Зима 2009 - 2010 в Турция и Гърция

17.12.2009г.

Тази зима прогнозите за времето в южните ни съседки Гърция и Турция - предпочитани дестинации за кратки екскурзии и почивки - ще запази тенденцията за мек, средиземноморски климат и остават вариант за бягство от по-суровата зима в страната ни.

Най-известните курорти в Турция - Анталия, Измир, Мерсин, Мармарис и Бодрум са повлияни от субтропичното морско влияние, зимата е мека и влажна. Климатът в по-северните ширини (от които посещавани градове са Чанаккале и Истанбул) е сравнително по-хладен от южните морски курорти, но все пак по-топъл от България. Във вътрешните части на страната климатът е континентален, зимите са студени и с изобилни снеговалежи.

Климатът в Гърция притежава всички типични характеристики на Средиземноморскияклимат, с ограничени дъждовни сезони, сухи лета, меки зими и обилно слънце(около 3,000 часа на година). В зависимост от климатичната област, изберете южен курорт като островите Родос, Крит или самата Атина. Най-близките до страната ни Халкидики и Солун са съответно с по-сходни на нашия климат зимни температури.

Някои от дългосрочните прогнози за зимната картина в Европа за сезон 2009-2010 твърдят, че тя ще е студена и снежна зима - за почти цяла Европа, като някои от твърденията са, че зима със снеговалежи и ниски температури като тези, които се очаква да преживеем се случва веднъж на 20 години. Към Коледа се очаква да започне масирано нахлуване на студени въздушни маси и снеговалежи, като студения въздух ще господства главно над Централна и Южна Европа. Валежите в Алпите и на Балканите ще са повече от нормалното, тъй като Атлантическите циклони ще се отклоняват на юг и югоизток, навлизайки в Средиземно море ще се активизират и се очакват чести и обилни снеговалежи над тях.

Според тези прогнози, районът на Гърция и Турция няма да бъде пощаден от генералната тенденция на застудяване, общващаща цяла Европа. За най-южните части на двете страни това означава спад до най-много 3-9оC, което е една много добра температура на фона на минусовите температури, на които се радваме напоследък.

Източник: www.accuweather.com