Шри Ланка

Държавата на кралската кокосова палма. Така е известна Шри Ланка, защото само там се среща кралската кокосова палма. Предлагаща на своите посетители много острови, забележителности, планини и брегова линия от над 1400 км, Шри Ланка  е място, което да посетите, ако търсите екзотика и спокойствие.
 
Предимства: Най-известните забележителности на Шри Ланка са свързани с будизма. В град Канди се съхранява зъбът на Буда, който е една от най-ценните реликви за изповядващите будистката вяра. Открай време зъбът на Буда е обект на желание на много хора, тъй като се счита, че който го притежава, ще властва над цялата страна.
Подходящо за: Любители на природата, на историята и древните градове, на пещерните храмове и на будизма.
Официално име: Демократическа социалистическа република Шри Ланка
Столица: Шри Джаяварданапура Коте
Местоположение: Шри Ланка има морски граници на север с Индия, а на юг с Малдивите.
Население: 19 510 хил. души, като 73,9% от населението са синхали, а останалите са тамили, маври, бюргери, малайци и др.
Религия: будистите са най-многобройни, освен тях има още индуисти, мюсюлмани, християни и др.
Език: синхалски и тамилски. Други езици, които се използват най-често са английски и арабски.
Климат: субекваториален, мусонен, на юг – екваториален. Температурите в равнините части през цялата година са от 26 до 30°C.
Телефонен код +94
Национална валута: Шриланкийска рупия (LKR); 1 рупия = 0.0071 евро.
Визов режим: Виза не се издава предварително, а се поставя при кацане на летището.
 
Ястия и напитки: Растителната храна е основна за жителите на Шри Ланка. Ориз, царевица, грах, бобови растения, зърнени култури и зеленчуците са неотлъчна част от местната кухня. Доминиращо място заема оризът. Той се комбинира с къри, морски дарове, плодове, кокосови стърготини, зеленчуци и др. повечето ястия се приготвят в глинени съдове на открит огън. Месата се употребяват относително малко – кравите тук са свещени животни, а ресурсите за развъждане на малък добитък не достигат. Затова блюдата от риби и разнообразни морски дарове преобладават. Характерно за местната кухня е и използването на големи количества подправки – чесън, пипер, имбир, кориандър, горчица, индийско орехче и много други. Любима напитка е чаят. С не по-малки симпатии се ползва и кокосовото мляко и плодови сокове. Много популярна е местната алкохолна напитка „арак“. Тук се произвеждат и джин, уиски и бира.
Облекло: Традиционното облекло за мъже и за жени представлява дълъг шал от плат, който се увива около дрехите.  В днешно време хората се обличат в традиционните си облекла, но въпреки религията и различията им с останалата част от човечеството все повече хора носят европейски тип дрехи.
 
Шри Ланка е известна в цял свят със своите скъпоценни камъни – звездовидни сапфири, рубини, аметисти, топази, знаменитият „лунен камък“, който се добива само тук. Те са прекрасни подаръци. Друг хубав сувенир е цейлонският чай, ароматни масла, маски, изделия от керамика и кожа.