е интересна смесица от стила Манулин и Ранна готика.

Забележителен е малкият храм от 16-ти век Convento dos Capuchos, който е разположен в гората, издълбан в скалите и покрит с корк.

От мавританската крепост в Синтра може да се хвърли последен поглед на цялата околност. Оттук се разкрива възхитителен изглед към океана и португалските планини - две сили, които през бурните векове определят историята и самобитното и богато изкуство на португалския народ.

 

КАШКАИШ

Кашкаиш е разположен на брега на река Тежо на 30 км от Лисабон. Бил е малко рибарско селище и пристанище. През 1579 г. е завладяно от испанците, а през 1807 френските завоеватели начело с генерал  Жюно  използвали замъка Паласио да Цитадела за своя щаб квартира.

В Кашкаиш освен живописния център, си заслужава да бъде видян и намиращият се недалеч от курорта плаж Гуинчо - един от най-прочутите в света, а самата гледка на широката половин километър ивица и огромните вълни е впечатляваща. Над него има прекрасни стилни ресторанти.

Други забележителности са Grutus do Poça Velho (разположен в центъра на града), Museu do Mar (в него е проследена историята на Кашкаиш), парк Palmela, Praça de Touros (където можете да се наблюдава корида, построен през 1873) и др.

 

КАБО ДЕ РОКА

Кабо де рока (носът на съдбата) се намира близо до Кашкаиш. Там се издига обелиск, който обозначава крайната западна точка на Европа с географски координати 38,47 градуса северна ширина и 9,30 градуса западна дължина. Поетът Камоеш описва мястото като ”там където свършва земята и започва морето”. В миналото прочутите португалски мореплаватели са тръгвали от това място към неизвестното, за да откриват нови земи, да спечелят слава, богатство, постове, престиж.

В намиращата се наблизо сграда може да се закупи свидетелство удостоверяващо, че сте били там. То е изписано с готически шрифт и носи печат от кметството на Синтра.

 

ЕЩOРИЛ

Ещорил се простира от Каркавелос, намиращ се на 15 км от Лисабон, до плажа Гуинчо. Подобно на Кашкаиш, Ещорил е бил малко рибарско селце превърнало се в световноизвестен курорт. В миналото е приютявал много изгонени монарси и аристократи. За блестящото минало на града напомнят старинните вили и разкошните хотели. С годините Ещорил се развива като туристически център, място за провеждане на различни конференции и конгреси, любимо място за отдих на жителите на Лисабон.

Характерни за града са меката зима и идеалните летни температури, тъй като никога не става прекалено горещо. Ещорил е идеалното място за плаж, а атракция в града е най-голямото казино в Европа.

 

ОБИДОШ

Обидош e средновековен град-музей разположен на около 70 км северно от Лисабон. Крепостни стени, плътно заобикалящи града, църкви, тесни улички с ярки табелки на многобройни магазинчета, малки къщи, потънали в ярки цветя – всичко това създава впечатление, че си попаднал в една стара и добра приказка.

От историята на града е интересно, че през 1808 г. в покрайнините на града се е разиграла първата битка на полуострова (битката при Ролика), в която Наполеон  е претърпява загуба.

Целият град представлява голяма атракция. Замъкът днес е превърнат в елегантен ресторант. Обидош е известен със своите църкви: Nossa Senhora do Carmo (римска готика), Santa Maria (ренесанс) – в нея са експонирани картини на португалския художник Josefa d’Obidos, Misericordia ( строена 15 – 18-ти век), Sao Pedro(18-ти век). В близост се намира гробницата на сеньор Pedra. Забележителен е акведуктът построен през 1573 г. при кралица Катрин.

 

НАЗАРЕ

Назаре е старо рибарско селище. В миналото, преди да бъде построено новото пристанище, волове са теглили лодките до водата. Назаре е разделено на три части: Педернейра – старият център на града, Прая – главния плаж и Sitio, построена на висока 110 м скала. До Sitio може да се стигне с лифт или с кола, като се следват табелките за Marinha Grande. От там се разкрива невероятна панорамна гледка на Назаре. На площада в Sitio е построена голяма църква - Nossa Senhora de Nazaré и малък параклис на Fuas Rupinho.   

Друга атракция е главният булевард в Назаре. Той е изпълнен с множество ресторанти и барове с тераси. В старата корабостроителница се правят дървени рибарски лодки по стара традиция.

Плажът на града се смята за един от най-хубавите в Португалия.

 

ФАТИМА

Фатима е световно известно светилище, където идват поклонници на католицизма от цял свят. Известна е с явяванията на Дева Мария в началото на 20-ти век.

Отстои на около 140 км северно от Лисабон и на 58 км от Назаре. Селището е изолирано и се намира сред диви околности. Селището носи името на арабско момиче заловено от Християнин, който го е довел да живее в тази местност.

Всяка година на 13-ти октомври и на 13-ти май хиляди поклонници от цял свят пристигат във Фатима да празнуват явяването на Девата.

Забележителен монумент е Катедралния ансамбъл – символ на вярата. Сцената в базиликата е два пъти по-голяма от площад Св. Петър в Рим, за да се осигури място поклонниците. По време на церемониите нощта се изпълва с хиляди блещукащи свещички и смълчани хора шепнещи молитви в определени моменти –  атмосфера е наистина неповторима.