Шотландия

 
Големи стари замъци, спиращи дъха природни гледки, високи хълмове и скалисти брегове - това е Шотландия. Известна още с  богатата си история, шотландската гайда и шотландските мъжки полички. В Шотландия има за всекиго по нещо. Посетете Единбург - историческа столица и духовен център на Шотландия, опитайте някои от най-известните марки малцово уиски, плавайте с лодка по прочутото езеро Лох Нес, вижте приказния о-в Isle of Skye и се разходете по улиците на Глазгоу.
 
Предимства: Шотландия разполага с изобилие от туристически атракции – от замъци и кули до национални паркове и различни видове напитки – предимно уиски.
Подходящо за: Шотландия е страната на овцете, уискито и природните гледки. Подходяща е за любителите на малцовото уиски, нощните заведения, прекрасните пейзажи и любителите на мистериите и фантазиите – може пък и да видите Неси – прочутото чудовище на Лох Нес. А Единбург не може да бъде пропуснат като дестинация от любителите на историята, архитектурата и аристократичната атмосфера.
 
Официално име: Кралство Шотландия
Местоположение: Територията на Шотландия включва в себе си северната третина на остров Великобритания и влизащите в състава острови — Хебридските, Оркнейските и Шетландските. Бреговата ѝ ивица е дълга 9 911 км. На юг граничи с Англия. Дължината на границата от река Туийд на запад до залив Солуей-Фърт на изток е около 96 км. На 30 км на югозапад от брега е разположен остров Ирландия, на 400 км на североизток е Норвегия, на север от Шотландия са Фарьорски остров и Исландия. На изток Шотландия граничи с Атлантически океан, а на запад със Северно море.
Площ: 78 772 km²
Столица: Единбург
Държавно устройство:  Шотландия е част от Обединеното кралство, което е конституционна монархия — парламентарно кралство. Престолът се наследява от първородния принц или принцеса. От 1952 г. на трона е Кралица Елизабет II. Нейн наследник е уелският принц Чарлз (Уелс). Официалният титул на кралицата е: „Елизабет II по божия милост кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и всички други кралства и територии, глава на британската общност, защитник на Вярата.“
Религия: Според преброяване 42% от населението изповядват религията на Църквата на Шотландия, която е организирана по презвитериански тип, 28% са атеисти, 16% - католици, 7% - други християнски църкви, 0,8% - мюсюлмани и др.
Климат: Климатът е умерен океански. Благодарение на топлото атлантическо течение Гълфстрийм температурите в Шотландия са по-високи, отколкото в страните, намиращи се на същия паралел, но са по-ниски от температурите в другите региони на Великобритания. В най-студените месеци на годината — януари и февруари — средният температурен максимум е 5—7°C. Най-топлите месеци — юли и август — 19 °C. Средното годишно количество на валежите варира между 3 000 мм на север до 800 мм на юг. За региона е характерен югозападен вятър.
Визов режим: Български граждани притежават правото на пребиваване на територията на друга държава-членка, в това число и във Великобритания за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.
Език: На територията на Шотландия се използват три езика - английски (официален), шотландски келтски и англо-шотландски.
Национална валута: Британски паунд (GBP)
 
Глазгоу
Глазгоу е най-големият град в Шотландия, разполоцен е на западната част на централна Шотландия, на река Клайд. Градът е основан в средата на VI век. През Средновековието Глазгоу е считан за един от важните религиозни и образователни центрове на Шотландия. Много малка част от средновековните сгради на Глазгоу са останали и до днес. Интересни забележителности са: прощад “Св. Георги” със сградата на Общината; Катедралата на Глазгоу, чиито основи са поставени през 1136 г. по време на управлението на крал Дейвид І; Викторианска болница; основната сграда на университета в Глазгоу, проектиран от сър Джордж Скот Гилбърт.
 
Единбург
Единбург е столицата и вторият по големина град в Шотландия. Разположен е на северния бряг на залива Фърт ъф Форт. Единбург е една от големите световни туристически дестинации с 13 милиона посетители годишно. Той е голям жп възел, има аерогара на 11 км. Население 457 420 жители от преброяването през 2004 г. Градът е известен с ежегодния Единбургски фестивал на сценичните изкуства.
 
Единбург  е една от големите световни туристически дестинациия с 13 милиона посетители годишно.. Седалище е на шотландския парламент. Градът е един от основните центрове на просветление начело с Университета на Единбург, спечелил му псевдоним Атина на север. Единбург е световно известен с годишния фестивал Единбург - провежда се в продължение на четири седмици в началото на август. Старият град е запазил своя средновековен облик и привлича много посетители със забележителните сгради, между които са Кралският музей на Шотландия, където се пазят кралските скъпоценности и Камъка на съдбата; Двореца Холирууд, официална кралска резеденция от 600 години; Музеят на уискито; Катедралата - St Mary's. В новият град можете да видите паметникът, който е останал недовършен - Партенона на Чарлз Кокърел, посветен на загиналите в Наполеоновите войни шотландци; Шотландската национална галерия; Къщата на Градския регистър.
 
Абърдийн
Абърдийн е третият по големина град в Шотландия. Населението на града е 210 400 жители (по данни от 2008г.). Абърдийн е известен още като Гранитния град, Сивия град и Сребърния град със златни пясъци. Районът около Абърдийн е заселен преди най – малко 8000 години. Абърдийн разполага с широка гама от културни дейности и места за отдих. В художествената галерия Абърдийн ще намерите колекции на импресионисти, викторианци, шотландски и британски творци от XII век, както и колекции от сребро и стъкло. Множество от музеите също не бива да се пропускат. Градът е известен още с изумителните си паркове и градини. За забавление на посетителите си Абърдийн предлага разнообразие от пъбове, клубове, ресторанти и подобни заведения.