години

Екскурзия Литва, Латвия и Естония

с посещение на гала концерт в Рига
Вид транспорт:
Самолет

Маршрут:
София - Вилнюс - Каунас - Клайпеда - Рига - Сигулда - Цесис - Талин - София

Продължителност:
8 дни / 7 нощувки
Информация:
самолетна екскурзия с група и водач
Цена от:
2499 лв.
 • Програма

 • Цени

 • Условия

ПЪРВИ ДЕН: 02.07.2018 София - Вилнюс
Полет от София с Austrian Airlines в 07:05 през Виена. Кацане във Вилнюс в 12:40ч, посрещане и трансфер до хотел Grata 3* или подобен. Настаняване, свободно време и нощувка.
ВТОРИ ДЕН: 03.07.2018 Вилнюс - Тракай - Вилнюс
Закуска. Пешеходна разходка из Стария град - най-големия архитектурен комплекс на Източна Европа, включен в списъка на ЮНЕСКО. Екскурзията започва от Катедралния площад, любимо място за среща на жителите на града, до паметника на Гедиминас. Ще видите уникалната готическа катедрала „Св. Ана и Бернардинци”, еврейския квартал, най-старата християнска църква в страната - православната „Пятницка църква”, в която Петър I покръстил прадядото на  Пушкин. Ще пресечете площада пред Кметството и ще стигнете  до  „Портите на Зората” на крепостната стена, където се  съхранява чудотворната икона на Дева Мария. След обяд в местен ресторант, екскурзия до древната столица на Литва - Тракай, разположена само на 30 км от Вилнюс. Основната атракция на града е известният замък Тракай, разположен на остров в средата на езерото Галве. Това е единственият островен замък в Източна Европа. Център на архитектурния ансамбъл на замъка е великолепен дворец. Сега в него има музейна експозиция, която обхваща периода от древността до средата на 20 век. След връщане във Вилнюс посещение на най-красивата катедрала в града "Петър и Павел", която е в стил барок и е украсена с 2000 статуи. Свободно време и нощувка.
ТРЕТИ ДЕН: 04.07.2018 Вилнюс - Каунас - Клайпеда (около 300 км)
Закуска. Продължаваме към средновековния град Каунас, който се намира в Централна Литва, втори по големина в страната. Разположен е на устието на река Нерис към  река Неман. Историците предполагат, че първото селище на това място е възникнало около 3 в., но исторически данни има едва от 13-ти век.  Каунас е не само град със стари традиции, но и голям бизнес център. В града има няколко университета и това е причината да има много млади хора. Туристическа пешеходна обиколка на Каунас, включваща замъка Каунас от 13 в, строен с цел да издържи обсадите на рицарите кръстоносци, Кметският площад с бароковата сграда на Кметството и запазените от 16-ти и 17-ти век къщи на богатите търговци, величествената ренесансова Катедрала от 17 в., къщата Перкунус  - една от най-оригиналните сгради в стил късна готика в Литва, ортодоксалната Църква “Александър Невски” и Църквата “Витаутас” - най-старата тухлена сграда в града, Църквата “Св.Георги”, строена по случай обявяване на независимостта на Литва. След  пешеходна  разходка  из стария град ще посетим музея на гениалния литовски художник Чурленис и единствения в света музей на Дяволите. Обяд в местен ресторант. Продължаваме към крайбрежния град Клайпеда, който крие чара на старо пристанище в комбинация с модерен джаз град. На трето място по големина, с най-голямото пристанище на Литва.  Градът е основан от тевтонците през 1252 г. с изграждането на замъка Мемелбург (Мемел) и принадлежал на рицарите на Тевтонския орден до 1525 г. През следващите столетия принадлежи на Германия до 1923г., което силно повлияло архитектурния облик на града, наричан още „Балтийската перла“. Градът значително е пострадал през Втората световна война, но въпреки това в него са се запазили множество старинни сгради и руини на замъци. Окончателно Мемел е преименуван на Клайпеда през 1947г.  Туристическа пешеходна обиколка на Стария град на Клайпеда, включваща стария театър  и театралния площад Симон Даш, старата поща, крайбрежието на река Дане, тесни улички, стари хамбари, стари къщи в стил фахверк. (Първите сгради в стил фахверк са се появили повече от шестстотин години назад в Германия. По-късно започнали да се строят в Швейцария, Франция, Холандия и други страни на Запад.  Настаняване в хотел Amberton Klaipeda 4*   или подобен. Нощувка.
ЧЕТВЪРТИ ДЕН: 05.07.2018 Клайпеда - Рундалски дворец и парк - Рига (340 км)  
Закуска. Отпътуване за Рига.  По пътя спирка за обяд и посещение  на двореца Рундал - един от забележителните паметници на барока и рококо в Латвия, шедьовър на известния италиански архитект Растрели. Дворецът е построен за херцога на Курландия - Бирона, известен в руската история като  фаворит на Анна Йоановна. Тук можете да посетите Златната и Бялата зала, голямата картинна галерия и много други реликви от семейството на херцозите на Курландия. Пристигане в Рига. Настаняване в Tallink Hotel Riga 4*  или подобен.  Нощувка.
ПЕТИ ДЕН: 06.07.2018 Рига
След закуска пешеходна обиколка на стария град на Рига. Това е една възможност да видите един от най-красивите градове в Европа, който е с хилядолетна история и с архитектурни паметници, признати от ЮНЕСКО за шедьовър на човешкото творчество. По време на обиколката ще посетите най-голямата в Прибалтика катедрала, средновековната крепост, архитектурния ансамбъл «Тримата братя», Шведската порта, Барутната кула и др. Посещение на концерт с музика за орган в прочутата Домска катедрала. Обяд в местен ресторант. Свободно време или по желание: вечерта в 22:00 посещение на Гала концерт "MĀRAS ZĒME" (история на Латвия с тридесет танца), посветен на 100 годишнината на Латвия, който ще бъде проведен на стадион Даугава. През 2018 г. Латвия  празнува голям юбилей -100 години независимост! Кулминация на празнуването ще стане Общолатвийския фестивал на песните и танците, на който ще вземат участие 40 000 човека. Традицията за провеждане на този празник продължава 15 години и по право се смята за шедьовър на нематериалното културно наследство  в списъка на ЮНЕСКО.
ШЕСТИ ДЕН: 07.07.2018 Рига - Сигулда - Цесис - Талин (395 км)
След закуска отпътуване към град Сигулда, разположен в Национален парк Гауя. Наричан е „латвийската Швейцария” заради множеството къщички, наподобяващи типично швейцарско алпийско градче. В парка са символичните ключове от трите близки замъка, изградени по бреговете на река Гауя - Зегеволд (Сигулда), Фределанд (Турайда) и Кремон (Кримулда). Всеки замък бил център на административна единица-кастелатура. Обект на нашето посещение ще бъде замъка Турайда. Старинният Турайдски замък е бил построен в началото на 13 век. Дълго време той принадлежал на рицарите на Ливонския орден, докато през 1601 г. замъкът е превзет от шведите след няколкомесечна обсада. Местните екскурзоводи ще ви разкажат легенда за Турайдската роза. Но това не е легенда, а истинска мрачна история, която е интересна и заплетена и е свързана с намиращата се на около 1 км пещера на Гутман. Обяд в местен ресторант.
Продължаваме към град Цесис - малък средновековен град, известен с летните си фестивали, разположен от двете страни на река Гауя. Със своя средновековен замък на Ордена на Меченосците (включено посещение), павирани улички, зелени хълмове и красиво оформени градини, Цесис е едно от най-чаровните градчета в цяла Латвия. Продължаваме към естонската столица Талин. Настаняване и нощувка в хотел St. Olav 4* или подобен. 
СЕДМИ ДЕН: 08.07.2018 Талин
След закуска пешеходна обиколка в средновековния стар град на Талин, напомнящ на приказките на Андерсен.  Ще се запознаете с Горния и Долния град, ще видите най-голямата православна  църква на Естония - катедрала „Александър Невски". Ще направите разходка по необичайни улички, ще видите кметството и кулата „Дебелата  Маргарита”. Обяд в местен ресторант.  Свободно време и нощувка.
ОСМИ ДЕН: 09.07.2018 Талин - София
Закуска. Трансфeр до летището и отпътуване в 14:00 ч за София през Франкфурт. Кацане на летище София в 22:10 ч. Край на програмата.
НАСТАНЯВАНЕ         ПАКЕТНА ЦЕНА
Възрастен в двойна стая 2499 лв. 

ПАКЕТНА ЦЕНА НА ЧОВЕК В ЛЕВА ПРИ ГРУПА ОТ МИНИМУМ 15 ДУШИ

ОТСТЪПКИ:
 • Трети възрастен в двойна стая на доп. легло - 80 лв.
 • Дете до 12 г на допълнително легло в двойна стая заедно с двама възрастни -100 лв.
ПАКЕТНАТА ЦЕНА ВКЛЮЧВА:
 • Самолетен билет София - Вилнюс - Талин - София с полет на Austrian Airlines и Lufthansa с включен салонен багаж 8 кг + чекиран багаж до 23 кг;
 • Летищни такси 159 € / 310 лв към  13.11.2018 (цената подлежи на препотвърждение при издаване на самолетния билет);
 • Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус;
 • 7 нощувки с включени закуски на блок маса в 3*/4* централно разположени хотели по програма;
 • 6 обяда;
 • Панорамни обиколки на Вилнюс, Рига, Талин, Тракай, Каунас, Клайпеда, Цесис, Сигулда;
 • Посещение на Тракайски замък, Рундалски дворец;музей Чурленис, музей на дяволите, на Домский събор заедно с концерт на орган, Турайдски  музей-резерват, замъка в Цесис
 • Входни такси за всички посещавани обекти;
 • Екскурзоводско обслужване на български език;
 • Слушалки по време на всички обиколки с екскурзовод;
 • Водач и преводач по време на пътуването;
 • Медицинска с застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” на ЗАД „Армеец” за лица до 70 г. за застрахователна сума 10 000 евро и покрити основни рискове.
ПАКЕТНАТА ЦЕНА НЕ ВКЛЮЧВА:
 • Доплащане за единична стая - 380 лв;
 • Посещение на Гала концерт "MĀRAS ZĒME" с осигурен трансфер (отиване и връщане) до стадион Даугава  (подробна информация за цената ще бъде обявена през януари 2018);
 • Доплащане за застраховка "Помощ при пътуване" на ЗАД "Армеец" за лица над 70 до 80 г. за застрахователна сума 10 000 евро и покрити основни рискове: 20 лв на човек;      
 • Разходи за лични нужди.
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" - виж Важно! в края на офертата
УСЛОВИЯ ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ:
 • Сключване на договор и депозит 600 лв на човек;
 • Доплащане - 30-35 дни преди дата на тръгването.
УСЛОВИЯ ЗА АНУЛАЦИИ:
В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
 • При анулация до 90 дни преди датата на пътуване – без неустойка;
 • При анулация от 89 до 45 дни преди датата на пътуване се удържа в размер на внесения депозит;
 • При анулация от 44 до29 дни преди дата на пътуване - 50 % от общата стойност на пътуването;
 • При анулация от 30 дни или неявяване на полет - неустойка 100% от общата цена на пътуването.
 • ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна, а именно 100 €/196 лева на билет.
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:
 • Лична карта или международен паспорт с валидност мин. 6 месеца от датата на връщане
 • За деца под 18г., пътуващи без родител/и - нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие). За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
 • Цените са платими в лева, в брой или по банков път.
 • Необходим брой за осъществяване на екскурзията: 15 туристи.  
 • В случай, че този брой не бъде набран най-късно 30-35 дни преди дата на тръгване, всички потребители се уведомяват и се възстановяват всички внесени депозити, прекалкулира се цената или при група от 10 до 14 туриста се доплаща по 100 лв на човек
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програма.
 • Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата.
 • Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за български граждани за пътуване по програмата
Оферта № Е246

Важно! Туристическа агенция Александър Тур предлага възможност за сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" на стойност между 1,50% и 2,70% от стойността на пакета в зависимост от продължителността на периода до началото на пътуването. Застраховката се сключва до 5 дни след датата на сключване на договор за пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотел. Александър Тур предлага възможност за сключване на всички застраховки по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за Туризма (ЗТ).

Важно! Посочените цени са актуални към датата на публикуването им. Освен в случаите, когато в съответната програма изрично е предвидено, че цената не може да бъде променяна, Александър Тур Къмпани има право да променя обявените цени като актуална информация към датата на резервацията може да получите в офисите на Александър Тур Къмпани ООД или по имейл, както и в офисите на оторизираните агенти. Важно! Информация за срока на действие на промоционални цени, в случаите когато за определени програми са обявени такива, без да са посочени периоди на действие на тези цени, може да получите по имейл или в офисите на Александър Тур Къмпани ООД в писмен вид, както и в офисите на оторизираните агенти.

Важно! Туроператорът си запазва правото на промени в програмата при спазване на чл. 80, ал. 3, т. 1 от Закона за Туризма (ЗТ).