Турция

Разположена едновременно на историческите пътища, които свързват Европа и Азия, и на стратегическия кръстопът, който свързва Черно и Средиземно море, Турция е една от най-важните търговски центрове в света от 2700 години насам. Вековната ѝ история е едновременно увлекателна и противоречива. 
 
Турция е многолика, цветна и изпълнена с живот. Много хора предпочитат Турция и като дестинация за летен туризъм. Там е мястото, където морето, слънцето, историята и природата се преплитат и създават една прекрасна хармония. 
 
Предимства: Истанбул, един от най-големите градове в света, е огромна, тясна по форма метрополия, която се простира на повече от 50 км. по брега на Босфора до Мраморно море. В него има над 500 джамии, 150 църкви и синагоги и още стотица исторически паметници, което го превръща в един от най-живописните градове на планетата.

Подходящо за: Любители на морето, планината, луксозните хотелски комплекси, историческите забележителности, вкусната храна и усмихнатите хора.

Официално име: Република Турция

Местоположение: Намира се на границата на Европа и Азия. Граничи на изток с Грузия, Армения, Азербайджан и Иран; на юг – с Ирак и Сирия; на запад – с Егейско море и островите в него, Гърция и България.

Площ: 780 580 кв. км.

Столица: Анкара

Религия: Ислям – 98,3%, Християнство – 1,2%.

Климат: Средиземноморски с влажна зима, във вътрешните части – континентален. Средно температури през януари – от 20 до 21 С, през юли – от 30 до 33С.

Време за пътуване: Най-подходящи месеци за пътуване до Турция са от април до юни и от септември до ноември.

Визов режим: Без виза до 90 дни.

Език: Турски

Национална валута: Турска лира (TRY)

Оптимални часове в полет: около 50 минути

Национални особености: Според ислямските религиозни закони всеки добър мюсюлманин трябва да се моли 5 пъти на ден, забранена е консумацията на свинско месо и алкохол. Неделя е ден за почивка. В празничния ден държавните институции и повечето магазини не работят. 

Облекло: При посещение на джамии и други религиозни места, жените трябва да покрият раменете и главите с шал. Посетителите се умоляват да избягват носенето на къси поли и панталони, както и да събуват обувките си при влизане в религиозни храмове. Носете удобни обувки.
 
От пазаруването в Турция може да получите огромно удоволствие. В малките магазинчета на гостите се предлагат чай, кафе или бяло сладко, а сергиите на пъстрите пазари крият всякакви съкровища – причудливи сувенири, пантофки в ярки цветове, прелестни шалове и керамика. Турция е известна с евтините изделия от кожа и памук, а златните украшения са сред най-купуваните предмети. В някои магазини цената на бижутата от благородния метал се определя не от грамажа, а от сложността на тяхната изработка. Пазарлъкът в Турция е ритуал, който доставя радост както на купувача така и на продавача. Стоките нямат етикет, а цената често може да бъде намалена на половина.

Истанбул
Известен още като Цариград или Константинопол, Истанбул е световен мегаполис. Той свързва континенти и култури и е един от най-големите стопански и културни центрове в света. Истанбул е с вековна история и затова и неговите забележителности са много. Един от най-прекрасните и величествени дворци, които може да видите по време на Вашата екскурзия в този град, е Йълдъз Сараи.
 
Анталия
Известната в целия свят Анталия е била основана през 159 година преди нашата ера от пергамския цар Атал ІІ и е наречена в негова чест “Аталия”. “Намерете ми рая на земята” – казал царят на своите войници. Те скитали дълго по белия свят и накрая намерили удивително по своята красота и благодатна природа място, вечно окъпани в зеленина заливи. Постепенно от година на година, градът растял и се развивал. Ако искате да узнаете повече за историята на древните Рим и Гърция – елате в Анталия и ще се докоснете до нея. Съвременна Анталия е призната за един от най–красивите градове на турското Средиземноморие, център на Турската Ривиера. Градът е разделен на нова и стара част. Първата е изградена от огромни здания, а втората от характерните турски къщи с антични римски порти. Алания е най-големият курорт на Анталия. Разположен е на скалист нос, заобиколен от двете страни с дълги пясъчни плажове.
 
Кападокия
Кападокия е древна земя, натоварена с културна, историческа и духовна символика. Кападокия е съвкупност от природно съвършенство и човешка изобретателност. След едно пътешествие до Кападокия ще повярвате в чудеса. Кападокия е уникална смесица от културно-исторически обекти (дело на човешкия труд и провокирани от инстинкта за самосъхранение) и впечатляващи природни чудеса. И макар съвкупността от религиозни храмове, скални образувания и древни жилища безспорно да предизвиква всеобщо възхищение, основният обект на туристически интерес в Кападокия е градчето Гьореме. Гьореме дължи популярността си на две атракции – Откритият музей „Гьореме” и на издяланите от ерозията вулканични скали със странна форма „Приказните комини”.
 
Най-удобният начин да се насладите на чудния и загадъчен пейзаж на Кападокия, е да си направите разходка с балон – една от най-популярните туристически атракции през последните няколко години. Разноцветните балони с горещ въздух ще ви издигнат на стотици метри над земята и в продължение на един час ще ви водят на приказно пътешествие буквално между Приказните комини, ще се снижават съвсем близо до земната повърхност и ще се провират в дълбоките каньони.
 
Кушадасъ
Kушадасъ е сред най-известните турски курорти. Разположен е на Егейското крайбрежие, на около 1000 км от София, на около 650 км от Истанбул и на около 100 км от третия по големина град в Турция – Измир. В близост са гръцките острови Хиос и Самос.
Живописният град, носещ екзотиката на Ориента, с чистите си плажове, кристални води, мек, средиземноморски климат, шумни, пъстроцветни пазари, уютни кафенета и ресторанти, нестихващ нощен живот е предпочитано място за почивка от хиляди туристи от целия свят. Туристическият сезон на това райско място продължава от началото на април до края на октомври.
  
Памуккале
Замъкът от памук, както се нарича в превод Памуккале, е природен феномен, който няма аналог в света. Белоснежните траверси със стичащите се по тях термални води поразяват погледа с красотата и причудливите си форми. Памуккале е  в списъка от обекти под защитата на Юнеско, съставящи златния фонд на световното културно и историческо наследство. Благодарение на минералния си състав водата спомага за лечението на заболявания като ревматизъм, остеопороза и др. Лечебните свойства на термалните извори са били известни още в древността.
 
Бурса
Бурса (позната и като Бруса, от гръцки Прусса, Προύσσα) е голям, бързо развиващ се град в северозападна Турция, столица на едноименния вилает. До началото на 20-и век доминира гръцкото му название Прусса; на турски също е известен като Йешил Бурса „Yeşil Bursa”, което означава „зелена Бурса”. Главни забележителности на града са планинските ски курорти на планината Улудаг, Зелената джамия, а също и зелените градини и паркове из целия град. В Бурса се намират мавзолеите на османските султани. Градът е известен и с това, че оттук произлизат някои популярни турски храни, като ореховката и искендер кебапът.