Прогноза за зима 2010 / 2011 - сняг, снежна покривка и зимни условия

05.10.2010г.
Студена и продължителна зима предричат метеоролозите.

Зимата на 2010/2011 ще бъде най-суровата за Европа през последното хилядолетие - прогнозират полски метеоролози, цитирани от Нюз.ру. Причина за това е утихването на гълфстрийма - топлото течение през Атлантическия океан.

Зимата у нас няма да е така тежка, както в Северна и Западна Европа, но пак ще е с няколко градуса под обичайните температури, прогнозира за в-к 24 часа Петър Янков, управител на синоптична фирма. За сметка на това обаче се очаквали необичайно за сезона множество средиземноморски циклони, които ще ни докарат повече сняг.

Интензивните валежи започват още от сега. Октомври ще е по-хладен и по-влажен от нормалното. Дъждовете ще минат нормата от 30-60 л/кв. метър.

През декември живакът няма да се качи над 4-9 градуса. Средиземноморските циклони ще са необичайно чести, което ще доведе до обилна снежна покривка. Януари ще е най-сухият зимен месец. Февруари и март ще са по-снежни и по-студени от обичайното.

Според Националния институт по хидрология и метеорогия на БАН периодът декември-февруари ще е относително студен и снежен. Температурите ще са близки до нормата.

За специалната прогноза на зимния сезон се използват също изчисленията на водещите метеорологични центрове за фазата Ел Ниньо/Ла Ниня. Този показател за България влияел слабо, но все пак се смятало, че зимите с Ел Ниньо са по-скоро мокри и меки, а с Ла Ниня - преобладаващо студени и сухи. В момента се развивала фаза Ла Ниня и се очаквало тя да се задържи и в предстоящия зимен сезон. (по материали на в-к 24часа)

Така че тези, които с нетърпение очакват зимния сезон и се надяват на много сняг по планините, който се задържа през целия сезон, могат да готвят ските и сноубордовете си за предстоящата зима.