Виетнам

Оризови тераси, джунгли с буйна зеленина, будистки храмове и пагоди, водопади и небезизвестния Залив на излитащия дракон Халонг бей – всички тези неща са части от пъзела, наречен Виетнам. Много далеч от тази картина вече е военното минало на страната, превърнало я в зона на един от най-интензивните конфликти по време на Студената война. Днес Виетнам е държава, любима на пътешествениците, които идват тук, за да се полюбуват на крайбрежието, природата, да опитат от местната кухня, да се гмурнат в натовареното ежедневие и безкраен поток от мотоциклети в Ханой, да се порадват на величествените храмове и изобщо – да се докоснат до свят, който е толкова различен от нашия и в който традиции и настояще се преплитат по невероятен начин.

Предимства: В последните години Виетнам води класациите като любима дестинация на пътешествениците в Югоизточна Азия. Страната има най-дългата плажна ивица (3500 километра), радва се на уникална природа и пълни с живот джунгли с малки, автентични селца, безброй красиви храмове и модерни градове. Хотелското обслужване е на световно ниво и тук ще намерите луксозни комплекси с перфектна храна.

Подходящо за: Изобилието от будистки храмове и различни културни паметници прави Виетнам перфектен за културен туризъм. Почитателите на кулинарните изкушения ще останат очаровани от местната кухня и специалитети. Ако трекингите из джунглите и разходките в натоварените градове не са за вас, тук можете да се излежавате и на плажа, прекарвайки почивката си в петзвезден курорт.

Официално име: Социалистическа република Виетнам

Местоположение: Страната заема източното крайбрежие на полуостров Индокитай. Граничи с Китай на север, с Лаос на запад и с Камбоджа на югозапад. Има излаз на Южнокитайско море и неговите Тайландски залив на юг и Тонкински залив на север.

Площ: 331,690 км2

Столица: Ханой

Религия: 85 % будисти, 8 % християни, 3 % Као Дай, 3 % други

Климат: Виетнам попада в субекваториалния пояс но, климатът се влияе основно от мусоните. Има сух зимен сезон (ноември-април), по време на който ветровете духат от север и североизток. От май до октомври продължава южния и югоизточен летен мусон, а в страната навлиза влажен въздух от морето, водещ до силни дъждове.

Време за пътуване: Най-благоприятното време за посещение на Виетнам е от ноември до март и от юли до август.

Ханой

Ориентировъчни средни температури по месеци

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VІІ

VІІІ

ІХ

Х

ХІ

ХІІ

През деня Cо

19

19

23

26

31

32

32

32

31

28

24

21

През нощта Cо

15

15

18

21

24

25

26

26

25

22

19

15

Визов режим: Българските граждани имат нужда от виза, за да посетят Виетнам, за която трябва да кандидатстват в посолството на държавата в София. За нея са нужни молба за виза по образец (приложение), цветна снимка с размери 4x6 см, направена преди не повече от 1 година, с лице снимано фронтално, с открита глава, без тъмни очила, валиден паспорт или друг заместващ го документ за международно пътуване, чиито срок на валидност е най-малко един месец по-дълъг от срока на валидност на исканата виза, документ, удостоверяващ целта на пътуването до Виетнам, информация за виза за трета страна, самолетен билет за отиване и връщане, покани от виетнамски институции, физически или юридически лица, съобразно типа на исканата виза.

Език: виетнамски

Часова зона: UTC +7

Национална валута: виетнамски донг (VND)

Оптимални часове в полет: Над 14 часа, с прекачване.

Виетнам е страна на фестивалите, които изобилстват целогодишно, особено през пролетта, когато няма много земеделска работа. Най-големите празници са Nguyen Dan (Лунната нова година), Han thuc (студена храна), Doan Ngo (двойно пет), Ong tao (Богът на пилето) и т.н. Всеки регион има свои собствени ритуални празници, най-важни от които са аграрните ритуали (такива са молитвите за дъжд, слизането в оризовото поле, новият ориз и др.) и търговските ритуали (изливането на мед, коването, състезанията с лодки и др.). Има будистки ритуали, посветени на националните герои и културни служби.