Унгария

Унгария е малка държава в централна Европа, която е известна с богата си история, разнообразие от култури, вкусна кухня и великолепни вина. Унгария също така е една от държавите, през които минава река Дунав и никое посещение в страната няма да е пълно без да направите разходка с корабче по нея.
 
Предимства: Унгарският парламент - една от най – старите законодателни сгради в Европа. Сградата се намира в столицата Будапеща, символ е на Унгария и е известна туристическа забележителност.
Подходящо за: Вероятно повечето се сещат за столицата Будапеща,когато говорим за Унгария, но всъщност има множество други китни градчета с богата история, разпръснати из цялата страна. Подходяща дестинация за романтичните места, малки и ьветни градчета и спокойна почивка.
Официално име: Република Унгария
Местоположение: Тя няма излаз на море и граничи с Австрия, Словакия, Украйна, Румъния, Сърбия, Хърватия и Словения.
Площ: 93 030 km2
Столица: Будапеща
Религия: римокатолици, католици-униати, източноправославни, калвинисти, лютеранци (евангелисти) и баптисти
Климат: умерено континентален
Средни температури: януари (-2,-4°С); юли (2, 23°С)
Визов режим: На територията на Унгария, българските граждани пътуват с лична карта или паспорт.
Език: Унгарски
Национална валута: Форинт (HUF)
 
Будапеща
През 1873 г. Буда, Пеща и Обуда са обединени със закон в един град, който носи името Будапеща. След Първата световна война и разпадането на Австро-унгарската империя, Будапеща става столица на независимата унгарска държава. Днес двата бряга на Будапеща са свързани с огромни и много добре технически съоръжени мостове - „Ержбет", „Моста на свободата", моста „Петьофи". Опрени до северния и южния край на остров Маргит, прехвърлят Дунава и мостовете „Арпад" и „Маргит".
 
Най-внушителната сграда в Будапеща безспорно е Парламента. Сградата е построена на самия бряг на Дунав в неоготически стил. От главното стълбище на Парламента се излиза на обширния площад „Лайош Кошут", на който са паметниците на двамата непримирими борци за национална свобода на унгарския народ Лайош Кошут и Гьорг Ракоци. На този площад, точно срещу Парламента, е и зданието на Етнографския музей. С издържаната си архитектура сградата на музея съперничи на Парламента и е една от най-красивите в Будапеща. От Етнографския музей се отправяте към “Площада на Героите” - чудесен архитектурно-скулптурен ансамбъл в класически стил. В центъра е разположен Паметника на хилядолетието, издигнат през 1896 г. в чест на хилядолетието от създаването на унгарската държава. Зад Площада на героите се простира Градският парк - „Варош лигет", в който има много зеленина и езера. В него е и замъка Вайдахуняд, забележителен архитектурен паметник, построен също в чест на хилядолетието на унгарската държава по проект на архитект Игнац Алпар. Друга забележителност на Будапеща е базиликата Свети Стефан (Св. Ищван), завършена през 1905г., след 54 години строеж. Тя е висока 96м. и това я прави втората по височина сграда в столицата, след Парламента. Един от символите на града са мостовете над Дунава. Струва си да посетите още:
  • Операта, която съперничи по красота на Виенската (намира се на известния бул. Андраши).
  • Червената линия на метрото - най-старата на континента и втора след лондонското метро.
  • Унгарски ресторант с традиционен гулаш
  • Да опитате местният специалитет kürtőskalács (коминче), който идва от областта Трансилвания и днес за произхода му спорят унгарци и румънци.
  • улица Ваци - пълна с интересни магазини и заведения
  • Хълма Гелерт и минералните бани
  • Зоологическата градина, която се слави като една от най-богатите и интересни в Европа.
  • Да направите разходка с корабче
 
Вишеград
Вишеград е малък град в окръг Пеща, Унгария. Разположен е северно от Будапеща, на десния бряг на река Дунав, а населението му наброява едва 1600 жители. Вишеград е известен с останките от ренесансовия дворец на унгарския крал Матиас Корвин и средновековна крепост. Градът има ключово историческо значение през 14-ти век, когато тук се провежда двумесечен конгрес между кралете на Полша, Люксембург и Унгария. Това е от решаващо значение за създаване на мир между трите царства и осигуряване на единен съюз между Полша и Унгария срещу Хабсбургите в Австрия.
 
Сентендре
Сентендре е град в северозападна Унгария, окръг Пеща. Намира се близо до столицата Будапеща. Сентендре е роден дом за поколения унгарски художници от началото на XX в. Днес много музеи и галерии показват съвременните тенденции и богатите традиции на визуалното изкуство. Сентендре е известен като културен център с многобройните си галерии, художници и музеи – музеите на Маргит Анна, Бела Шьобел, основателя на унгарския модернизъм Кароли Ференц, Янош Кмети, Лайош Вайда и др., както и галерията на колонията на художниците, галериите Ердес, Палмета Дизайн и Мюхели и студиото на Лайош Вайда.
 
Естергом
Естергом е един от най-древните градове в Унгария. Най-новите археологически проучвания показват, че околностите на града са били обитавани от края на ледниковата епоха преди 20 000 години. Първите хора, за които има доказателства, са келтите от Западна Европа, които се заселват в района през около 350 г. пр.н.е. Естергом е бил столица на Унгария от X до средата на XIII век, когато крал Бела IV премества седалището на кралското управление в Буда.