Русия

Необятна, разнолика, вълшебна – каквото и да кажем за Русия ще е малко! Най-голямата държава в света, чиито брегове „се къпят“ от 12 морета и 3 океана, се простира на два континента и граничи с цели 14 държави. Русия е невероятно различна от всяка друга страна на планетата: тук ще откриете безкрайната пустош на тундрата, безлюдието на Сибир (регион, заемащ цели 9% от земната територия!), най-дълбокото езеро в света Байкал, величествените Кавказки планини и още безброй природни чудеса. Ярък контраст представляват двата най-големи и безспорно най-красиви градове Москва и Санкт Петербург. Единият е забързаната столица на Руската Федерация и нейн търговски и финансов център. Богатата история на Москва личи от всеки всяка сграда и площад, от всеки музей и галерия. Санкт Петербург пък е известен като Венеция на Севера, заради своите подредени канали и бързата Нева, която тече през сърцето му. Впечатляващата му архитектура носи белега за времената, в които градът е бил столица на империята в продължение на повече от два века.

Предимства: Русия е невероятно интересна държава с изключително богати история и природа, намираща се недалеч от България. Редовни полети до столицата и уредения транспорт между големите градове я правят дестинация, подходяща за всички възрасти. Кухнята е интересна, на моменти приближаваща се и до нашата, а руската водка е нещо, което задължително трябва да опитате. Езиковата бариера е лесно преодолима.

Подходящо за: Културен и кулинарен туризъм. Дворци, музеи и галерии очакват да омаят почитателите на изкуството и архитектурата. В периода на „Белите нощи“, когато много пътешественици избират да посетят страната, можете да се насладите на среднощни разходки (или разходка с корабче по Нева в Петербург), а окъпаните в сумрак сгради изглеждат като картини от сън.

Официално име: Руска федерация

Местоположение: Русия обхваща обширни територии в Източна Европа и Северна Азия. Граничи с Норвегия, Финландия, Естония, Литва, Латвия, Полша (последните две граничат с руския анклав Калининградска област), Беларус, Украйна, Грузия, Азербайджан, Казахстан, Китайската народна република, Монголия  и Северна Корея, като се доближава до САЩ при Беринговия пролив. Северната и източна й граница представляват Атлантическия, Северния ледовит (19 240 км) и Тихия океан. Русия също така има излаз на Азовско море, Черно, Балтийско и Финския залив, както и Каспийско море. Площ - 17 098 242 km², като на европейската част се падат 3 685 000 км2 (21.6%), а на азиатската - 13 380 000 км2 (78.4% от общата площ) - Русия е най-голямата по площ държава в света.

Площ: 17 125 191 km²

Столица: Москва

Религия: Източно православие

Климат: Климатът в  Русия е от умерен континентален до арктически. В голяма част от територията на Русия, има само два различни сезона - зима и лятото, пролетта и есента обикновено са кратки периоди, на промяна между изключително ниски и изключително високи температури. Най-студеният месец е януари, обикновено най-топлият е юли. Големите диапазони на температурите са типични. През зимата температурите стават по-ниски, от юг на север и от запад на изток. Лятото може да бъде доста горещо, дори и в Сибир.

Време за пътуване: Пролетта и лятото.

Москва

Ориентировъчни средни температури по месеци

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VІІ

VІІІ

ІХ

Х

ХІ

ХІІ

През деня Cо

-6

-4

2

10

18

22

23

21

15

8

1

-4

През нощта Cо

-10

-10

-5

2

8

13

14

13

8

3

-3

-8

Санкт Петербург

Ориентировъчни средни температури по месеци

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VІІ

VІІІ

ІХ

Х

ХІ

ХІІ

През деня Cо

-2

-2

1

8

16

20

22

20

14

8

2

-3

През нощта Cо

-9

-9

-5

1

7

11

14

12

8

4

-1

7

Визов режим: Българските граждани трябва да притежаватевалиден задграничен паспорт и виза за Руската федерация. Минималната препоръчителна валидност на паспорта е 6 месеца, считано от датата на изти чане на срока на действие на визата. Заявление за руска виза може да се подаде във всяко дипломатическо или консулско представителство на Руската федерация в Република България.

Език: руски

Часова зона: от GMT +2 до +12.

Национална валута: Руска рубла

Оптимални часове в полет: Малко над 3 часа до Москва (директен) и над 6 часа (до Санкт Петербург, с прекачване)

Москва е столицата на  Руската Федерация и един от най-големите градове на света. 

Необятна и величествена, безкрайно богата и живописна. Тук ще откриете руските контрасти, богатството на руската душа и натрапчивото присъствие на руските красавици. Съвременна Москва е главния търговски, финансов и делови център на Русия. Тук се намират президенството и правителството на страната, представителствата на чужди  компании, управлението на много банки и руски фирми. Сред забележителностите, които не бива да пропускате в Москва, са Кремъл, Червения площад, невероятната катедрала Василий Блажени, Болшой Театър, мавзолея на Ленин, магазин ГУМ, Третяковската галерия, парковете, църквата Христос Спасител, Оръжейната палата, двуреца Царицино и много други.

Санкт Петербург е известен още като Венеция на Севера заради дворцово подредените си водни пътища. Санкт Петербург пленява с бароковите си дворци, пастелно боядисаните фасади, широките булеварди, мостовете и извитите канали. Изваян от островчета и от криволичещата река Нева, градът е перспектива с геометрична елегантност. В историческото му сърце се разкриват грандиозни дворци, удивителни музеи и зрелищни църкви. Петкилометровата главна улица Невски проспект е пълна с кафенета и магазини, вместени между дворците по брега на Нева. Зимният дворец, със своите 1057 стаи и 117 стълбища, е само една от шестте великолепни сгради, които оформят Националния музей Ермитаж.