Занзибар, Танзания

Недалеч от източния бряг на Танзания се намира едно малко късче от рая – Занзибарският архипелаг. Два са основните острови в него, като по-малкият се казва Пемба, а по-големият – Угунджа, но именно той често е наричан Занзибар. 

Островът е съчетание от слънчеви плажове, приказни коралови лагуни и романтични средновековни улички. Каменни цитадели от времето на султаната, тропически колиби със сламени покриви, романтични ориенталски дворци, сякаш излезли от "1000 и 1 нощ” и облицовани с дървени дантели наколни жилища, ще ви пренесат в една друга епоха, в което времето сякаш е спряло. Разходката по тесните улички е особено прелестна привечер. Тук е и родният дом на световно известния певец Фреди Меркюри, който е на особена почит в родината си. 

Предимства: За разлика от повечето екзотични дестинации, Занзибар все още е доста достъпен, що се отнася до цените. 4 и 5-звездни комплекси са построени в хармония с природата, на самия бряг на океана. Заради своята близост до Екватора, Занзибар се радва на прекрасно време през цялата година и равни дни и нощи (по 12 часа), като повечето Източноафрикански държави.

Подходящо за: Екзотична почивка през цялата година, меден месец, плаж, уиндсърфинг, ветроходство, водни ски, гмуркане.

Официално име: Занзибар

Местоположение: Автономният регион Занзибар е част от Обединена република Танзания. Островният архипелаг се намира на изток от континентална Танзания, в западната част на Индийския океан.

Площ: 2,462 km2

Столица: Град Занзибар

Религия: В болшинството си местното население изповядва исляма, но има малцинство от християни.  

Климат: Екваториален, с топло време през цялата година. Има два дъждовни сезона: от март до май, под влиянието на югозападния мусон, и през ноември и декември. През най-горещите летни дни островът се охлажда от силен морски бриз, повлиян от североизточния мусон.

Време за пътуване: целогодишно, с препоръки да се избягват дъждовните сезони.

Ориентировъчни средни температури по месеци

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VІІ

VІІІ

ІХ

Х

ХІ

ХІІ

През деня Cо

32

33

32

30

29

29

29

29

30

31

31

31

През нощта Cо

23

23

23

24

23

22

21

20

20

21

22

23

Средна температура на водата

29

29

29

29

28

27

26

25

26

 26

28

29

Визов режим: Българските граждани, пътуващи до Занзибар, трябва да имат валиден паспорт с валидност не по-малка от 6 месеца. Краткосрочната танзанийска виза е с валидност 90 дни от датата на издаване. Документите се обработват в  посолството на Танзания в Берлин и срокът  е 2 седмици. 

Език: суахили  

Часова зона: UTC+3

Национална валута: танзанийски шилинг

Оптимални часове в полет: Над 11 часа, с прекачване.

В миналото персийци, португалци, османци и британци са водели битки за контрол върху остров Занзибар, на който се гледало като отправна точка към Източна Африка. Османският султанат пръв започнал да търгува с роби, подправки и слонова кост. Освен с туризъм, местното население на островите се занимава и с отглеждане на подправки. Всъщност, понякога Занзибар е наричан "Островът на подправките", заради карамфила, индийското орехче, канелата и черния пипер, които растат тук. Островът е дом на почти изчезналата червена маймуна Колумб, занзибарският сервал и занзибарският леопард.