Великобритания

Великобритания е най-големият от Британските острови. Неговата територия е поделена между страните Англия, Шотландия и Уелс от състава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия със столица град Лондон. Името Великобритания произлиза от името на римската провинция Британия, която е включвала Англия и Уелс. Великобритания често се бърка с Англия или с цялото Обединено кралство.
Обединеното кралство е многонационална държава. В нея са включени англичани, шотландци, уелсци и северноирландци.
 
Предимства: Днес, Великобритания е известна повече с градовете си с наситен, пулсиращ нощен живот и атракциони в контраст със зелената, спокойна природа.
Подходящо за: Великобритания е страна на удивителни легенди, старинни замъци и прекрасни пейзажи. Всяка година голям брой туристи идват тук, за да се насладят на цялото това богатство. Тук всеки турист може да намери за себе си специално място, където да прекара време.
Официално име: Обединеното кралство на Великобритания
Местоположение: Островът се простира на северозапад от континенталната част на Европа.
Площ: ‎209,331 km²
Столица: Лондон
Големи градове: Бирмингам, Глазгоу, Ливърпул, Лийдс, Шефилд, Единбург и Манчестър
Религия: Преобладават протестантите, които се отнасят към Англиканската църква. Има също така католици, мюсюлмани, индуисти, сикхи и юдеи.
Климат: мерен, океански, влажен с мека зима и прохладно лято. Средната температура за януари от 3 до 7 градуса Сº, юли от 11 до 17 Сº.
Визов режим: Българските граждани могат да пътуват до Обединеното кралство с лична карта и/или паспорт. По изключение може да се влезе във Великобритания и с временен паспорт, издаден от българско дипломатическо представителство в чужбина.
Език: Английски
Часова зона: UTC 0
Телефонен код: +44
Национална валута: Британска лира /паунд (GBP), 1 GBP = 100 пенса.
 
Забележителности:
“Канари уорф” е най-високата сграда във Великобритания (244 м). Тя се е превърнала в емблема на пристанищната зона на Лондон. Огромното виенско колело “Окото на Лондон” се извисява на 135 м над р.Темза. Ежедневно на него могат да се возят над 15 000 души. Лондон е първият град в света с подземна железница(метро), открито през 1863 г. Друга забележителност на Лондон е Гринуичката обсерватория. Месингова ивица в двора и маркира Нулевия меридиан, който разделя Земята на Източно и Западно полукълбо. На нулевия меридиан в Гринуич е разположен куполът на хилядолетието - най-големият паметник в света, отбелязващ смяната на двете хилядолетия. От огромният музей с много отдели, най-голям интерес предизвиква “Човешкото тяло”. Експозицията представя човешкото тяло, по-голямо от Статуята на свободата. Преминавайки през безброй ходове, посетителят вижда как функционира тялото на човека. Единбургският замък се извисява върху огромна вулканска скала в центъра на Шотландската столица Единбург. Векове наред той е бил резиденция на шотландските крале.
 
Лондон
Най-гъсто населеният град на Европейския съюз, отличаващ се с изключителна пъстрота. Всеки район на Лондон е като отделна държава. Смята се, че жителите на мъгливата столица на Великобритания говорят на 300 езика. Височината на повечето лондонски сгради не надвишава 10 етажа, поради това общата площ на Лондон се е разраснала до невероятни размери. В Лондон се намират около 80 паркове, 160 музеи, 100 театри, 4 международни летища и 8 железопътни гари.
 
Единбург
Това е втория най-посещаван град след Лондон. Със запазените си исторически сгради, богата култура, отзивчиви хора и разнообразна кухня града привлича многобройни туристи. И макар тук скуката да е несъществуващо понятие Единбург е някак по-спокоен, интимен и уютен от Лондон.
 
Глазгоу
Най-населения град в Шотландия и определено най-шумния. С многобройните си магазини и заведения се е наложил като център на шопинга и нощния живот.
 
Кардиф
Столицата на Уелс е един от най-оживените градове в Обединеното Кралство. Най-доброто място да усетите живота и гостоприемството на уелсците. Спомените, които ще отнесете със себе си след посещение в Кардиф са именно от веселите, топли, чисти и открити хора.
 
Ливърпул
0ще един град, който приятно изненадва хората със своите исторически забележителности, с атракциите си и забележителен нощен живот.

Манчестър
Това е град с изненадващо различен микс от старо и ново и градът е наистина изпълнен със собствен уникален характер. Това вероятно обяснява защо Манчестър е на трето място по посещаемост град в Обединеното кралство!