Тунис

Бели плажове, пустини, история и кухня... Тунис е като един мишмаш от всички тези думи – африкански пейзажи, арабска кухня и култура, и останки от велики древни култури като финикийците, древните римляни, Арабския халифат, Османската империя и Испания.
 
Предимства: Природата е изключително разнообразна, с високи скали и красиви плажни ивици по северния бряг и гори и плодородни равнини във вътрешността на страната. Южно от Gafsa и Gabs започва пустинята Сахара.
Подходящо за: Интересна дестинация за хора, които обичат почивката на плажа и гмуркането както и за любителите на пустинята. Курорти като Хамамет и Монастир, луксозни места като Порт Ел Кантауи и остров Джерба, осигуряват всичко необходимо за прекрасна почивка, включително и разнообразни водни развлечения. А в пустинята туристите могат да се разходят с АТВ или камила сред лунния пейзаж на Матмата.
Официално име: Република Тунис.
Столица: Тунис /1.5 млн. души/.
Местоположение: Тунис е най-малката държава в Северозападна Африка. Най-северната точка на страната и континента е нос Рас ал-Абиад (Белият нос).
Визов режим: Виза не се изисква при пътуванията до Тунис, при условие, че престоят не надвишава 4 месеца.
Население: 9.59 млн. души и представлява смесица от различни раси - бербери,  и араби /98%/, евреи и европейци.
Религия: 94% от населението са мюсюлмани и 6% са християни /католици и протестанти/.
Език: Официален език е арабският. В ежедневието, обаче може да чуете също английска, френска  и немска реч.
Часова зона: +1 часа GMT. Един час назад от българското време.
Климат: Най-посещаваните месеци в Тунис са между юли и септември, макар да не са най-подходящи, тъй като се характеризират с високи температури 28-370С. Най-добре е да посетите Тунис през май и юни – 250С. Пред зимата има също много слънчеви дни, но е хладно за плаж. Възможни са превалявания от дъжд. Минимални температури в най-студените дни 5-70С. На 23.06.10 в Тунис се очакват максимални температури около 30°С и минимални около 18°С.
Релеф: Страната има широк излаз на Средиземно море – бреговата линия е с дължина 1250 км. В Тунис преобладава равнинно – хълмистият релеф. Само 1/3 от площта на север е заета от най-източните разклонения на Атласките планини, съставени от платото Северен и Висок Тел и планинските вериги Северен и Сахарски Атлас. В централната част на Тунис е районът на солените езера – много от тях запълват депресии. Най – голямо е езерото Шот ал Джарид.  Южен Тунис заема част от пустинята Сахара.
Медицински грижи: Здравните заведения не са много и не са специализирани в лекуването на специфични оплаквания. Персоналът не говори английски език, а спешна помощ можете да получите само в големите градове. Лекарите очакват да им заплатите грижите в брой. Препоръчваме да носите със себе основни медикаменти. Носете със себе си хапче за стомашни неразположения Imodium. Не пийте вода от чешмата.
Здравни изисквания: Тъй като Тунис не e рисков район на зараза с тропически болести като малария, тиф и дизентерия, не се изисква ваксинация. Съществува опасност от зараза с хепатит, ако не поддържате добра хигиена. Носете със себе си спрейове за комари.
Снимки: Снимането на много музеи, монументи и гробници отвътре е забранено.
Национална валута: Тунизийски динар. Един динар е равен на 1000 милима.
ВНИМАНИЕ: Обмяната на местна валута е препоръчително да става само в банките.
Пазаруване: За спомен от Тунис може да си вземете: глинени съдове, медни, месингов, сребърни бижута, дърворезба, златни накити. На пазара може да се пазарите без проблем. Предложете цена минимум една трета от обявената.
Транспорт: Движението е дясно. Ако възнамерявате да наемете кола по време на престоя ще Ви е нужна международна шофьорска книжка, която може да се набавите от СБА в България. Не препоръчваме да шофирате в Тунис след залез слънце и извън туристическите комплекси. Пътищата са в лошо състояние, а местните шофьори карат без да се съобразяват с пътната маркировка.
Кухня: Тунизийската кухня е много вкусна. Типични ястия са: агнешко с кус-кус, рибни ястия, пържени яйца в тесто с пълнеж. Ястията се приготвят със зехтин, анасон, кориандър, кимион, щафран, джоджен, портокалови цветчета, розова вода. Въпреки, че Тунис е мюсюлманска държава, алкохолът не е забранен. Препоръчваме да опитате турско кафе и чай от джоджен с кокосови ядки.
Нощен живот: В големите хотели в туристическите центрове има множество нощни клубове. Кючекът и изпълненията на местни групи на живо са част от вечерната  програма.
Бакшиши: В Тунис не е задължително да оставяте бакшиши на сервитьорите.