През Сърбия само с лична карта

10.06.2010г.

Гражданите на Европейския съюз ще могат да влизат и пътуват през Сърбия само с валидна лична карта от 12 юни 2010г.

Това решение бе съобщено официално от Министерство на външните работи на Сърбия, съобщиха от българското МВнР.
Мярката се отнася и за гражданите на Швейцария, Норвегия и Исландия, уточняват сръбските власти.
На територията на Сърбия с лична карта ще може да се пребивава за срок от 90 дни. Малолетните ще преминават границата с документ за самоличност – паспорт или друг заменящ го документ.

От Белград се надяват в скоро време такова решение да бъде взето и за нейните граждани, които преминават границите на ЕС, съобщи vsekiden.com.

В края на май сръбският вътрешен министър Ивица Дачич и българският му колега Цветан Цветанов подписаха споразумение за полицейско сътрудничество между дете държави. Още тогава и двамата министри изразиха позиция, че няма пречки да се облекчи движението между страните в района.

В средата на април пък заради изригването на вулкана Ейяфятлайокутл в Исландия и блокирането на въздушното пространство над Европа, Сърбия разреши за две седмици гражданите на ЕС да преминават транзитно през територията на страната само с лични карти, без задгранични паспорти. Още тогава се заговори, че западната ни съседка ще разреши за постоянно облекчения граничен режим.

Миналата седмица при посещението си в Сърбия, премиерът Бойко Борисов лично благодари на сръбския си колега д-р Мирко Цветкович, че страната му е пропуснала само с лични карти българските граждани, блокирани в европейските страни, заради отменени полети.

Източник: www.dnes.dir.bg/