Сингапур

Островният град-държава Сингапур се намира в Югоизточна Азия. Буквално предевено името му означава "Град на лъва". Митичното същество „мерлайън” е символът на Сингапур - мерлайънът е подобен на русалките, но докато едната му половина е риба, другата е лъв. Лъвската част показва силата на страната, а опашката - вечната им връзка с морето.

Една от визитните картички на Сингапур е уникалният петзвезден хотелски комплекс Marina Bay Sands, в който се намира и неповторимият инфинити басейн. Но това не е всичко от многоликия град. Той ще ви възхити със своя чист и съвременен вид. Смятан за най-чистия и зелен мегаполис в Азия с всички небостъргачи и търговски центрове, градът не отстъпва и с природа, типични местни кварталчета, исторически сгради и храмове.

Предимства: Сингапур е изтънчен и ултрамодерен град-държава с многобройни културни влияния и богата история, успял да съчетае модерното с традиционното. Някогашното рибарско селце, днес се е превърнало във финансова и технологична люлка на Югоизточна Азия.

Подходящо за: Любителите на бурния нощен живот, екзотиката и непокътната природа.

Официално име: Република Сингапур

Местоположение: Южната част на Малайския полуостров.

Площ: 715 квадратни километра.

Столица: Сингапур

Религии: Будизъм, даоизъм, шинтуизъм, християнство, католицизъм.

Климат: Почти всекидневно вали дъжд, който продължава не повече от час, затова си носете чадър. Средната температура целогодишно е около 30 градуса .

Време за пътуване: Времето през октомври-декември се характеризира с най-леките и променливи ветрове, а морският бриз в следобедните часове е доста приятен. 

Визов режим: Българските граждани могат да пътуват до Сингапур с международен паспорт, валиден най-малко до 6 месеца от датата на влизането в страната. За престой до 90 дни не се изисква виза.

Език:  Английски, мандарински китайски, малайзийски и тамилски са официалните езици в страната. 

Национална валута: Сингапурски долар (SGD)

Оптимални часове в полет: С прекачване със самолет се лети около 17 часа.

Население: 5,7 милиона души 

Закони: Употребата и притежанието на наркотици се счита за изключително тежко престъпление в Сингапур, като наказанието може да е смърт и важи и за чужденци. Дори дребна кражба в магазин може да ви донесе присъда от няколко години затвор. Внасянето на дъвки също е незаконно. Сингапур забранява също и почти всичко при влизане и пътуване с метро - снимането, храненето и пиенето. За тях може да бъдете глобени със сума в размер от около 372 американски долара. Пушенето е забранено в градския транспорт, музеи, библиотеки, асансьори, театри, заведения за хранене с климатик, магазини и правителствени офиси. Глобите за нарушителите започват от 1000 американски долара. 

Интересното за Сингапур е, че вече 5 години е на челна позиция на най-скъпите градове в света според доклад на Economist Intelligence Unit Worldwide Cost of Living. Определен е като най-скъпият град за покупка и поддръжка на автомобил.