години

Екскурзия до Грузия и Армения

Вид транспорт:
Самолет

Маршрут:
София/Варна - Истанбул - Тбилиси - Баграташен - Ахпат - Дилиджан - Севан - Ереван - Бавра - Квертиси - Ваджия - Акхалтсикхе - Боржоми - Уплисцихе - Гори -Тбилиси - Истанбул - Варна/София

Продължителност:
9 дни / 8 нощувки
Информация:
самолетна екскурзия с група и водач
ПО ЗАПИТВАНЕ
 • Програма

 • Цени

 • Условия

 • ЗАПИТВАНЕ

ПЪРВИ ДЕН: СОФИЯ/ВАРНА - ИСТАНБУЛ - ТБИЛИСИ
Тръгване от Варна в 03:55 ч. с полет на Turkish Airlines и кацане в Истанбул в 04:55 ч. Излитане от София в 10:00 ч. и пристигане в Истанбул в 11:25 ч. Полет в 13:10 ч. Кацане в Тбилиси в 16:30 ч. Трансфер до хотел Shine 3*+ или подобен и настаняване. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.
ВТОРИ ДЕН: ТБИЛИСИ
Закуска. Обзорна екскурзия из аристократичния Тбилиси, наричан „спящата красавица”, основан през V век. Предимство е, че повечето културни паметници се намират на минути един от друг. Сред най-важните забележителности са църквата Метехи в Стария град, катедралата Сиони (от VІ - VІІ век), базиликата Анчисхати (VІ век), която е и най-старият оцелял до наши дни християнски храм в града, Синагогата, крепостта Нарикала, статуята на Майка Грузия. Посещение на квартала Абанотубани, където се намират старите топли серни бани. Панорамна обиколка на модерната централна част. Вечеря. Нощувка.
ТРЕТИ ДЕН: ТБИЛИСИ / ОПЦИЯ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНА ЕКСКУРЗИЯ
Закуска. Свободно време или по желание екскурзия „Светините на християнстовото”. Пристигане в древната грузинска столица и религиозен център Мцхета. Оттук е започнало разпространението на християнството в Грузия. Посещение на манастирския комплекс Джвари (VІ век) и катедралата Светицховели (ХІ век), където се съхранява парче от плащеницата на Исус Христос. И двете християнски светини са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Пътуване към Ананури по т.нар. Грузинска военна магистрала, построена от Русия през ХІХ век. Тя преминава през подножието на Голям Кавказ, а природните картини, които се разкриват по протежение на тази историческа пътна артерия, направо спират дъха и често са давали вдъхновение в творчеството на едни от най-известните грузински писатели, поети и художници.  Поглед съм укрепения отбранителен комплекс Ананури (ХVІІ век), а от градчето Казбег на джипове изкачване до храма Пресветата Троица Гергети, издигаща се на 2170 метра надморска височина (срещу допълнително заплащане). Оттук при ясно време се вижда един от най-високите планински върхове в Грузия - Казбег (5047 м). Вечеря. Завръщане в Тбилиси. Нощувка.
ЧЕТВЪРТИ ДЕН: ТБИЛИСИ - БАГРАТАШЕН - АХПАТ - ДИЛИДЖАН - СЕВАН - ЕРЕВАН
Закуска. Отпътуване за грузинско-арменската граница. При Баграташен започва арменската част от туристическата  програма. Посещение на  манастирa Ахпат (обект на ЮНЕСКО), след което следва езерото Севан, известно като Синята перла на Армения и едно от най-големите високопланинските езера в света. Преминаване през балнеоложкия курорт Дилиджан, разположен на 1500 м надморска височина. Разходка из старата част на града и манастирския комплекс Севанаванк. Отпътуване за столицата Ереван, най-големият град в Армения, и настаняване в хотел „Nork Residence” 3* или подобен. Вечеря. Нощувка.
ПЕТИ ДЕН: ЕРЕВАН
Закуска. Обзорна екскурзия из арменската столица. Градът е разположен на река Хардзан, извираща от езерото Севан. Отличителна е архитектурата на сградите му, построени с пъстри туфи от началото на ХХ век. Ереван според отзивите на посетили го туристи е спокоен град, тук почти няма престъпност, а чужденецът е добре дошъл навсякъде. В центъра е обширният Площад на Републиката със сградите на парламента, историческия музей и националната художествена галерия. Един от най-внушителните паметници в града е този на Майка Армения. В Ереван се намира и Библиотеката за древни манускрипти Матенадаран. Тя е една от най-големите в света и съхранява огромно количество ръкописи от античния свят. Пешеходната разходка из града продължава край комплекса Каскада, операта, Мемориала на арменския геноцид. Многобройни са и зелените паркове в града. И след такова завръщане в миналото идва ред и на много приятни забавления. Посещение на конячния завод, където се произвежда знаменития арменски коняк „Арарат” (дегустация!). Следва пазарът Шука, където се предлагат традиционни за страната сладки и сушени плодове. Нощувка.
ШЕСТИ ДЕН: ЕРЕВАН / ОПЦИЯ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНА ЕКСКУРЗИЯ
Закуска. Свободно време или по желание екскрузия „Копието на съдбата”. Отпътуване за Ечмиадзин - духовен и административен център на Арменската апостолическа църква. Разглеждане на Първопрестолния събор „Св.Ечмиадзин” - главната градска катедрала. Тя се счита за един от най-старите християнски паметници в Армения - построена е през ІV век след провъзгласяването на християнството като официална държавна релия и е под закрилата на ЮНЕСКО. Посещение на руините на древния Звартнотс (VІІ век), след което следва езическият храм в Гарни - единственият съхранен до днес паметник от епохата на елинизма. Екскурзията завършва  с пещерния манастирски комплекс от църкви и гробници Гегхард (обект на ЮНЕСКО), основан през ХІІ век. В началото са го наричали Пещерния манастир, а по-късно приема името Гегхард (копието на съдбата) по преданието за римския легионер, пронизал с копие Христос, за да провери дали е предал Богу дух. По време на пътуването любезните домакини ще предложат местна музика в изпълнение на инструмент, наричан дудук. Завръщане в Ереван. Вечеря. Нощувка.
СЕДМИ ДЕН: ЕРЕВАН - БАВРА - КВЕРТИСИ - ВАДЖИЯ - АКХАЛТСИКХЕ
Закуска. Отпътуване за град Гюмри, наричан до скоро Ленинакан на името на известния комунистически вожд, и границата с Грузия при Бавра - Ниноцминда. Пресичане на границата и посещение на замъка Кервици, пещерния град и манастирския ансамбъл Варджия - 13 етажен град,  „изрязан” в скалите. Настаняване в хотел „Bona Dea” 3* или подобен в Акхалтсикхе. Вечеря. Нощувка.
ОСМИ ДЕН: АКХАЛТСИКХЕ - БОРЖОМИ - УПЛИСЦИХЕ - ГОРИ - ТБИЛИСИ
Закуска.  Отпътуване за Тбилиси. По път екскурзия в парка Боржоми, където ще опитате известната  изворна минерална вода. Пристигане в Гори, родният град на Й. В. Сталин, чиято родна къща е превърната в музей. Освен него, ще видим и пещерния град Уплисцихе, съществувал през първото хилядолетие до новата ера. През него е минавал Пътят на коприната. Този древен комплекс е съхранил пещерни жилища, пекарна, винарна, античен театър. Настаняване в хотел “Shine hotel” 3* или подобен. Вечеря и нощувка.
ДЕВЕТИ ДЕН: ТБИЛИСИ - ИСТАНБУЛ - ВАРНА/СОФИЯ
Ранно напускане на хотела. Трансфер до летище за полет в 06:35 ч. Пристигане в Истанбул в 08:05 ч. Излитане в 11:10 и кацане във София в 12:25 ч. В 17:25 ч. излитане от Тбилиси и кацане в Истанбул в 19:00 ч. Полет в 01:20 ч. и пристигане във Варна в 02:25 ч. след полунощ.

 
НАСТАНЯВАНЕ
28.04.2018 - 06.05.2018
ЦЕНИ ПО РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ДО 15.03.2018 СТАНДАРТНА ЦЕНА
Възрастен в двойна стая 2541 лева 2932 лева
 
НАСТАНЯВАНЕ
02.10.2018 - 10.10.2018
ЦЕНИ ПО РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ДО 31.03.2018 СТАНДАРТНА ЦЕНА
Възрастен в двойна стая 2541 лева 2932 лева

ПАКЕТНАТА ЦЕНА ВКЛЮЧВА:
 • Самолетен билет София/ Варна - Истанбул - Тбилиси - Истанбул - Варна/София
 • Летищни такси в размер на 185 евро/362 лв. (към 12.10.2016 г.). При разлика в размера на таксите към датата на издаване на билетите, съответната разлика се доплаща или връща.
 • 8 нощувки със закуски и вечери в хотели 3*
 • Туристическа обиколка на Тбилиси
 • Сити тур на Ереван
 • Дегустация на коняк
 • Климатизиран транспорт по маршрута
 • Всички екскурзии и трансфери, описани в програмата
 • Екскурзоводско обслужване на руски език по време на тура
 • Медицинска застраховка с асистанс с покритие 10 000 евро на човек на ЗК "Мондиал"
 • Водач-преводач на групата от фирмата-организатор
ПАКЕТНАТА ЦЕНА НЕ ВКЛЮЧВА:
 • Входни билети за обектите в Грузия – 12 евро (заплащат се задължително на място в посочената валута)
 • Входни билети за обектите в  Армения – 15 евро (заплащат се задължително на място в посочената валута)
 • Екскурзия „Светините на християнството” – 50 евро/98 лв.
 • Екскрузия „Копието на съдбата” – 45 евро/88 лв.
 • Неупоменати в програмата услуги
 • Бакшиши - около 60-80 USD - заплащат се на място
 • Застраховка “Отмяна на пътуването” - виж Важно! в края на офертата
 • Лични разходи (телефонни разговори, мини-бар и др.)
УСЛОВИЯ ЗА РЕЗЕРВАЦИИ:
 • Депозит: 400 евро/800 лв. до три дни след подписване на договор
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:
 • Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане.
 • За деца под 18г., пътуващи без родители - нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител (оригинал и 1 копие). За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
 • Минимален брой участници: 10
 • Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за пътуване по програмата.
 • Смяната на посочен хотел с подобен от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата.
 • Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на превозвача. 
 • Валута: 1 GEL (грузинско лари) = 0.67 BGN; 1000 AMD(арменски драм) = 3.48 BGN; ( към 01.09.2017г.)
 • Часово време: България - 12:00ч., Грузия/Армения - 13:00ч.
Оферта № Е156

Важно! Туристическа агенция Александър Тур предлага възможност за сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" на стойност между 1,50% и 2,70% от стойността на пакета в зависимост от продължителността на периода до началото на пътуването. Застраховката се сключва до 5 дни след датата на сключване на договор за пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотел. Александър Тур предлага възможност за сключване на всички застраховки по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за Туризма (ЗТ).

Важно! Посочените цени са актуални към датата на публикуването им. Освен в случаите, когато в съответната програма изрично е предвидено, че цената не може да бъде променяна, Александър Тур Къмпани има право да променя обявените цени като актуална информация към датата на резервацията може да получите в офисите на Александър Тур Къмпани ООД или по имейл, както и в офисите на оторизираните агенти. Важно! Информация за срока на действие на промоционални цени, в случаите когато за определени програми са обявени такива, без да са посочени периоди на действие на тези цени, може да получите по имейл или в офисите на Александър Тур Къмпани ООД в писмен вид, както и в офисите на оторизираните агенти.

Важно! Туроператорът си запазва правото на промени в програмата при спазване на чл. 80, ал. 3, т. 1 от Закона за Туризма (ЗТ).