Словакия

Определят Словакия като тиха и спокойна. Жителите на тази страна са успели да пренесат през вековете спокойния ритъм на живот, да съхранят напокътната богатата си природа и да запазят паметниците си на културата за следващите поколения.

Предимства: Природата й е невероятно девствена и разнообразна. Около 45% от страната е покрита с гори, главно иглолистни. Голяма част от територията й е заета от Западните Карпати, чиито най-висок връх е Герлаховски Щит – 2655 м. На територията на Словакия има девет национални природни паркове, заемащи 18% от страната, 1200 термални извора, 3800 познати пещери, езера и културни паметници.
Подходящо за: Любители на спокойствието и тишината, хора, които умеят да се радват на природата и красотата ѝ. Любители на историята и на замъците. Изобилието от крепости и замъци свидетелства за историята на завоеватели и господство в тази малка страна.
Официално име: Словашка република
Местоположение: Тя няма излаз на море и граничи с Чехия на северозапад, с Полша на север, с Украйна на изток, с Унгария на юг и с Австрия на югозапад.
Площ: 49 035 km²
Столица: Братислава
Религия: католици - 77,4%, протестанти - 13,7%, униати - 7,6%, православни - 1,3%
Климат: Умерен
Визов режим: За влизане и пребиваване на територията на Словакия е достатъчно наличието на валидна лична карта. Няма изискване за минимално оставащ срок на валидност на личната карта или паспорта, с който се влиза в страната.
Език: Словашки
Национална валута: Евро
 
Братислава
Братислава е столица на Словакия. Разположена е в най-западната част на страната. Тя е една от четирите европейски столици, разположени на р.Дунав. Населението на града наброява над 460 000 души.
Братислава е политическият, културен и икономически център на Словакия. От посетителска гледна точка, градът е сравнително малък и в този смисъл най-удобният начин да бъде разгледан е да бъде обходен пеша. Без съмнение една от основните забележителности в столицата, както и своеобразен символ на града е Замъкът Братислава. Повечето от другите туристически обекти са разположени в централната част на града, в историческия център. Интерес представляват Катедралата Св. Мартин, Църквата Троица, Словашкият национален театър, старата сграда на кметството, портата Михаил и други.
Особено интересни за посетителите на града представляват и трите бронзови статуи, които са разположени на различни места из Стария град. Едната е на френски войник, който се е подпрял на пейка, другата е на фотограф, и третата е на работник, който се подава от канал на улицата.
 
Кошице
Кошице е вторият по големина град в Словакия с население от близо 240 хиляди души. Разположен е в източния край на страната, като през града минава река Хорнад. През 2013 г. Кошице е носител на званието Европейска столица на културата.
Кошице има много добре запазен стар град, който всъщност е най-големият запазен исторически градски център в Словакия. В града се намира и най-голямата църква в страната – катедралата „Св. Елизабет“, строежът на която е продължил от втората половина на XIV в. до началото на XVI в. Пред църквата е построен и малък, но също много красив параклис, посветен на „Св. Михаил“. От другата страна на катедралата пък се намира Градската кула камбанария от края на XIV в., която е служела за известяване на важни събития, пожари или приближаването на вражеска армия към града.