Пуснаха самолетите и от летище София

22.04.2010г.

Почти всички полети се изпълняват по разписание

Преобладаващата част от полетите на летището в София днес се изпълняват по разписание, съобщиха от аерогарата в София. Въздушният трафик днес в Европа на практика ще бъде напълно възстановен и всички 338 трансатлантически полета ще бъдат изпълнени по разписание обяви снощи Европейската агенция за контрол на въздухоплаването - "Евроконтрол".

Възстановени са и редовните линии до Лондон, летищата "Хийтроу", "Гетуик" и "Лутън". Все още остават засегнати полетите до Мюнхен, Франкфурт и Дюселдорф. Под височина 6 000м. остават затворени някои зони над Финландия и Северна Шотландия. Някои от полетите на авиокомпания "Луфтханза" няма да се осъществят днес.

Вчера, 21 април 2010г. към 17 ч. по Гринуич (20 ч. българско време) във Великобритания са кацнали 2600 самолета, което е около 80% от нормалното равнище на въздушния трафик, съобщи компанията за контрол на въздушния трафик "Натс". Британското въздушно пространство бе затворено в продължение на 6 дни заради облак вулканична пепел.

Датски самолет извърши днес пробен полет над въздушното пространство на Дания при ниска концентрация на вулканична пепел. В двигателите му няма следи от пепел и маневреността му не е засегната, съобщи датската гражданска авиация SLV.

Полетите в леко замърсените въздушни слоеве се извършват при редица условия, които трябва да изпълнят авиокомпаниите и с предварително разрешение от SLV, съобщи говорител на датската гражданска авиация. При този тип полети трябва да се изпълнят някои процедури. Чуждите авиокомпании трябва да имат разрешение за полети от своите страни, добави говорителят.

Предвид динамиката в метеорологичната обстановка и усилията на авиационните власти за намаляване на ограниченията върху въздушния трафик над Европа от летището препоръчват пътуващите да проверяват периодично информацията за своя полет в сайта на аерогарата и на телефоните на съответната авиокомпания.