Уелс

Уелс e историко-географска област в Северозападна Европа и сред 4-те съставни части на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. Наричана още „Земята на Червения Дракон и Жълтия Нарцис“. Областта с най-много замъци на квадратна миля - над 600 средновековни замъка, повече от където и да било по света. Скалисти брегове, изумрудено зелени национални паркове, могъщи крепости, романтични крайбрежни градчета, заснежени планини... и невероятни гурме шедьоври!
 
Предимства: От Уелс произлиза легендата за за Камелот, Крал Артур и магьосника Мерлин, но също и сър Джордж Еверест...
Подходящо за: Спиращи дъха гледки, специфична култура и удивителна история – тази малка, но вълнуваща страна наистина предлага за всекиго по нещо.
Местоположение: Намира се на полуостров в западната част на Острова и граничи с Англия, Атлантическия океан и Ирландско море.
Площ: 20,779 km²
Столица: Кардиф
Големи градове: Нюпорт, Рексъм и Суонси
Религия: Преобладават протестантите, които се отнасят към Англиканската църква. Има също така католици, мюсюлмани, индуисти, сикхи и юдеи.
Климат: Климатът на този британски рай се определя като умерен. Това прави Май, Юни, Юли и Август най-слънчевите и най- сухи месеци в региона.
Език: английски, уелски
Национална валута: Британска лира (GBP)
 
Кардиф
През 1995 Кардиф е обявен за столица на страната. Това е най-големият град в Уелс със своите над 317 хиляди души население. Той е и втори (само след Лондон) в класацията  за медийни градове в Кралството.