Сърбия

Сърбия не е велика туристическа дестинация, но предлага богато разнообразие исторически, културни и природни забележителности. За нас, българите, пограничните градове (Пирот и Димитровград) са популярни за еднодневен туризъм – за разходка и обяд. Ниш и Белград може да се разгледат за един уикенд. Страната е прекрасна дестинация и за забавление, от шумни партита до бирени фестивали.
 
Предимства: В Сърбия има за всекиго по нещо. Срещат се източната и западната култура, средновековни и модерни градове, крепости и древни манастири. Имат и прекрасна природа.
Подходящо за: Освен за еднодневен туризъм или уикенд, Сърбия е подходяща и за ски туризъм и зимни приключения с прекрасните си курорти - Златибор и Копаоник.
Официално име: Република Сърбия
Местоположение: На север Сърбия граничи с Унгария, на изток – с Румъния и България, на юг – със Северна Македония и с частично признатата държава Косово, на югозапад – с Черна гора, а на запад – с Босна и Херцеговина и Хърватия.
Площ: 77 474 km²
Столица: Белград
Големи градове: Нови Сад, Ниш, Крагуевац и Суботица
Религия: Християни и мюсюлмани
Климат: Умерен
Време за пътуване: Пиковият туристически сезон започва от май и продължава до септември, въпреки че Сърбия не си пада по множеството тълпи от хора.
Визов режим: От 12.06.2010 г. българските граждани могат да пътуват през територията на Република Сърбия и да престояват в страната до 90 дни, в рамките на 6 месеца с валидни паспорт или лична карта.
Език: Сръбски
Национална валута: Сръбски динар (RSD)


Белград
Сръбската столица е прочута с легендарния си нощен живот и с амалгамата от хора от цял свят, която привлича. Интересните места, които да посетите в града не са никак малко - от Белградската крепост с гледка към сливането на реките Сава и Дунав през бохемския квартал Скадарлия до храма Свети Сава и Земун.
 
Нови Сад
Разположен в северната част на Сърбия, в областта Войводина, градът е прочут с най-големия музикален фестивал на Балканите – Exit. Всяка година той се провежда на най-впечатляващото място в града –величествената крепост Петроварадин, която побира умопомрачителния брой от 100 000 души, дошли от различни кътчета на Европа, за да станат част от това уникално музикално събитие.