Япония

"Страната на изгряващото слънце" щедро е дарена от природата с високи планини, "живи" вулкани, вековни гори, реки, езера, горещи минерални извори и морета, които смайват посетителите със своята красота и съвършенство през всички сезони. Уникалната красота на островите е породила чувството на възторг и преклонение към природата у всички японци, а усета им към красивото е тяхна вродена национална черта.

Предимства: Едни от най-известните японски обичаи са чаената церемония и икебаната. Японците са известни с творческото усвояване на пространството, съсредоточено в ритуала, който цени красотата на най-простите неща и бива допълнен от изящно подредените цветя.

Подходящо за: Хора на изкуството, историята, спокойствието и традициите както и за любителите на мангата.

Национален флаг: Националното знаме на Япония, познато още като "слънчев флаг" или "слънчев диск" е бяло с голям червен кръг в средата - символизиращ изгряващото слънце. Легендите разказват, че произхода му лежи още от времето на монголските нашествия в Япония през 13 век, когато будисткият свещеник Ничирен предлага флагът със слънчевия диск на императора, за когото се е смятало, че е потомък на слънчевата богиня Аматерасу.

Столица: Токио е столицата на Япония и най-голям град в страната (население - 13,2 мил жители).

Административно деление: Япония е разделена на 47 префектури. Големината на една префектура е между 1 и 15 хиляди кв. км, население между 0,7 и 9 милиона души (изключение правят Хокайдо и Токио). Всяка префектура има управител и законодателен орган, избирани пряко от гражданите на префектурата. Префектурите се групират в 8 региона: Хокайдо, Тохоку, Канто, Чубу, Кинки, Чугоку, Шикоку и Кюша/Окинава

Форма на управление: Конституционна монархия

Местоположение: Япония островна държава в Източна Азия , разположена вТихия океан, на изток от Китай, Корея и Русия.

Площ: 378 хил.km2

Религия: Шинтоизъм и будизъм

Климат: Основна характеристика на климата в Япония са ясно изразените температурни промени през четирите сезона. От север на юг, Япония обхваща широк диапазон с географска ширина от около 25 градуса, който през зимата се влияе от сезонните ветрове от Сибир, а лятото от сезонните ветрове от Тихия океан. Преди да настъпи лятото, в Япония има влажен дъждовен сезон, известен като цую /tsuyu/. От май до юли, са характерни въздушни маси с високо налягане и хладен въздух над Охотско море в северната част на Япония, а над Тихия океан се развива област с високо налягане и топъл и влажен въздух.

Време за пътуване: Най-доброто време да посетите Япония е през пролетта – от март до май и есента – от септември до ноември.

Визов режим: Българските граждани, притежаващи валидни обикновени паспорти, които желаят да посетят Япония с намерение за временно пребиваване за срок не по-дълъг от 90 последователни дни, могат да влязат на територията на страната, без да е необходимо да им се издават визи.

Език: Японски

Национална валута: Японска йена

Оптимални часове в полет: Около 13 часа с прекачване

Телефонен код: +81

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода. Цената е около 100~160 йени за бутилка от автомат или в магазин.

Ястия и напитки: Модерните японци се радват на разнообразие от традиционни ястия, между които много морски храни, (суши и сашими), както и на многобройни чуждестранни ястия. Китайския, корейски и тайвански храни могат да бъдат открити заедно с американски, френски и италиански ястия.  ►Не се сяда на маса, ако домакинът не ви покани три пъти. ►Пресните продукти са от голямо значение 6 традиционната японска кухня. ►Ако Ви поканят на вечеря в някой японски дом, типичното меню, което ще Ви предложат е ориз, може би супа от соева паста (мисо), туршия, риба или месо. ►Популярните подправки са соев сос (шою), зелен хрян (васаби) и препечено морско водорасло (нори). ►Макар, че оризът е основен продуктът в японската кухня, значително е мястото и на рибата. ►Едно любимо ястие (темпура), донесено в Япония през XVI в. от португалски търговци са панирани морски продукти и зеленчуци. Японски ястия, известни в цял свят са: сашими - тънки ивици сурова риба и суши - филийки от суровариба върху малки порцийки ориз, подправен с оцет. Може ястията да Ви изглеждат прости за приготвяне, но за да станете съвършен готвач са необходими много години. ►Фугу е японското название за вида Риба балон, или Риба таралеж. Това е едно от най-прочутите ястия в японската кухня, тъй като тези риби са смъртно отровни, ако не се приготвят правилно. Именно от съдържанието на отровата тетродотоксин идва името на този вид риби. Отровата е достатъчна, за да убие човек само за няколко секунди, и това е причината рибата да е толкова известна в целия свят. От нея се приготвя най-изисканото суши-сашими. ►Зеленият чай (оча) е най-обичаната напитка в Япония. Той се сервира след храна и на всички събирания. Оча се пие горещ без да се добавя нищо към него. ►Други предпочитани напитки са черният чай (коча), ракия направена от ориз (саке) и ликьори, произведени от малцов ориз и други зърнени храни (шочу) или плодове като напр. сливи.

Облекло: Кимоното е традиционната национална дреха на Япония. ►През пролетта японските дрехи са в светли цветове и с мотиви на пролетни цветя. ►През есента се носят дрехи с тъмни цветове и мотиви. Дизайнът на дрехите може да включва черешови клонки или венчелистчета. ►През зимата, особено покрай празниците, японците носят мотиви като бамбук, борове, сливови цветчета, те се смятат за знаци за добър късмет и просперитет. ►Материята също варира според сезона.

Култура: Книгите, мангата (комикси и карикатури), списанията и вестниците са част от японската култура. Въпреки че телевизията и другите забавления отнеха от времето за четене на книги, книжарниците са навсякъде и обществените библиотеки разполагат с богати хранилища от книги. Местните общински власти организират читателски сесии за съчинения като „Сказание за Генджи“ и поетически групи. Също така има специални магазини, в които се продават на по-ниски цени използвани книги, списания и музика. Кварталът Канда в централно Токио е известен с продажбата на книги „втора ръка“вече над 80 години. ►За много чужденци японската музика се свързва основно с масовата поп музика. Тя наистина е разпространена, но в страната се развиват и други стилове: има музиканти-новатори, които се изявяват във фолклорната и класическата музика, има и последователи на различни течения в жанровете рок, електронна музика, хип-хоп, пънк-рок, кънтри.

Маниери и обноски: Японците са много стриктни и харесват да се придържат към определен план. Влаковете се движат според стегнат график, дори и да има 5 минути закъснение, то се оповестява от железопътната компания. ►“Sumimasen” на японски означава “извинете”. Японците се извиняват за всичко и на всеки, с повод или без повод. Нещо като национален обичай, който обаче е изпразнен от съдържание - както личи от множество примери. В Япония всеки телефонен разговор започва с “извинете”. Извиняват ви се, че ви търсят по някакъв повод. Или пък, защото няма повод. Накрая извинението е за това, че вероятно са ви досадили. На японски това звучи така: “Извинете, ако съм бил нахален!” ►Японците имат репутация на народ с изтънчени и префинени хранителни маниери. Тези правила обаче не се отнасят до яденето на супи с нудли, вид тънки спагети, при което сърбането е знак за признание по отношение на готварските умения на своите домакини. Ако обядвате с група японци, обаче, не сърбайте твърде силно, за да не изцапате съседите си по маса със соса от нудлите. ►Съществуват няколко правила, които следва да се спазват, когато гостът поема в ръце чашата с чай по време на чайната церемония. Те се наричат „татемае” или „темае” и принципно изразяват благодарност към домакина. Приготвянето и поднасянето на коича и усуча предполагат различан набор от ритуални действия, но и в двата случая чашата с чай се сервира със своето лице (мястото, където шарката върху чашата или глазурата са най-красиви) към госта. Когато гостът получи купата с чай, той я поставя между себе си и съседа си и се покланя, за да се извини, че е пръв. После поставя купата пред коленете си и благодари на домакина за чая.